Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
04.12.2018, 07:57

"Budale, svinje, uštirkani mozak i Mika Jokić u raskoraku"

č: | fb:

Na sednici Skupštine grada, održanoj u petak, odgovarajući odbornicima na primedbe o lošem i nerealno planiranom budžetu, što pokazuje i izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović se predstavnicima naroda ponovo obratio uvredljivo i sa omalovažavanjem.

 

Pojedine odbornike smatra glupima, kojima pomoći nema, budalama, svinjama... Pogrdno je govorio o narodnom poslaniku Mihailu Jokiću (SNS), vređao je odbornika SNS Milana Markovića zbog toga što je rekao da postoji diskontinuitet između lokalne i centralne vlasti, i da valjevska vlast ne prati politiku centralne što je potkrepio konkretnim primerima.

 

Obraćanje odbornicima gradonačelnik je počeo upozorenjem koje je uputio predsedniku Skupštine grada Miloradu Iliću: "Nadam se da ćete poštovati Poslovnik i da ćete prekinuti svaku raspravu o ovoj tački posle mog izlaganja!".

 

- Zaista, dosta sam stvari čuo i nemam nameru da se raspravljam sa nekima koji iznose ovde neke činjenice koje ne stoje, da budem blag da ne kažem da su falsifikovane. Ili da kažem da se raspravljaju intelektualno beznadežni, ni to ne želim da vam kažem. Neću da objašnjavam ni da nema raskoraka između centralne i gradske vlasti. Ima raskoraka, pošto u centralnoj vlasti imamo samo jednog predstavnika, a to je narodni poslanik Mika Jokić. Ima raskoraka između Gradskog odbora u Valjevu i Mike Jokića i njegove ekipe, i taj raskorak traje godinama i to građani Valjeva znaju. Ja ću o tome na nekom drugom mestu. Što se tiče centralne vlasti, ona je vrlo zadovoljna kako funkcioniše lokalna vlast. Kada smo sa centralnom vlašću u Beogradu razgovarali oko industrijske zone, i dati su dinamički planovi, naravno ja ne mogu sada da objašnjavam da to ne može da padne sa neba. To je jasno i deci od pet godina. Ja neću dozvoliti da, SNS koja vodi ovaj grad, bilo ko posumnja da ima raskoraka između centralne i gradske vlasti. Ti koji to tvrde hteli bi da nam isperu mozgove, pa još na kraju da ih i uštirkaju. E, pa neće moći. Neće moći, jer u centralnoj vlasti je, podvlačim, samo Mika Jokić i niko više. A njegovo delovanje je jako poznato u ovom gradu i po pitanju bolnice, a o tome mogu da kažu ovi koji se zapošljavaju, iz Lukavca i okolnih sela, preko veze. Ali, nije ovo danas tema, nego da se mi vratimo na temu – opomenu sam sebe Gvozdenović.

 

Gradonačelnik je pokušao da objasni zbog čega je Grad sa godinu dana zakašnjenja raspisao javnu nabavku za projektovanje rekonstrukcije valjevske bolnice za koju je država još prošle godine izdvojila novac preko Kancelarije za javna ulaganja, a od tog projekta zavisi početak radova.

 

- Što se tiče bolnice, raspisan je tender za projektovanje rekonstrukcije bolnice, tačno tako se zove. Odobreno je od Ministarstva finansija da Grad to može da finansira, bez pomoći Mike Jokića naravno, i izabrana je kuća za projektovanje. Da ulazim u zakonske uzanse kako i na koji način projektant vidi gradsku bolnicu, koja nije bila ni uknjižena kada je tender prvi put raspisan, kako vidi jednu parcelu, a kako vidi drugu. Nema potrebe da se raspravljam, jer ako se raspravljate sa budalama možete da rizikujete da budete neshvaćeni, a ako se valjate sa svinjama u blatu, svinji će biti lepo, a vi ćete se ukaljati. Prema tome, što se bolnice tiče, tu ide sve po planu onako kako smo se dogovorili sa Kancelarijom za javna ulaganja, ako neko uopšte zna ko to finansira – rekao je Gvozdenović.

 

Govorio je i o seoskim cevovodima i o razlozima zbog kojih je kasnio tender za projektovanje. Naglasio je da nisu zaobiđena sela Klanica, Divci, Valjevska Loznica, a to su "bastioni Mike Jokića".

