Srušena valjarica (foto: Đorđe Đoković)
Srušena valjarica (foto: Đorđe Đoković)
25.09.2018, 07:04

Valjaricu nisu smeli rušiti jer se nalazi u zoni spomenika kulture

č: | fb:

Valjarica koja je prošlog četvrtka srušena, prilikom nelegalnog čišćenja jaza na Gradcu, nalazi se u neposrednoj okolini spomenika kulture, i kao takva uživa zaštitu, otuda je zbog njenog rušenja, o čemu su Kolubarske.rs pisale, reagovao valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

 

Direktorka Zavoda Ksenija Stevanović kaže da će ustanova pokrenuti pravni postupak protiv onih koji su srušili valjaricu jer su prekršili Zakon o zaštiti kulturnih dobara.

 

U izveštaju o ovoj nelegalnoj akciji, arhitekta Tihomir Dražić, koji je ubrzo nakon rušenja bio na licu mesta, konstatovao je, između ostalog, da je valjarica srušena pod pritiskom naslaga mulja, a moguće je i pod udarima kašike bagera, kao i da naručilac radova nije od službe zaštite tražio bilo kakvu informaciju i uslove za izvođenje radova na prostoru zaštićenog kulturnog dobra što je po zakonu bio obavezan da uradi. 

 

Dražić je predložio da se odmah pokrene postupak sudskim putem za obezbeđivanje dokaza i utvrđivanja štete, kao i da se pravnim aktom obaveže investitor-naručilac i izvođač radova da očiste teren, objekat valjarice vrate u prvobitno stanje, kao i pešačku stazu prema brani, koja je razrovana teškom mehanizacijom, a rastinje oko jaza isečeno.

Pešačka staza prema brani

Pešačka staza prema brani (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ksenija Stevanović kaže da je bilo planirano da se, u okviru projekta uređenja tog dela Grdca, napravi etno ekološki park Gradac koji bi obuhvatio Ilovačića vodenicu, valjaricu i hlebnu furunu.

 

- Jedan od prvih koraka trebalo je da bude rekonstrukcija valjarice, sa sve mehanizmom za valjanje sukna, koja je svedočanstvo tehničko-tehnološkog nasleđa. Valjarica u Srbiji više nema, poslednja koja je bila u funkciji bila je valjarica na reci Solotuši na Tari, otuda je vrednost ove valjarice na reci Gradac veća sa aspekta zaštite kulturnog nasleđa - navodi Stevanović.

 

Zavod za zaštitu spomenika kulture je nabavio materijal, Grad je obezbedio novac oko 400 hiljada dinara za rekonstrukciju valjarice. Da bi radovi počeli bila je neophodna dozvola JP "Srbija vode", s obzirom na to da se objekat nalazi u delu koji pripada tom javnom preduzeću, i saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Međutim, neko je bio brži i valjaricu je srušio ne mareći za to što se objekat nalazi u neposrednoj okolini spomenika kulture.

 

- Pre početka bilo kakvih radova investitor mora da postavi pitanje da li je nešto spomenik kulture i da li je deo zaštićene okoline. Ako jeste, onda je potrebno od Zavoda za zaštitu spomenika kulture tražiti uslove za izvođenje radova, bez obzira na to o kakvim radovima se radi, što u ovom slučaju nije ispoštovano. Dakle samo iz nadležnosti Zavoda je zakon prekršen, pretpostavljam da je i u nekom širem aspektu – kaže Ksenija Stevanović.

Ksenija Stevanović

Ksenija Stevanović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Šteta je načinjena, ali ne i nepovratno, smatra direktorka valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

- Valjarica može biti rekonstruisana, naravno zavisno od stepena njenog oštećenja nakon rušenja. Ali sad je pitanje ko će to raditi, da li oni koji su je srušili ili Zavod. Žao nam je što je valjarica srušena, jer etno nasleđe generalno odumire u celoj Srbiji, tako da bi valjarica, uz Ilovačića vodenicu i hlebnu furunu, bio dragocen i značajan punkt u gradu. Pre godinu dana meni se javio tadašnji zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, pitao "šta ćemo sa valjaricom i hlebnom furunom, kako da ih rekonstruišemo i sačuvamo", i tada smo uradili predmer, predračun i projekat, nabavili materijal – rekla je Ksenija Stevanović.

Valjarica

Valjarica

 

Ilovačića vodenica i valjarica

 

U dokumentu Zavoda za zaštitu spomenika kulture piše da je "pored Ilovačića vodenice dislociran još jedan vredan reprezent tehničke kulture koga više nema, jedna valjarica koja je na Gradac preneta sa reke Skrapež iz sela Radanovci".

 

Ilovačića vodenica je prvobitno bila locirana na jazu na desnoj obali Kolubare kod mosta na Jadru i bila je dugo godina van funkcije, a kada je jaz zatrpan, zaboravljena i napuštena.

 

Početkom 1989. godine, na inicijativu Ekološkog društva i uz angažovanje zaljubljenika u Gradac Milojka Marjanovića, započeti su radovi na izmeštanju ostataka vodenice na novu lokaciju kod Tadića mlina, na jazu reke Gradac. S obzirom na to da je veći deo građe posle demontaže bio neupotrebljiv, korišćena je građa od jedne stare kuće iz Slovca i sa porušenog drvenog mosta između Tešnjara i Knez Miloševe ulice.

 

Bilo je planirano da se vodenica koristi kao ugostiteljski objekat pa su obnovljena samo dva vodenička kamena umesto četiri, koliko je bilo na staroj vodenici, ali mimo očekivanja stekli su se uslovi da se zadrži prvobitna funkcija, pa oba kamena svakodnevno melju žito. Vodenica je podignuta dobrovoljnim radnim akcijama i poklonima valjevskih preduzeća u materijalu.

 

Radovi na vodenici su izvođeni pod nadzorom arhitekte Tihomira Dražića, kao i radovi na podizanju valjarice u neposrednom okruženju vodenice koja je na Gradac preneta 1990. godine. Valjarica je podignuta od užljebljenih talpi, sa četvoroslivnim krovom pokrivenim biber crepom.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 16 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara