Registracija Prijava preko FB
Novogodišnji ukrasi u centru grada (foto: Đorđe Đoković)
Novogodišnji ukrasi u centru grada (foto: Đorđe Đoković)
19.10.2018, 06:56

Novogodišnja rasveta i za Novo Naselje, "može se koliko se može"

č: | fb:

Grad Valjevo je za dve godine izdvojio 12 miliona dinara za kupovinu novogodišnje rasvete, a ove godine planira još šest miliona dinara.

 

"Nismo protiv ukrašavanja, i grad treba da zasvetli jer to možda pozitivno utiče na građane, ali da li je to razlog da se ponovo izdvoji šest miliona dinara? Sigirno ima boljih rešenja za trošenje budžetskih para", rekla je na konfernciji za novinare nezavisna odbornica u Skupštini grada Snežana Đekić Spajić, saopštavajući koliko se budžetskog novca troši iz godine u godinu na novogodišnje ukrase.

 

Posebno iznenađuje to što je po nalogu gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića iz tekuće budžetske rezerve ove godine isplaćeno šest miliona dinara za novogodišnju rasvetu koja je nabavljena 2017. godine.

 

- Grad Valjevo je 2016. godine nabavio novogodišnju rasvetu u iznosu od šest miliona dinara, a kupljena je od preduzeća "Keep light", ili od istog kupca od koga su novoodišnju rasvetu nabavili još neki gradovi u Srbiji po najverovatnije nameštenom tenderu. Poenta svake javne nabavke jeste da zadovolji potrebe naručioca, a ako naručilac prepisuje iz kataloga specifikacije već postojećih ukrasa, onda je to izigravanje javnih nabavki, što se u ovom slučaju, najverovatnije, desilo. Prošle godine smo ponovo imali javnu nabaku kupovine novogodišnje rasvete, ovaj put od preduzeća "Maxwel grup". Pored plaćanja ukrasa, koji su ponovo detaljno opisani u tenderskoj dokumentaciji, plaćeno je i 200 hiljada dinara postavljanje rasvete. Tu se ne završava investicija u novogodišnju rasvetu, s obzirom na to da se u drugoj izmeni plana komunalne izgradnje našla ponovo kupovina novogodišnje rasvete u iznosu od šest miliona dinara – rekla je Đekić Spajić.

 

Snežana Đekić Spajić

Snežana Đekić Spajić (Foto: Kolubarske.rs)

Ona smatra da nema potrebe i ove godine trošiti još šest miliona dinara na novogodišnju rasvetu, posebno zbog toga što je grad pršle godine bio pristojno ukrašen.

 

- Novac koji je uzet sa važnih pozicija iz budžeta - poljoprivrede, zaštite životne sredine, putne infrastrukture se sada prebacuje za kupovinu novogodišnjih ukrasa. Ja ne mislim poput čelnika gradske vlasti da će građani biti obradovani kada vide svetleću novogodišnju rasvetu. Možda to nekog raduje i na nekoga deluje pozitivno, ali je pitanje da li ti isti ljudi imaju išta na novogodišnjoj trpezi, da li im novogodišnja rasveta može nadomestiti obroke – zapitala je nezavisna odbornica.

 

S obzirom na to da je novac za novogodišnje ukrase uzet sa pozicije ekologija i zaštita životne sredine, Spajić Đekić zaključuje da ćemo "tu rasvetu i ta svetla gledati kroz dimnu zavesu i maglu". 

 

Ponavlja da je novac trebalo potrošiti na važnije stvari, recimo za nova zapošljavanja. "Kupovina novogodišnje rasvete po treći put i trošenje 18 miliona dinara u ovoj sutuaciji, podseća me na bajku o devojčici i šibicama", rekla je Snežana Đekić Spajić.

 

Da je novogodišnja rasveta važna i da treba po treći put investirati u ukrase smatra načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović. On je za skupštinskom govornicom odgovarajući na primedbe odbornice Snežane Đekić Spajić rekao da nije novogodišnja rasveta samo za centar grada.

 

- Možda lično smem da kažem za sebe da sam ja građanin drugog reda, ali svi moji prijatelji, kumovi i moji sugrađani, veliki biznismeni i privatnici koji žive u Novom Naselju i Goriću nisu građani drugog reda. Svi mi imamo pravo da izvedemo našu decu, naše unučiće da vide kako to izgleda za vreme nekih praznika kao što je Nova godina. Znači ne morao mi svi iz Brđana, Novog Naselja, Gorića, Petog Puka da siđemo u centar grada da bi deci i unucima pokazali kako to izgleda. I naša želja je da imamo to. Shodno sredstvima, može se koliko se može. Apsurdno je pričati o novogodišnjoj rasveti u tom svetlu u kome ste Vi iznosili - objasnio je Zoran Trifunović zbog čega je odlučeno da se i ove godine iz budžeta izdvoji šest miliona dinara za novogodišnju rasvetu.

Aktuelno

Prvi ovogodišnji sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Pao prvi ovogodišnji sneg Pre 3 sati 18 minuta

Ulice, lokalne puteve i Divčibare čistiće "Ingrap-Omni"

Valjevske ulice, lokalne i puteve na Divčibarama ove zime održavaće građevinsko preduzeće "Ingrap-Omni" za 44,7 miliona dinara sa PDV-om. Za razliku od prethodnih, ove godine je raspisan jedan...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 3 sati 17 minuta

Dijalog gluvih

"Jedan uistinu dijaloški način mišljenja, verovanja i delanja imao bi za posledicu da među misliocima ne bude dogmatika, među vernicima fanatika, među političarima tirana. Dijalog je jedini način...

PK Valis (foto: PK Valis)
Na Kupu Kragujevca Pre 22 sati 42 minuta

Plivači Valisa uspešni na još jednom takmičenju

Plivači “Valisa” su na još jednom takmičenju ostvarlili zapažene rezultate i osvojili medalje. Valjevski plivački klub je nastupio sa 33 plivača svih uzrasnih kategorija na međunarodnom takmičenju...