Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
30.11.2018, 13:42

Skupština prihvatila javnu raspravu o kvalitetu vazduha

č: | fb:

Skupština grada donela je zaključak da se u decembru organizuje javna rasprava o kvalitetu vazduha u Valjevu, a da krajem januara odbornici donesu odluku o rešavanju problema aerozagađenja u gradu. 

 

Pola časa pred početak sednice Skupštine grada nekoliko udruženja okupljenih oko akcije mladih "Da Valjevo prodiše", među kojima je i Lokalni front Va, prikupljali su potpise građana za organizovanje javne rasprave o kvalitetu vazduha u Valjevu. Na ovaj korak su se odlučili, kako su rekli, zbog toga što je vladajuća većina pre devet meseci odbila predlog nezavisnog odbornika Ljubomira Radovića, aktiviste Lokalnog fronta, da se organizuje javna rasprava o kvalitetu vazduha u Valjevu.

Duško Rakić

Duško Rakić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Danas, u Skupštini grada drugačiji stav. Odbornici su prihvatili predlog koji je, prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, u ranijem dogovoru sa vladajućom većinom, na početku sednice izneo odbornik DS Duško Rakić.

 

- Aerozagađenje je problem koji se iz godine u godinu povećava. Iznenađujuće je to što Štab za vanredne situacije ili Gradsko veće pitanje aerozagađenja nije stavilo još pre dvadesetak dana na dnevni red po hitnom postupku. Problem aerozagađenja je veliki, pre svega to je zdravstveni problem, i moramo ga što pre rešavati. Zato demokrate predlažu da Gradsko veće izađe sa jednim izveštajem kako bi videli pravo stanje stvari i da naloži određene mere za prevazilaženje takve situacije i da se urade neki koraci u cilju otklanjanja tog problema – predložio je Rakić.

Milorad Ilić

Milorad Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić (SPS) je, "s obzirom na to da je ovo aktuelna tema, da imamo i pripremu neke peticije oko javne rasprave", predložio da se usvoji zaključak koji je "već pripremljen".

 

- Predlažemo da se tokom decembra održi javna rasprava o aerozagađenju grada, a da onda mi u januaru, na osnovu te javne rasprave, donesemo odgovarajuće odluke. Mi imamo obavezu i da razmotrimo stanje oko izgradnje nove deponije, već smo doneli i zaključak o tome, ali to još nismo stavili na dnevni red. Zato predlažem da mi posle 20. januara, posle ovih praznika, održimo jednu sednicu na kojoj će biti dve namenske tačke dnevnog reda; izveštaj o izgradnji nove deponije u Kaleniću i trenutno stanje naše deponije, i tema aerozagađenja Valjeva sa sve predlozima i zaključcima šta ćemo oko toga da uradimo – rekao je Ilić.

 

Dodao je da će zamenika gradonačelmika Zorana Živkovića zadužiti da pripremi materijal za javnu raspravu, zajedno sa šefovima odborničkih grupa, uključujući i nezavisne odbornike.  

Slobodan Gvozdenović

Slobodan Gvozdenović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović (SNS) je rekao da Valjevo, što se tiče vazduha, nije ni Hirošima ni Nagasaki. Naglasio je da on nema nikakve zvanične informacije o tome da je vazduh u Valjevu zagađen.

 

- Ja sam već obavio razgovor, tačnije imao sam informaciju da će DS tražiti javnu raspravu na ovu temu, i mislim da treba da učestvuju i direktori zdravstvenih ustanova, pre svega direktorka Doma zdravlja sa kojom sam ja već kontaktirao. Nikakve zvanične informacije od Zavoda za javno zdravlje, Batuta, Agencije za zaštitu životne sredine, nismo dobili. Pretpostavljam da je u pitanju, kada ste ovaj predlog dali, jedan tekst koji se pojavio u nekim novinama, ne mogu da se setim u kojim, koji neću da kvalifikujem, ali deluje prilično amaterski napisan s obzirom na to kakav je efekat trebalo da izazove. Neću da raspravljam o PM-10 česticama, o merenju Agencije za zaštitu životne sredine, ali hoću da vam naglasim da nikakav zvaničan dokument, i ako su upućeni mejlovi Zavodu za javno zdravlje, Agenciji zazaštitu životne sredine i institutu Batut, ovde nije stigao. Ja ništa od nadležnih institucija nisam dobio sem da Zavod za javno zdravlje, kako me je direktorka Doma zdravlja obavestila (?) nije mogao da pošalje odgovor, ko je dao izjavu za neke novine jer je radnica koja je dala izjavu bila na bolovanju - rekao je  Slobodan Gvozdenović.

 

Gradonačelnik je rekao da podržava predlog za organizovanje javne rasprave i najavio da će biti organizovana do kraja decembra pre sednice na kojoj će biti Odluka o budžetu za 2019. godinu.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 1 sati 42 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 4 sati 31 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.