Valjevo u dimu (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo u dimu (foto: Đorđe Đoković)
24.12.2018, 08:08

Grad ignoriše zahtev koji je podržalo 1574 građana

č: | fb:

Javna rasprava o aerozagađenju u Valjevu, koju su tražili odbornici Demokratske stranke a lokalni parlament prihvatio, biće održana danas u podne u sali Skupštine grada.

 

Međutim, iz Grada još uvek nema odgovora na zahtev Lokalnog fronta Va koji je podnet 6. decembra, a koji je svojim potpisom podržalo 1574 građana, da se organizuje javna rasprava sa analizom šta su gradske službe činile na ostvarivanju zadataka iz planova kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine usvojenih 2016. godine.

 

Iz Grada nije stigao ni odgovor na predlog Lokalnog fronta Va, koji je upućen 14. decembra, da se oba predloga za javnu raspravu objedine i da zajednička rasprava započne ocenom učinka gradskih službi i službenika na zaštiti kvaliteta vazduha u Valjevu.

 

"Očekivano bi bilo da, u duhu dobre demokratske prakse i transparentnosti, pre održavanja javne rasprave javnosti bude dostupan pisani materijal koji bi sadržao informaciju o naporima i dostignućima javnih službenika kada je reč o primeni ovih planova", navedeno je u dopisu koji je Lokalni front uputio zameniku gradonačelnika dr Zoranu Živkoviću, koji rukovodi Savetom za zdravlje Grada i timom za pripremu javne rasprave.

 

Aktivisti Lokalnog fronta smatraju da je nedopustivo to što vlast ignoriše zahtev koji je podržalo 1574 građana, ali dodaju da je bolja bilo kakva nego nikakva javna rasprava.

 

Radović, Petković, Milovanović i Pantelić

Radović, Petković, Milovanović i Pantelić (Foto: Kolubarske.rs)

Miroslav Pantelić kaže da o učinku gradskih službenika najbolje govori podatak da količina PM-10 čestica u valjevskom vazduhu nezadrživo raste sa 340 mikrograma po kubnom metru koliko je bilo 2015. do 809 u prošloj 2017. godini.

 

- Za one koji nas uvlače u maglu vajkanja o decenijskom zagađenju mali čas istorije: sadržaj ovih čestica u našem gradu meri se tek od 2012. godine. Možda je 2012. predaleko pa se ponešto zaboravilo. Zato svežiji podaci: pre tačno godinu dana ministar Goran Trivan je u oči gradonačelniku, tadašnjem i sadašnjem zameniku gradonačelnika, proročanski najavio da će se Valjevci gušiti. Posle toga, od 1. januara do 30. septembra iz gradskog budžeta deljene su pare za sve, svašta i svakoga, sem za kvalitet vazduha. Za to je utrošeno 0 koma 0000 dinara – navodi Pantelić.

 

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, Valjevci su se gušili u oktobru, novembru i sada u decembru. Ivan Milovanović kaže da jedini koji to nekim čudom nije primetio je gradonačelnik – lice odgovorno za rad, ali i za nerad Gradske uprave.

 

- Nojevi iz Karađorđeve 64 i dalje ne žele da vide u kolikoj opasnosti su zdravlje i životi Valjevaca. Začudo, odjednom to ne želi da vidi ni dr Zoran Živković, čija prezentacija o uticaju zagađenog vazduha jeste bila jedan od krupnih razloga da se ozbiljno posvetimo ovoj temi. Nismo videli Živkovića ni na javnoj raspravi o nacrtu budžeta za 2019. godinu. Da li zato što ne bi mogao da ne primeti predlog da će se u sledećoj godini na kvalitet vazduha potrošiti samo 1,37 posto budžeta? Da, 1,37 posto budžeta za najveći problem nas koji u ovom gradu živimo. Ukupno 47 miliona 650 hiljada dinara. Milion i po za usklađivanje programa i planova iz oblasti zaštite životne sredine. Onih programa i planova o čijem izvršavanju niko iz Gradske uprave ne želi da govori? Milion i 150 hiljada za merenje zagađenosti vazduha i buke. Mnogo lakše se i u tišini boluje kada bar znamo koju vrstu otrova udišemo - kaže Milovanović.

