Registracija Prijava preko FB
Zoran Lutovac (foto: Đorđe Đoković)
Zoran Lutovac (foto: Đorđe Đoković)
10.10.2018, 07:04

Savez za Srbiju druga politička snaga u Srbiji

č: | fb:

Savez za Srbiju je "nevidljiva" politička opcija, ali ne zbog lošeg programa oko koga se okupilo deset partija i pokreta, nego zbog toga što Saveza nema u nacinalnim medijima. Uprkos medijskoj blokadi Savez za Srbiju je, prema poslednjim istraživanjima CeSID-a, druga politička snaga u Srbiji sa 15,3 posto podrške.

 

Predsednik DS-a, jedne od članica Saveza za Srbiju, Zoran Lutovac je na konferenciji za novinare u Valjevu rekao da neka istraživanja pokazuju da je vidljivost Saveza za Srbiju 20 posto.  

 

- Naš cilj je sada da radimo na prepoznatiljivosti, ali nije lako kada nas nema u medijima sa nacionalnom pokrivenošću, a posebno nas nema na javnom servisu, koji je servis svih građana, koji plaćaju pretplatu. A po zakonu je dužan da uvažava pluralizam mišljenja, da uvažava različitost na političkoj sceni. Kako objasniti to što niko od lidera Saveza za Srbiju nije gostovao u programu javnog servisa (RTS-a), iako istraživanja pokazju da je Savez za Srbiju druga po jačini politička snaga u državi – kaže Lutovac.

 

Smatra da građani ne mogu donositi ključne političke odluke, niti se mogu opredeljivati na pravi način ako nisu upoznati sa svim opcijama koje se nude.

 

Jedan od načina da Savez za Srbiju postane "vidljiv" jesu tribine koje se organizuju u gradovima Srbije, na kojima građane upoznaju sa platformom oko koje su se okuili i programskim ciljevima koji su usaglašeni u okviru Saveza za Srbiju.

 

- Potpuno je razumljivo to što ova vlast želi da svaku kritičku misao skloni u stranu. U svim demokratskim državama opozicija je deo sistema, a ne neprijatelj kako je predstavlja vlast. Opozicija je, zajedno sa građanima i novinarima, korektor onoga što vlast radi i nudi alternativu. I to je cilj Saveza za Srbiju da nudi alternativu i da utiče na promenu sistema. Bitno je napraviti demokratski sistem koji će omogućiti svima da iskažu svoje mišljenje, omogućiti fer i poštene uslove za izbore na kojima će svako učestvovati sa svojim pogramom, a ne da se nužno prave savezi – rekao je lider demokrata.

 

Ali pored promene sistema, naglašava Lutovac, važno je menjati i političku kulturu. Smatra da je danas u Srbiji mnogo lakše promeniti sistem i zakone nego promeniti političku kulturu.

 

- Imamo tradiciju nedemokratske političke kulture u kojoj se veličaju lideri, a manje se vodi računa o sistemu, zakonima i o svemu onome što je neophodno da jedna država bude demokratska. Tako da mi, istovremeno gradeći nove institucije i novi politički sistem, moramo da izgrađujemo i tu demokratsku političku kulturu. Podsetiću vas da je 1965. godine u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj između Šarl de Gola i Fransoa Miterana, de Golova ekipa došla do jedne kompromitujuće Miteranove fotografije koju su hteli da objave, ali de Gol to nije dozvolio, rekavši da će taj čovek možda biti predsednik Francuske i da ne treba kaljati njegovo ime! Miteran je kasnije zaista postao predsednik. Ne treba iznositi prljavštinu, treba čuvati ljude. U Srbiji i kada nema prljavštine, ona se izmisli, ljudi se diskredituju... To je politička nekultura koja se kod nas neguje, a to zagađuje društveni život i vrlo loše utiče i na građane. Ako imate takvu političku scenu u kojoj je sve dozvoljeno, ako ne razlikujete laž od istine, u kojoj nema razgraničenja ispravnog od neispravnog, onda dolazite u situaciju da građani kažu - svi su oni isti, a to jeste cilj onih koji vladaju; da samo jedan čovek može da govori o politici, da smo jedan čovek može da učestvuje u političkim emisijsama i to sam, da nema debate, sučeljavanja mišljenja – rekao je Zoran Lutovac.

 

Predsednik DS je ponovio da su se partije, pokreti, sindikati i pojedinci, koji čine Savez za Srbiju, ujedinili oko opšteg interesa, oko onoga što može biti alternativa sadašnjoj politici jednoumlja, politici jednog čoveka autokrate koji odlučuje o svemu.

Aktuelno

Vladan Lukić  (foto: Đorđe Đoković)
80 godina valjevske vojne fabrike Pre 6 sati 30 minuta

U godini jubileja rekordan izvoz "Krušika"

Valjevski "Krušik" obeležava osam decenija postojanja i uspešnog poslovanja. Danas se valjevska vojna fabrika može pohvaliti izvozom od 109 miliona dolara, osvajanjem novih proizvodni programa,...  · 2 komentara

Pobednici muške kategorije (foto: Divčibare Ski Resort)
Na ski stazi Crni vrh na Divčibarama Pre 1 dan 3 sati

Održana trka za Udruženje "Rodi se na lepom mestu"

Na prvom revijalnom slalomu humanitarnog karaktera za "Udruženje Rodi se na lepom mestu", koji je održan danas na Divčibarama, prikupljeno je 121 000 dinara. Učestvovalo je 39 skijaša, koji su tako...

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe  Đoković)
Treći protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" Pre 22 sati 49 minuta

"Patriotizam je ostati u ovoj zemlji"

"Moramo šetati i to ne samo protiv ove vlasti, nego i protiv sledeće i svake vlasti koja se drzne da zloupotrebi ovu državu, jer to je naša država i moraju da znaju da mi njih plaćamo", poručio je...  · 9 komentara

Antene na zgradi Grada (foto: Đorđe Đoković)
Oglašena prodaja Pre 1 dan 12 sati

Radio Valjevo opet na prodaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Radio Valjevo metodom neposredne pogodbe uz javno prikupljanje ponuda, a procenjena vrednost preduzeća je 795.582 dinara. Prvi put...