 

Mihailo Jokić promoviše Slobodana Gvozdenovića

Mihailo Jokić promoviše Slobodana Gvozdenovića (Foto: Đorđe Đoković)

Na kritiku odbornika da je previše novca potrošeno iz tekuće budžetske rezerve, osim zaključka da "oni to ne mogu da shvate", Gvozdenović nije objasnio prekomerno trošenje tekuće budžetske rezerve.

 

- Što se tiče nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta, neko je pominjao tekuću budžetsku rezervu. Pa šta sad mi ovde treba da radimo? Da im držimo kurs? Ali ne treba njima kurs, njima treba pomoć da to shvate, naravno ako žele da im se pomoć pruži – stav je gradonačelnika.

 

Govoreći o tome da nije ostvaren plan da se u budžet slije preko pola milijarde dinara od prodaje imovine Grada, Gvozdenović je rekao da je "došlo vreme u Srbiji da zakoni tržišta i potražnja vazda budu razumniji od zakona vlasti i politike". Međutim, nije objasnio kako nisu imali to na umu kada su u budžetu planirali 511 miliona dinara prihod od prodaje imovine. Ali je objasnio da je budžet "stvar političke odluke", zamerivši odbornicima to što su se "zamarali knjigovodstvenim kategorijama".

 

- Iznosili ste te knjigovodstvene kategorije, nije realizovano ovo, nije realizovano ono. Tačno je, projektovali smo veći budžet jer smo mislili da možemo da prodamo imovinu po ceni koju Poreska uprava proceni. Ali, znate došlo je vreme u Srbiji da zakoni tržišta i potražnja vazda budu razumniji od zakona vlasti i politike. Ko to ne shvata, u problemu je. To uostalom možete da vidite i na pijaci. Da l’ se proda baš svaka roba koju neko dotera na pijacu i koju je planirao da proda? To i deca mogu da vide – bio je slikovit Gvozdenović.

 

Na primedbu da u Valjevu poslednjih šest godina nije bilo investicija, nije konkretno odgovorio, osim što je rekao da to tvrde oni koje je on kritikovao dok su bili na vlasti, a sada smatra da su "konstruktivna opozicija", otuda nije podsećao na "fabrike koje su ugašene u vreme demokrata". Kaže da je Demokratska stranka sada "korektna i da želi da pomogne".

 

Gradonačelnik Valjeva smatra da Skupština grada nije mesto gde odbornici treba da "iznose svoje stavove". Poručio im je da "to treba da rade na konferenciji za novinare".

 

- Oduzeo bih vam mnogo vremena kada bih sve ovo što sam zapisao, a nisam sve zapisao, ovde demantovao. Imate svi vi, ne misleći naravno na Demokratsku stranku koja drugačije misli i na Loklani front, mogućnost da održite konferenciju za novinare pa iznesete svoje stavove, obrazložite ih, a ne ovde da odbornike zamarate da se napregnu do granice kile da bi vas razumeli, jer ni sami sebe ne slušate, niti vas iko sluša. Zato, što se tiče ovog izveštaja, još jedanput podvlačim, napisan je jer je to zakonska obaveza – zaključio  je Gvozdenović.

 

Najavio je da će na raspravu o aerozagađenju u Valjevu pozvati "stručne i dobronamerne ljude", ako treba i iz Beograda, da "objasne da Valjevo nije Hirošima i Nagasaki, nego grad koji ima decenijske probleme sa vazduhom, i da svako dobronameran ko živi u ovom gradu i želi da pomogne da se problem ublaži, reši onoliko koliko može, a nikada ne može biti rešen do kraja, je dobrodošao".

 

- Državni posao niko nije završio do kraja, izuzev onih koji su u svojim fantazijana zamislili da se to može završiti samo onda ako bi oni bili ovde, ali mora neko da ih izabere. Ne želim i neću da verujem da su ovde pogašene sve sveće razuma kada pričamo o detaljima koji su lako proverljivi i utvrđeni, da neko ima zlu nameru. Ali isto tako neću da dozvolim da neko izvrće stvari, a pogotovo kada je Srpska napredna stranka u pitanju čiji sam ja predsednik u ovom gradu i za šta me je članstvo ovlastilo – zaključio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 19 sati 49 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...