Mural sa likom Damjana Dragojlovića (foto: Đorđe Đoković)
Mural sa likom Damjana Dragojlovića (foto: Đorđe Đoković)
30.10.2018, 11:05

Murali u znak sećanja na Daču

č: | fb:

Na današnji dan pre dve godine ubijen je dvadesetpetogodišnji Damjan Dragojlović. Njega je u kafiću "Zipa" u Ulici kneza Miloša u noći 30. oktobra 2016. godine usmrtio Sreten Nikolić.

 

Nikolić je kobne noći naoružan uleteo u kafić, ubio Dragojlovića, koji je radio kao obezbeđenje u lokalu, i u nasumičnoj pucnjavi ranio još troje gostiju.

 

Suđenje za ovo ubistvo počelo je pred Višim sudom u Valjevu 1. februara ove godine. Sreten Nikolić se tereti za teško ubistvo, pokušaj ubistva i nedozvoljeno držanje i nošenje oužja. Do sada je pred Krivičnim većem Višeg suda, kojim predsedava sudija Jasmina Terzić, održano devet glavih pretresa na kojima je saslušano na desetine svedoka. 

Mural sa likom Damjana Dragojlovića

Mural sa likom Damjana Dragojlovića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Mural sa likom Damjana Dragojlovića

Mural sa likom Damjana Dragojlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Na drugu godišnjicu od ubistva Damjana Dragojlovića njegovi drugovi, kao i prošle godine, uradili su mural sa Damjanovim likom na zgradama u Naselju Milovoja Bjelice, gde je Dača odrastao.

 

Damjanovi drugovi, koji su se sa njim družili i igrali u naselju poznatijem kao "bolnički blok", odlučili su da svake godine na dan ubistva njihovog drugara oslikaju po jedan mural. Kažu da je to jedan od načina da sačuvaju sećanje na svog drgara, sećanje na Daču onakvog kakav je bio – častan, pošten, nesebičan, odan, dobar drug... "Pokušavamo da u Naselju Milovoja Bjelice uradimo sportski teren za mini pič koji bi nosio njegovo ime, a želja nam je da napravimo i školu fudbala", kažu Damjanovi drugari.

 

Stanari "bolničkog bloka" i oni stariji, ne samo mlađi i oni koji su se družili sa Damjanom, podržavaju sve akcije drugara ubijenog mladića i ne prave problem zbog toga što se na fasadama njihovih zgrada oslikava mural sa likom Damjana Dragojlovića. "I oni žele da se Dačino ime sačuva, i to ne samo u sećanju stanara Naselja u kome je odrastao, nego u sećanju svih Valjevaca sa porukom da sa takav zločin više nikada ne ponovi", kažu Dačini dugari.

Mural sa likom Damjana Dragojlovića

Mural sa likom Damjana Dragojlovića (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati 39 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati 40 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara