Led na trotoaru (foto: Đorđe Đoković)
Led na trotoaru (foto: Đorđe Đoković)
19.12.2018, 11:09

Povećan broj padova zbog snega i leda

č: | fb:

U Valjevu je u prethodna dva dana povećan broj povreda zadobijenih usled pada na snegu ili ledu, saopšteno je iz Opšte bolnice Valjevo .

 

Samo u toku jednog dana, u ponedeljak, zbrinuto je 70 ortopedsko-traumatoloških pacijenata, a od toga je svaka treća osoba imala prelom.

 

Lekar u ortopedsko-traumatološkoj službi Opšte bolnice Valjevo dr Ivan Radetić kaže da se kada počne hladno vreme praćeno padavinama, naročito u ranim jutarnjim i večernjim satima, dešavaju učestali padovi.

 

- Najčešći su prelomi ručnog zgloba, uglavnom kod starijih osoba kojima su inače krte kosti, a i nestabilni su prilikom hoda. Osim ručnog zgloba, često nam se javljaju i pacijenti sa prelomima skočnog zgloba. Ukoliko ne dođe do samog preloma, česte su i distorzije. Kod starijih preko 70 godina, najčešći su prelomi kukova. Kod mladih neuporedivo je manji broj padova i povreda, ali su zato kod njih česte povrede u saobraćajnim udesima, tako da apelujemo na oprez pri vožnji – rekao je dr Radetić.

Led na trotoaru

Led na trotoaru (Foto: Đorđe Đoković)

Dr Radetić je preporučio sugrađanima da ukoliko moraju da izlaze, pri ovakvim vremenskim prilikama, to čine u popodnevnim satima kada nije jak mraz, kao i da obavezno izaberu adekvatnu obuću za snežne uslove. On je naglasio da "pri hodu ruke ne treba držati u džepovima kako bi se spremno dočekali pri eventualnom padu".

 

Ortoped valjevske bolnice je apelovao na pacijente da se nikako ne leče sami i kod "narodnih lekara" i bez adekvatnog specijalističkog pregleda, jer svaka nezbrinuta trauma može kasnije dovesti do komplikacija. Odmah nakon pada na povređeno mesto bi trebalo staviti led, imobilisati bilo čime i potražiti najbližu zdravstvenu ustanovu i stručnu pomoć radi eventualnog daljeg zbrinjavanja.

 

- Nikako ne bih savetovao ljude da odlaze kod takozvanih "kostolomaca", kod ljudi koji se bave nameštanjem preloma i distorzija, jer nestručno zbrinjavanje samo dovodi do ozbiljnih komplikacija povreda – rekao je dr Ivan Radetić, lekar ortopedsko-traumatološke Službe Opšte bolnice Valjevo.

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 11 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 4 sati 11 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 4 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 4 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...