Gvozdenović napušta Sud (april 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
Gvozdenović napušta Sud (april 2018.) (foto: Kolubarske.rs)
25.12.2018, 07:52

Gvozdenović oslobođen optužbe za smrt nerođenog deteta

č: | fb:

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Valjevu iz aprila ove godine da ginekolog dr Slobodan Gvozdenović (SNS), aktuelni gradonačelnik Valjeva, nije kriv za smrt nerođenog deteta Ivane Katić iz Kožuara kod Uba u januaru 2007. godine.

 

Apelacioni sud odlučivao je po žalbi Osnovnog javnog tužilaštva na prvostepenu presudu u kojoj je zaključeno da "završavanje porođaja oštećene hitnim carskim rezom i odmah odnosno neposredno po prijemu oštećene ne bi rezultirao rađanjem deteta sposobnog za život van materice zbog čega se smrt novorođenčeta ne može dovesti u vezu sa načinom i vremenom završetka porođaja".

 

U izjavljenoj žalbi, tužilaštvo smatra da je "činjenično stanje ostalo nepotpuno utvrđeno" kao i da se "protivrečnosti i nejasnoće u pogledu veštačenja mogu otkloniti samo novim veštačenjem".

 

Međutim Apelacioni sud je utvrdio da navodi tužilaštva "nisu od bitnog uticaja na odlučivanje u konkretnoj krivično pravnoj stvari, te ne utiču na pravilnost odluke prvostepenog suda".

 

U obrazloženju presude, kojom se odbija kao neosnovana žalba Osnovnog javnog tužioca u Valjevu, Apelacioni sud u Beogradu navodi "kako plod odnosno nerođeno dete u krivičnopravnom smislu nema svojstvo lica, što je stav Vrhovnog kasacionog suda, to ne postoji uzročno-posledična veza između radnji okrivljenog i nastupele posledice, pa je pravilna odluka prvostepnog suda da okrivljenog usled nedostataka dokaza oslobodi optužbe".

 

Podsećam, Osnovni sud u Valjevu doneo je 30. aprila 2015. godine prvostepenu, nepravnosnažnu presudu kojom je oslobodio odgovornosti dr Slobodana Gvozdenovića po optužnici Osnovnog javnog tužioca za krivično delo "teško delo protiv zdravlja ljudi počinjeno u noći između 23. i 24. januara 2007. godine kada, kao dežurni ginekolog Valjevske bolnice, nije na vreme porodio Ivanu Katić iz Kožuara zbog čega je došlo do uginuća ploda, koji je po nalazima sudskog veštaka obducenta dr Ljubiše Božića bio sposoban za vanmaterični život".

 

U obrazloženju oslobađajuće presude, koju je donela pre tri godine sudija Branka Marković, nakon što je predmet preuzela od sudije Mirjane Novaković, čije je izuzeće tražio dr Gvozdenović, između ostalog stoji "da Sud nalazi da u konkretnom slučaju nedostaje bitan element krivičnog dela koje se okrivljenom stavlja na teret, a to je nastupanje smrti lica budući da fetus-plod nema svojstvo lica zbog čega krivično delo, koje mu se stavlja na teret, i nije krivično delo".

 

Ovu prvobitnu oslobađajuću presudu Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo u oktobru 2015. godine i naložio novo suđenje, koje je u Osnovnom sudu u Valjevu, pred sudijom Brankom Marković, započeto 10.03.2016. godine.

 

Posle godinu dana, pošto je sudija Branka Marković postavljena za predsednika Osnovnog suda u Valjevu, predmet je preuzela sudija Biljana Jankićević, koja je 2. aprila ove godine donela prvostepenu nepravnosnažnu oslobađajuću presudu.

 

Na tu presudu Osnovni javni tužilac je uložio žalbu koju je kao neosnovanu 14. novembra odbilo sudsko veće Apelacionog suda u Beogradu, kojim je presedavala sudija Tatjana Vuković.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 28 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 25 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara