Kuća Milana Jovanovića  (foto: Đorđe Đoković)
Kuća Milana Jovanovića (foto: Đorđe Đoković)
23.12.2018, 17:28

Teška vremena i za spomenike kulture

č: | fb:

U Ulici Vuka Karadžića 54, u centru Valjeva, nalazi se kuća Milana Jovanovića podignuta 1924. godine. Kuća predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

 

Međutim sudeći po njenom oronulom izgledu i višegodišnjoj nebrizi grada Valjeva, u čijem je vlasništvu, ovo zdnaje je od nikakvog značaja i predstavlja spomenik nemara, nekulture i odnosa Grada prema imovini i prošlosti.

 

Kuća Milana Jovanovića

Kuća Milana Jovanovića (Foto: Đorđe Đoković)

Kuću je podigao poznati valjevski trgovac i vinar Milan Jovanović, otac narodnog heroja Žikice Jovanovića Španca, u kojoj je na spratu bio stambeni prostor, a u prizemlju trgovina.

 

Glavna, ulična fasada je komponovana simetrično sa naznačenim glavnim ulazom na sredini i erkerom iznad njega u spratnom delu. Vrh građevine ističe atika dužine cele ulične fasade, sa istaknutim centralnim delom.

 

Kuća Milana Jovanovića, pošto nije bilo naslednika, pripala je opštini, kasnije gradu Valjevu. Jedno vreme su tu bili stanovi, potom sedište nekih javnih institucija kao što su Pedagoški zavod, Finansijska policija, Opštinska stambena agencija, kao i Televizije Valjevo dok je bila u vlasništvu lokalne samouprave.

Kuća Milana Jovanovića

Kuća Milana Jovanovića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Danas je kuća Jovanovića prazna i služi kao magacin. Tu je smeštena arhiva Grada i to "važna arhiva Valjeva", kako su gradski čelnici objasnili pre dve godine kada su odbili zahtev članova Subnora da im objekat ustupe na korišćenje.

 

Naime, borci su planirali da kuću Žikice Španca saniraju i pretvore u spomen dom za 22 narodna heroja i sa tim predlogom su se obratili valjevskoj vlasti još 2012. godine, međutim gradsko rukovodstvo je to odbilo.

 

Predstavnici opštinskog i okružnog Subnora ponovili su zahtev 2015. godine, ali ni tada odgovor nije bio pozitivan. S obzirom na to da je prostor bio prazan i napušten, članovi Subnora su u leto 2016. pokušali da se bespravno usele da, kako su govorili, "Žikicinu kuću sačuvaju od propadanja", ali su u toj nameri sprečeni jer je Grad postavio obezbeđenje. Ni tada gradska vlast nije prihvatila predlog boraca da im se ustupi zgrada koju bi adaptirali u spomen-dom boraca heroja revolucije iz Drugog svetskog rata. 

Kuća Milana Jovanovića

Kuća Milana Jovanovića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Čini se da su danas od kuće Milana Jovanovića u Ulici Vuka Karadžića u centru Valjeva svi diglli ruke osim "zuba vremena". I, nažalost, nije to jedini objekat, koji je u vlasništvu Grada, od koga je vlasnik digao ruke!

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 35 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 10 sati 45 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara