Ledenice (foto: Đorđe Đoković)
Ledenice (foto: Đorđe Đoković)
21.12.2018, 10:32

Pažnja ledenice!

č: | fb:

Padanje ledenica sa krovova zgrada i kuća je intenzivnije kada temperatura iz minusa pređe u plus, i poraste za koji stepen više, kao što je to slučaj danas. 

 

Sudeći prema situaciji u gradu, vlasnici ili stanari stambenih objekata su, umesto da uklone ledenice, postavili traku oko objekta i na taj način upozorili pešake da im preti opasnost od ledenica sa krova. Međutim, primetno je da pešaci ne mare mnogo za postavljene trake, čak im smetaju i zbog toga ih cepaju.

Pažnja ledenice

Pažnja ledenice (Foto: Kolubarske.rs)

Pažnja ledenice

Pažnja ledenice (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi skidanje komada leda sa krovova kuća i zgrada nije u nadležnosti nijedne gradske službe. Sektor za vanredne situacije, vatrogasci i druge službe na teren će izaći samo kada su ugroženi životi i dobra, a za obeležavanje mesta sa kojih preti opasnost i uklanjanje ledenih delova odgovorna je isključivo skupština stanara i vlasnici objekata, kažu nadležni.

 

Međutim stanari i vlasnici nemaju ideju na koji način da ukolne ledenice, naročito sa krovova višespratnica. U pojedinim gradovima skupštine stanara i vlasnici angažuju alpiniste ili dimničare za uklanjanje ledenica, dok u nekim gradovima postoje profesionalni "skidači ledenica" i tu uslugu naplaćuju od 5.000 do 10.000 dinara zavisno od površine koja se čisti.

Ledena kiša

Ledena kiša (Foto: Đorđe Đoković)

Česma okovana ledom

Česma okovana ledom (Foto: Kolubarske.rs)

U Valjevu je jutros, kao i u većini gradova Srbije, padala ledena kiša, tako da je pešacima "led pretio i odozgo i odozdo". Na pojedinim javnim površinama, poput malog trga kod "sata" u Knez Miloševoj ulici led juče nije bio uklonjen. Verovatno će ga danas otopiti temperatura u plusu.

 

Odluka o komunalnoj delatnosti

 

Građani su dužni da čiste sneg ispred svojih stambenih i poslovnih objekata, a JKP Vidrak održava trgove, mostove i ostale javne površine, propisano je gradskom Odlukom.

 

Odluka o komunalnim delatnostima i komunalnom redu o obavezi čišćenja snega i leda predviđa da se mora ukloniti sneg odmah ili najkasnije 24 sata od početka padavina. Takođe, Odlukom je predviđeno da su, ukoliko se pojave ledenice na krovovima objekata, građani dužni da obezbede to područje, da skinu ledenice koje bi mogle da padnu na javnu površinu, kako ne bi povredile nekoga ili napravile materijalnu štetu.

Pažnja ledenice

Pažnja ledenice (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ukoliko se gradska Odluka ne poštuje, kazne su od 10.000 do 50.000 dinara za fizička, pravna lica i za odgovorna lica, dok su kazne za institucije daleko veće.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 16 sati 49 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 45 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara