Nikola Božić (foto: IS Petnica)
Nikola Božić (foto: IS Petnica)
11.10.2018, 12:12

Francuski orden Nikoli Božiću, programskom direktoru Petnice

č: | fb:

Programskom direktoru Istraživačke stanice Petnica Nikoli Božiću dodeljen je orden u redu Viteza od Akademskih palmi. Ovo priznanje je Božiću uručio ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni na ceremoniji dodele u ambasadi Francuske.

 

Premijer Francuske Republike, uredbom od 9. januara 2018, imenovao je Nikolu Božića za Viteza u redu Akademskih palmi, odajući mu tako priznanje za njegovu posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije. 

 

- Priznanje koje mi je dodeljeno potvrda je uspešnosti programa saradnje koje godinama realizujem s institucijama i pojedincima iz Francuske. Najveći deo ove saradnje realizovan je kroz naučno-obrazovne programe Istraživačke stanice Petnica, samostalne institucije koja već skoro četiri decenije razvija programe za dodatno naučno obrazovanje mladih u regionu bivše Jugoslavije, a drugi deo kroz ličnu saradnju sa kolegama iz Francuskog instituta, Ambasade Francuske Republike u Beogradu i akademskih institucija iz Francuske. Da nije bilo kolega u Petnici i pojedinaca u francuskim institucijama, ova saradnja ne bi bila na ovoliko visokom nivou – objašnjava Nikola Božić, nosilac ordena.

Nikola Božić i Frederik Mondoloni

Nikola Božić i Frederik Mondoloni (Foto: IS Petnica)

 

Orden Akademske palme se u ime Francuske Republike uručuje istaknutim ličnostima koje su doprinele i nastavljaju da doprinose širenju znanja i jačanju veza između Francuske i drugih država. Odlikovanje, ustanovljeno pre više od 200 godina, dodeljuje se Francuzima i strancima za njihovo naučno, obrazovno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu.

 

Osnivač odlikovanja je Napoleon Bonaparta, koji ga je ustanovio kao priznanje eminentnim članovima Pariskog univerziteta, a od 1955. godine priznanje mogu da dobiju i strani državljani. Ceremonija dodele odlikovanja ordena Akademske palme veliča vrednosti - veru u prenošenje i razmenu znanja i otvorenost ka svetu i drugima.

 

- Priznanje Francuske Republike potvrda je uspešnosti programa saradnje koje godinama realizuje Istraživačka stanica Petnica sa institucijama i pojedincima iz Francuske. Orden Francuske Republike takođe je i podsticaj da saradnja bude još intenzivnija i ispunjenija. Kao državljanin Republike Srbije, sa posebnim dostojanstvom i ličnim ponosom nosiću odličje koje će mi biti uručeno, jer je i ono deo bogate istorije saradnje i prijateljstva naših dvaju naroda – zaključuje Nikola Božić, programski director Petnice, povodom ovog velikog priznanja.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara