Jaz  (foto: Đorđe Đoković)
Jaz (foto: Đorđe Đoković)
21.09.2018, 11:46

Mulj deponovan uz reku, posečeno drveće, srušena valjarica

č: | fb:

Posle čišćenja Berkove brane na Gradcu, logično je bilo očistiti i jaz koji je takođe zapušten i prepun mulja, a iz koga se vodom snabdevaju Tadića mlin za ribnjak i Ekološko društvo Gradac za vodenicu.

 

Čišćenje je počelo juče, ali je ubrzo i zaustavljeno zbog toga što su, kako nam je rečeno, radovi počeli bez dozvola nadležnih organa i bez projekta.

Izvađen mulj iz jaza

Izvađen mulj iz jaza (Foto: Aleksandar Vujić)

 

Tadića mlin i Ekološko društvo Gradac su, kao korisnici jaza, imali obavezu da ga očiste, kaže za Kolubarske.rs Aleksandar Vujić, predstavnik "Planinarsko-orjentacionog kluba Valjevo". Objašnjava da je klub zainteresovan za čišćenje s obzirom na to da se uz sam jaz nalazi njihov vajat, koji je tu postavljen pre 28 godina. Naglašava da klub redovno plaća zakup JP Srbija vode za koriščenje zemljišta.

 

- Vlasnici Tadića mlina su juče počeli čišćenje jaza bez dozvola, saglasnosti i projekta. Oni su bili dužni da ispoštuju, između ostalog, i čaln 120 Zakona o vodama i da pribave vodnu saglasnost za vađenje rečnih nanosa. Mi smo ranije razgovarali sa korisnicima jaza, rekli su nam da će započeti čišćenje i da treba da se dogovorimo gde i kako odlagati mulj. Ovo juče su uradili mimo svakog dogovora i dozvola. Posekli su svu vegetaciju oko jaza, izvadili su mulj i umesto da ga deponuju na bezbedno mesto oni su ga odlagali pored reke i tako zagadili ceo prostor oko jaza. Pri tom su srušili valjaricu koja je tu bila nekoliko desetina godina. Ne treba da podsećam da je taj mulj bakteriološki zagađen, zbog čega je zadnjih godina bilo zabranjeno kupanje na Berkovoj brani – kaže Vujić.

Izvađen mulj iz jaza

Izvađen mulj iz jaza (Foto: Đorđe Đoković)

Srušena valjarica

Srušena valjarica (Foto: Đorđe Đoković)

Izvađen mulj iz jaza

Izvađen mulj iz jaza (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aleksandar Vujić kaže da su ceo slučaj prijavili nadležnim organima. "Komunalna inspekcija je bila juče na licu mesta i komunalni inspektori su rekli da će izdati rešenje o zabrani daljih radova, dok se ekološka inspekcija, koja je takođe obaveštena o ovim radovima, nije ni pojavila", kaže Aleksandar Vujić.

 

U Gradskojh uparvi nam je rečno da je komunalna inspekcija, nakon prijave, juče oko 16 časova bila na licu mesta, nisu zatekli nikoga od izvođača radova, tako da su samo "konstatovali da su u toku radovi, da je iz jaza izvučena i pored deponovana veća količina mulja". Takođe nam je u Gradskoj upravi rečno da će više informacija imati u ponedeljak nakon što utvrde ko je naručilac-investitor radova i u čijoj je nadležnosti taj slučaj, da li je za komunalnu ili ekološkiu inspekciju, s obziropm na to da je izvađen mulj i deponovan pored reke Gradac.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 11 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 11 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara