Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
15.10.2018, 08:24

Opštu bolnicu ove zime grejaće Toplana

č: | fb:

Opštu bolnicu Valjevo će, nakon pet godina od kada je priključena na daljinski sistem grejanja, konačno grejati gradska Toplana.

 

Kako je saopšteno, ugovor koji su potpisali Opšta bolnica i Toplana odnosi se na period od 15. oktobra do 1. decembra, ali će, najverovatnije biti produžen na duži period, i to bi trebalo da bude trajni način grejanja ove zdravstvene ustanove.

 

V. d. direktora Opšte bolnice dr Zoran Đurić objašnjava da je ugovor potpisan samo na period od mesec i po dana zbog toga što još uvek nije stigao odgovr na predlog aneksa ugovora od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji finansira grejanje bolnice, da će valjevskoj zdravstvenoj ustanovi biti odobren potreban iznos sredstava za ovogodišnju grejnu sezonu.

 

"Procenili smo da za taj probni period od mesec i po dana imamo novca. Može se desiti da sednica UO Direkcije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, bude održana 20. novembra i na njoj bi trebalo da bude usvojen naše zahtev", kaže dr Đurić.

 

Valjevska bolnica je na daljinski sistem grejanja bila priključena još 2013. godine. Vlada Češke je donirala oko 400.000 evra u dovođenje toplovodne mreže do bolnice, dok je Grad Valjevo obezbedio 200.000 evra.

 

Međutim, prostor od oko 29.000 kvadrata nije grejala gradska Toplana zbog toga što se bolnica i Toplana nisu mogle dogovoriti oko cene grejanja. Rukovodstvo bolnice je tvrdilo da je grejanje preko njihove kotlarnice, u odnosu na centralni sistem grejanja, jeftinije za oko devet miliona dinara, a uz to pored kotla za grejanje bolnica ima i kotao koji obezbeđuje paru preko cele godine dok Toplana to ne bi mogla.

 

Prošle grejne sezone grejanje preko sopstvene kotlarnice Opštu bolnicu Valjevo je koštalo oko 39 miliona dinara. Ove zime bi, po novim cenama mazuta, račun za grejanje iznosio oko 53 miliona, dok bi grejanje Bolnice, i to centralnih objekata u Pasterovoj ulici kao i upravne zgrade i psihijatrije, preko Toplane koštalo oko 52 miliona dinara.

 

Zoran Stepanović kaže da je, osim cene, važnije to što će se gašenjem bolničke kotlarnice smanjiti veliko aerozagađenje. On precizira da će se priključenjem Opšte bolnice na gradsku Toplanu smanjiti sagorevanje oko 700.000 kilograma mazuta u centru grada, a to će svakako uticati na kvalitet vazduha koji dišemo.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara