Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
05.12.2018, 07:54

Direktor Centra za kulturu odbio da odgovori gde je potrošeno osam miliona dinara

č: | fb:

Ovogodišnje Tešnjarske večeri, sa istim ili sličnim programskim sadržajem kao i prethodnih godna, koštale su preko osam miliona dinara, što je skoro duplo više od najskupljih do sada organizovanih.

 

Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražile od Centra za kulturu sve račune i sve ugovore za realizaciju Tešnjarskih večeri 2018. godine, kao i sve isplate koje se odnose na njih ili isplate po drugim osnovama, a odnose se na ovogodišnje Tešnjarske večeri.

 

Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić je odbio da dostavi tražena dokumenta smatrajući da je zahtev "neosnovan".

 

Smiljanić, kako je napisao u odgovoru, "nalazi da se radi o zloupotrebi prava na pristup informacijama od javnog značaja jer je zahtev nejasan i nerazumljiv i odnosi se na neodređen broj informacija". Dalje, Smiljanić smatra da su "tražene informacije paušalno određene i neprecizne po vrsti i količini".

 

U odgovoru ili, kako ga je direktor Centra za kulturu naslovio, rešenju zaključuje da se "radi o provizornom, nejasnom i nedorečenom zahtevu, kojim se potencijalno traži preveliki broj informacija za koje Centar za kulturu nije siguran ni da ih i u kom delu poseduje".

 

U ovom odgovoru zanimljiva je rečenica da Centar za kulturu nije siguran da li poseduje ugovore i račune!?

 

Direktor Centra za kulturu smatra da je zahtev Kolubarskih.rs, koji se odnosi na SVE ugovore, SVE račune i SVE isplate vezane za Tešnjarske večeri 2018, nejasan i nerazmljiv. Ovakav odgovor bi razumeli da smo tražili pojedine, neke, manje ili veće isplate; pojedine ili neke ugovore. 

 

Zbog nedostavljanja traženih informacija Kolubarske.rs su podnele žalbu Rodoljubu Šabiću, Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

 

Pored zahteva da nam se dostave svi ugovori, računi i isplate za Tešnjarske večeri 2018, Kolubarske.rs su pitale koliko su ukupno koštale ovogodišnje Tešnjarske večeri; koliko para je obezbeđeno u budžetu, a koliko od sponzora, kao i da nam se dostavi spisak sponzora.

 

Miloš Smiljanić je naveo da je za "realizaciju Tešnjarskih večeri ukupno potrošeno 7.952.912,44 dinara, od toga je iz budžeta obezbeđeno 7.454.674,44 dinara, na osnovu sponzorskog ugovora obezbeđeno je 300 hiljada dinara, a po osnovu donatorskih ugovora iznos od 264 hiljade dinara".

 

"Jedini sponzor ovogodišnjih Tešnjarskih večeri je Valjevska pivara", piše u odgovoru. Međutim, direktor nije naveo ko su donatori koji su uplatili 264 hiljade dinara.

Odgovor direktora Centra za kulturu

Odgovor direktora Centra za kulturu

 

Zanimljivo je kako sabira direktor Centra za kulturu. On je sabrao da su Tešnjarske večeri ukupno koštale 7.952.912,44 dinara, ali kada se sabere novac iz budžeta, plus sponzor, plus donatori, to ukupno iznosi 8.018.674,44 dinara.

 

Direktor Smiljanić je, u odgovoru, napisao da je iz budžeta Valjeva obezbeđen iznos od 7.454,674,44 dinara. Međutim, za Tešnjarske večeri je u osnovnom budžetu obezbeđeno sedam miliona dinara, ali je nakon završetka manifestacije, krajem avgusta, aproprijacijom ili prebacivanjem sa jedne pozicije budžeta na drugu, izdvojeno još 500 hiljada dinara kako bi bili pokriveni svi troškovi Tešnjarskih večeri. 

 

Podsećam, ovogodišnje Tešnjarske večeri su najskuplje od kada postoji ova letnja manifestacija, i nikada manje novca nije obezbeđeno od sponzora.

 

Za sve ove godine trajanja Tešnjarskih večeri, za iste ili slične programe i sadržaje, iz budžeta je izdvajano od 2 do 2,5 miliona, dok su sponzori obezbeđivali od milion do 2,5 miliona dinara.

 

Najskuplje Tešnjarske večeri, do ovogodišnjih, su bile 2015. godine, koštale su 4,3 miliona dinara, od čega je dva miliona dinara izdvojeno iz budžeta; jubilarne 30. Tešnjarske večeri 2016. godine koštale su 3,5 miliona dinara, million dinara su obezbedili sponzori.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 16 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 17 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...