 

Navodi da je budžetom predviđeno ulaganje u Toplanu za prelazak na tečni gas. On smatra da je to "mala greška u koracima kreatora budžeta", jer su odredili šta treba raditi pre javne rasprave koja bi trebalo da odgovori na to pitanje.

 

U izveštajima Agencije za zaštitu životne sredine pored PM-10 čestica nalaze se i podaci o PM- 2,5 česticama. Aktivista Lokalnog fronta Đorđe Petković kaže da ćemo jednog dana kada neko u budžetu, umesto čašćavanja Šabana Šaulića, predvidi sredstva za merenje emisije mnogo opasnijih PM 2,5 čestica imati podatke i o tom začinu valjevskog vazduha.

Valjevo u dimu

Valjevo u dimu (Foto: Kolubarske.rs)

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine prikazano je ko sve proizvodi čestice PM-10 u Srbiji.

 

- Glavni izvor ovih čestica su dimnjaci malih toplana i individualnih ložišta. Iz njih izbija oko 59 posto količine PM-10. Industrija nam daruje 13posto, poljoprivreda bez stočarstva 10 posto. Drumski saobraćaj snosi krivicu za samo 6 posto čestica PM 10 u vazduhu.  Na prvi pogled moglo bi se zaključiti da nepovoljan položaj grada u kotlini još povećava uticaj individualnih ložišta, ali bi to ipak trebalo proveriti ozbiljnim budućim merenjima. U svakom slučaju, naš grad 45 miliona ulaže, da ne upotrebimo teži izraz, u smanjenje emisije kod zagađivača čije je učešće u stvaranju čestica PM-10 gotovo zanemarljivo. Upozorili smo na ovo tokom javne rasprave o budžetu za narednu godinu. Nekoliko prisutnih članova Gradskog veća je to moralo čuti. Veće je usvojilo nacrt bez ikakvih izmena u ovom delu i predlog će se idućeg četvrtka naći pred odbornicima koji će poslušno podići ruku i pretvoriti ga u odluku o budžetu – navodi Petković.

 

Aktivista Loklnog fronta i odbornk u Skupštini grada Ljubomir Radović kaže da je prirodno to što niko ne želi da prizna svoje propuste, svoje promašaje, svoje neznanje.

 

- Međutim, takva privilegija ne pripada službenicima koji su plaćeni da rade poslove grada, predviđene, pored ostalog, i odlukama Skupštine. Oni imaju obavezu da podnesu račune i objasne šta su još uradili osim asfaltiranja 50 kilometara puteva i ulica. Na čemu im od sveg srca zahvaljujemo. Nojevska politika zavlačenja glava u asfalt nije greška koju će građani Valjeva razumeti i oprostiti. Podaci Saveta za zdravlje, podaci g. Živkovića, daju egzaktne podatke o broju naših sugrađana, bolesnih i pomrlih od otrova u vazduhu protiv kojih službenici građana pune tri godine nisu preduzeli ništa! A sada očekuju da  sve te bolesti i smrti zaboravimo, prihvatimo neke njihove nove planove, pune entuzijazma i povišene odgovornosti, i strpljivo čekamo još koju godinu da počne da opada sadržaj čestica PM-10. A šta ako nastavi da raste? Neće biti strašno ako niko na to ne odgovori. Strašno će biti ako ne bude nikog da pitanje postavi – poručuje Radović.

 

Lokalni front izražava sumnju da će današnja javna rasprava ličiti na totalno kontrolisanu javnu raspravu, u kojoj gradski službenici, osim što ne daju odgovore na pitanja građana, daju sebi za pravo da građane omalovažavaju i vređaju. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara