Devojčica (foto: Đorđe Đoković)
Devojčica (foto: Đorđe Đoković)
20.12.2018, 10:35

Za šest godina 347 beba u Centru za VTO

č: | fb:

Zahvaljujući Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, koji je obeležio šest godina postojanja i najmlađi je centar te vrste u Srbiji, rođeno je 347 beba.

 

Za razliku od prošle godine kada je jubilej pet godina postojanja obeležen svečano, šesta godišnjica je bila radna a na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati, prisustvovali su i mališani rođeni zahvaljujući valjevskom Centru za VTO.

 

Šef Odseka za biopotpomognutu oplodnju dr Branko Budimirović kaže da posla ima puno i da se sve više pacijenata, čije pokušaje vantelesne oplodnje finansira RFZO, odlučuje za valjevski Centar VTO.

 

- Trudili smo se da ovih šest godina pratimo sve ono što je najnovije i najmodernije u struci. Sve one metode koje se primenjuju u našoj državi i Evropi i mi smo uvodili, a u mnogim stvarima smo bili čak i prvi u našoj zemlji. Od prvog dana smo primenjivali metodu zamrzavanja embriona, a prošle godine smo, prateći struku i zahteve, uveli novu metodu zamrzavanja jajnih ćelija. To radimo strogo iz medicinskih razloga, i iz tih jajnih ćelija nastale su prve trudnoće, tako da nam se u julu rodila prva beba koja je na ovaj način nastala u našoj laboratoriji. Kad vidimo ovu našu decu kako rastu, kako su velika i vesela, to nam je motiv i podstrek da nastavimo dalje - rekao je dr Budimirović.

 

Glavna sestra odseka Mirjana Jovanović saopštila je podatke koji su potvrda velikog uspeha valjevskog Centra za VTO.

- Do danas je rođeno 347 beba, 188 dečaka, 159 devojčica, a samo prošle godine je na svet došlo 56 beba. Posebno za ovu godinu treba istaći da je rođena tristota beba. Imamo i par koji je već iz jednog procesa imao bebu kod nas, a ove godine su dobili i drugu bebu u našem Centru iz odmrznutih embriona. Postoje planovi i za sledeću godinu, tim nam je mali, a parova je sve više. Nadamo se da ćemo i dalje biti bez liste čekanja – rekla je Jovanović.

Tim Centra, roditelji i mališani

Tim Centra, roditelji i mališani (Foto: Kolubarske.rs)

 

Milica Marić, majka dvojice dečaka Ilije i Janka, se zahvalila i čestitala rođendam valjevskom Centru u ime svih porodica.

 

- Naša borba za potomstvo, tačnije priprema, je trajala četiri godine, dok su postupak i procedura trajali nekoliko meseci. U toku te četiri godine imala sam dve hirirške intervencije i nakon toga smo se obratili Centru, a već nakon prvog pokušaja smo se ostvarili u ulozi roditelja. Vreme je vrlo bitan faktor. Zato je naša poruka svima koji se bore sa problemom steriliteta da potraže pomoć čim shvate da problem postoji, da misle pozitivno i da veruju u ostvarenje cilja – poručila je majka dvojice dečaka.

 

Mirjana Kovačević majka prvih blizanaca, Lola i Gavrilo sada imaju pet godina, uz čestitke kaže da Valjevo ima najbolji tim na svetu, a ne samo u gradu.

 

- Borba za potomstvo je teška i naporna. Mi smo imali sreću da naše blizance dobijemo posle 16 godina, i hvala celom timu. Moja poruka svim parovma je da ne gube nadu dokle god imate snage i volje, pa čak i kada padnete, morate ustati i ići dalje, jer dok god se borite ima šanse da se dobiju deca. Ko ne prolazi kroz sve to ne može razumeti koliko je teško i koliki je napor potreban da bi se došlo potomstva. Ali kad se rodi beba sve se zaboravi. Moja poruka timu je samo napred, nemojte ništa menjati i da se ponovo vidimo za nekoliko godina kada ćemo obeležiti neki novi jubilej, a broj rođeni beba biti sa nekoliko nula – poželela je Kovačević.

 

Načelnik službe ginekologije dr Nenad Dimitrijević uz podsećanje da je, kada je pre šest godina otvoren valjevski Centar za vantelesnu oplodnju, bio prvo odeljenje takve vrste jedne regionalne bolnice a danas je merilo kvaliteta za ostale slične centre u Srbiji.

 

- Posebno smo ponosni na to što svaka žena koja dođe u valjevsku bolnicu može na odeljneju ginekologije i akušerstva uraditi kompletnu pripremu za samu vantelesnu oplodnju. Definitivno smo prerasli okvire grada, pa i regiona, postali smo poznati, priznati, ljudi se mere po tome šta se ovde radi, mere se i ostali centri po tome šta je urađeno u valjevskom...  Ono što nam je sada neophodno jeste širenje kadra da bismo mogli da radimo još bolje i još više. Nagoveštaji postoje i očekujemo realizaciju toga - rekao je dr Nenad Dimitrijević.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 37 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara