Registracija Prijava preko FB
Ljubostinja (foto: Zoran Maravić)
Ljubostinja (foto: Zoran Maravić)
08.11.2018, 12:56

Izveštaj o bespravno sagrađenim objekatima u koritu Ljubostinje

č: | fb:

Gradsko veće je prihvatilo Izveštaj Odeljenja za inspekcijske poslove o bespravno sagrađenim objektima uz reku Ljubostinju, koji je sačinjen po nalogu Štaba za vanredne situacije.

 

Nadležno odeljenje donelo je rešenja o rušenju nekoliko objekata koji se nalaze u toku reke Ljubostinje, a  sagarđeni su bez odobrenja za građenje.

 

Zakon o ozakonjenju dozvoljava mogućnost da nelegalni objekti uđu u proceduru ozakonjenja, što ne znači da će biti i ozakonjeni. Ukoliko Odsek za ozakonjenje odbije zahteve,  objekti će biti uklonjeni nakon što rešenja postanu pravosnažna.

 

U Izveštaju se navodi da su rešenja o rušenju bepsravno podignutih objekata izdata za osam vlasnika, doneta su četiri rešenja o dozvoli izvršenja, dok su u tri slučaja  prekinuti postupci.


Inspekcijski organi su, nakon obilaska terena, konstatovali da na parceli koja se vodi kao rečno korito nema promena u odnosu na prethodno stanje.

“Molbe vlasnika parcela i objekata, koji se graniče sa rekom Ljubostinjom, odnosile su se na potrebu da se reguliše samo korito, a da se što hitnije uklone panjevi i debla iz samog korita. Na primedbu da imaju nelegalne pomoćne objekte bili su kategorični da će ih sami ukloniti čim otpočnu radovi i da su takve izjave u ranijim postupcima već davali”, piše u izveštaju Odeljenja za inspekcijske poslove.

 
U izveštaju se takođe navodi da je Komisija za popis nezakonito izgrađenih objekata obišla teren 17. i 19. oktobra, konstatovala da su objekti za koja su doneta rešenja o rušenju u najvećoj meri na privatnim parcelama koja se graniče sa parcelom koja se vodi kao reka Ljubostinja i samo mali broj se nalazi jednim delom u parceli reke Ljubostinje.

“Reka je usled poplava menjala svoj tok tako da se ne poklapa u potpunosti faktičko stanje sa katastraskim, negde tok reke ulazi u privatne parcele i obrnuto. Planom regulacije je predviđeno da se tok reke Ljubostinje delom izmeni što znači da će se neki objekti, koji su na privatnim parcelama i sami delovi parcela, naći u budućem pojasu reke Ljubostinje, što podrazumeva i eksproprijacij”, navodi se u napomeni Komisije za popis nezakonito izgrađenih objekata, koji je sastavni deo izveštaja koji je usvojilo Gradsko veće.  

 

 

Aktuelno

Prvi ovogodišnji sneg u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Pao prvi ovogodišnji sneg Pre 3 sati 45 minuta

Ulice, lokalne puteve i Divčibare čistiće "Ingrap-Omni"

Valjevske ulice, lokalne i puteve na Divčibarama ove zime održavaće građevinsko preduzeće "Ingrap-Omni" za 44,7 miliona dinara sa PDV-om. Za razliku od prethodnih, ove godine je raspisan jedan...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 3 sati 45 minuta

Dijalog gluvih

"Jedan uistinu dijaloški način mišljenja, verovanja i delanja imao bi za posledicu da među misliocima ne bude dogmatika, među vernicima fanatika, među političarima tirana. Dijalog je jedini način...

PK Valis (foto: PK Valis)
Na Kupu Kragujevca Pre 23 sati 9 minuta

Plivači Valisa uspešni na još jednom takmičenju

Plivači “Valisa” su na još jednom takmičenju ostvarlili zapažene rezultate i osvojili medalje. Valjevski plivački klub je nastupio sa 33 plivača svih uzrasnih kategorija na međunarodnom takmičenju...