Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
02.10.2018, 06:58

Da li je i za koga Dom zdravlja kupovao ajfon telefone?

č: | fb:

Dom zdravlja je prošle godine raskinuo ugovor sa kompanijom MTS o pružanju usluga mobilnih telefona i sklopio novi sa kompanijom Vip mobil, i to, kako je utvrdila kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), bez javne nabavke!

 

"Neposrednim uvidom u materijalne troškove Doma zdravlja Valjevo, nadzornici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje su utvrdili da se, između ostalog, iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja finansiraju i troškovi usluge mobilnih telefona. Računi za plaćanje ovih usluga dostavljeni su od Vip mobil d.o.o. ali ne mogu se uporediti sa ugovorima jer, prema izjavi referenta za javne nabavke, pravnika i zaposlenih u računovodstvu, javna nabavka nije sprovedena a ugovori se ne nalaze u ovim službama. Računi su plaćani tako što je nakon pristizanja računa direktor svojim potpisom davao nalog za plaćanje. Prema priloženim računima utvrđeno je da se oni odnose na tri ugovora uz koje je dostavljana i lista pretplatničkih brojeva na kojoj se nalazi 167 brojeva mobilnih telefona", navodi se u zapisniku RFZO o izvršenoj kontroli namenskog trošenja sredstava u Domu zdravlja u periodu od 01.01. do 30.04. 2018. godine

 

S obzirom na to da je Dom zdravlja sklopio ugovor sa kompanijom Vip mobil bez javne nabavke, a nadzor nad sprovođenjem javnih nabavki i poštovanje Zakona o javnim nabavkama je u nadležnosti Uprave za javne nabavke i Državne revizorske institucija, nadzornici RFZO su predložili da se zapisnik dostavi ovim organima radi "upoznavanja i preduzimanja mera iz njihove nadležnosti“.

 

Zašto je Dom zdravlja raskinuo ugovor sa MTS-om?

 

Zbog raskida ugovora, pre ugovorenog roka, Dom zdravlja je MTS-u platio naknadu štete od preko 455 hiljada dinara. Kolubarske.rs, još uvek, nisu saznale ko je i zbog čega odlučio da se raskine ugovror.

Račun

Račun

 

Prema nezvaničnim informacijama i prema tvrdnji naših sagovornika iz valjevske zdravstvene ustanove, odluku o raskidu ugovora sa MTS-om i sklapanju novog sa Vip-om, donelo je "nekoliko zaposlenih iz Doma zdravlja kako bi dobilo ajfon telefone i tablet računare, koje je platio Dom zdravlja, a plaća i njihove telefonske račune koji iznose nekoliko hiljada dinara".

 

Kolubarske.rs su pokušale da saznaju da li su ove informacije tačne, te su 11. maja, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile od Doma zdravlja ugovor sa MTS-om, koji je raskinut, kao i odluku na osnovu koje je raskinut. Zatražili smo i novi ugovor sa Vip mobile i odluku na osnovu koje je sklopljen.

 

Takođe smo tražili od Doma zdravlja da nam, ukoliko su po novom ugovoru sa Vip-om isporučeni aparati-mobilni telefoni, dostavi broj isporučenih telefona i spisak lica kojima su aparati dodeljeni i pod kojim uslovima.

 

Rukovodstvo Doma zdravlja nije u zakonskom roku od 15 dana odgovorilo na ova pitanja niti nam je dostavljena dokumentacija, kao ni dokumentacija o javnoj nabavci za usluge mobilne telefonije (Vip), koju smo takođe tražili od Doma zdravlja.

 

Zbog toga su Kolubarske.rs uputile žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je 21. septembra doneo rešenje kojim se nalaže Domu zdravlja da bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema rešenja, dostavi sve tražene informacije i kopije dokumenata.

 

Za mobilne telefone 800.000 dinara za četiri meseca

 

Računi za mobilne telefone u Domu zdravlja su za prva četiri meseca ove godine veći nego prošlogodišnji u istom periodu, dok je broj korisnika manji.

 

U zapisniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) navedeno je da su usluge mobilnih telefona za četiri meseca, od 01.01. do 30.04. 2018. godine iznosile 800.502 dinara za 167 telefonska broja.

 

Troškovi za mobilne telefone u Domu zdravlja za šest meseci prošle godine su iznosili 990.000 dinara i to za 282 telefonska broja. 

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 20 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...