Zastave na gradskoj kući (foto: Đorđe Đoković)
Zastave na gradskoj kući (foto: Đorđe Đoković)
25.12.2018, 13:46

U Valjevu je i u decembru svakodnevno prekoračenje PM-10 čestica

č: | fb:

Koliko je vazduh u Valjevu zagađen vidi se na čađavim i crnim zastavama, ili ostacima zastava, na gradskoj kući u Karađorđevoj ulici.

 

Čelnicima grada nisu neophodni rezultati merenja aerozagađenja da bi znali kakav vazduh udišemo, dovoljno je da svako juto kada dolaze na posao pogledaju zastave ispod kojih prolaze.

Javna rasprava

Javna rasprava (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na juče održanoj javnoj raspravi o problemu aerozagađenja u Valjevu, malo toga novog je rečeno; po ko zna koji put čulo se da je to višedecenijski problem, rešenje nije lako naći, krivaca je mnogo, odgovoran niko...  i za utehu, "nisu Valjevci jedini koji udišu zagađen vazduh".

 

Javnoj raspravi prisustvovao je veliki broj građana, odbornici vladajuće koalicije i opozicije, čelnici i službenici Grada, aktivisti Lokalnog fronta i Građanske inicijative "Da Valjevo prodiše", "Čuvari manastira Gračanica".

 

Moderator je bio zamenik gradonačelnika i predsednik Saveta za zdravlje dr Zoran Živković, a govorili su Milenko Jovanović, načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine, dr Branka Miholjčić, načelnica Sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić, Žarko Kovač, član Gradskog veća i Zoran Stepanović, direktor Toplane.

 

Zaključak je da je "Valjevo prekomerno zagađen grad, da problem aerozagađenja nije od juče te se ne može rešiti preko noći, ali da rešenje postoji i da je važno početi sa preduzimanjem mera".

 

Označeni su "krivci" zbog kojih je u Valjevu zagađen vazduh; veliki broj individualnih ložišta, nekvalitetan ogrev koji koriste građani, stare peći, kao i "loš položaj Valjeva", jer je u kotlini gde nema provetravaja... 

Milenko Jovanović

Milenko Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Načelnik Odeljenja za kontrolu vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović, rekao je da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Dodao je da nije jedini, navodeći da su "tu i Kosjerić, Užice, Smederevo, Niš, pa i Beograd". On je saopštio podatak, koji je Valjevcima dobro poznat i zbog koga su zabrinuti, da su u decembru zabeležena svakodnevna prekoračenja dozvoljenih vrednosti PM-10 čestica sa nekada jako visokim srednjim dnevnim vrednostima, koje su dostizale čak i 351mikrogram po kubnom metru.

 

- Praćenje koncentracije PM-10 čestica je prioritet zbog toga što je Svetska zdravstvena organizacija zaključila da je to najopasniji polutant u vazduhu, a u Valjevu su prekoračene vrednosti PM-10 čestica prisutne više od 100 dana godišnje. S obzirom ma to da je u letnjim mesecima vazduh izrazito boljeg kvaliteta, to jasno indicira da je osnovni problem zimi u sezoni grejanja i da na aerozagađenje utiču individualna ložišta, meteorološki uslovi, kao i nepovoljan geografski položaj Valjeva jer se nalazi u kotlini, gde nema provetravanja. Zimi, i to u periodima kada je povišen vazdušni pritisak, kada nema padavina i vetra dolazi do višednevnog nagomilavanja koncentracije polutanata, svih koji se emituju iz saobraćaja, industrije, a naročito iz individualnih ložišta. Dominantan je uticaj lošeg kvalieta fosilnih goriva, kao i dotrajale peći, šporeti... - naveo je Jovanović.

 

Jovanović je podsetio da u Srbiji 6.000 ljudi godišnje umre zbog posledica aerozagađenja. Napomenuo je da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine osnovalo Radnu grupu za smanjenje aerozagađenje, koja je sa radom počela pre mesec i po dana i skenirala je stanje u 12 gradova Srbije koji imaju najnekvalitetniji vazduh u Srbiji. Cilj je da se precizno utvrdi uzrok i da se na višem nivou donesu mere za smanjenje aerozagađenja koje će se razlikovati od grada do grada.

 

– Rešenje je prelazak kotlova gradske Toplane sa mazuta na gas, čime bi se osetno smanjilo zagađenje vazduha. Pprelaskom na gas bi se povećao broj kvadrata priključenih na daljinsko grejanje čime bi se u centru grada smanjio broj ložišta. Nije moguće precizno odrediti vreme kada će Valjevci imati bolji vazduh, ali sa nekim od ovih mera moguće je da se za pet do deset godina stanje vazduha u Valjevu dovede na prihvatljiv nivo. Problem nije nastao preko noći i ne može se rešiti preko noći. Važno je da počne da se rešava, a od Agencije, koja će nastaviti sa merenjima, očekujte pomoć – poručio je Jovanović.

Branka Miholjčić

Branka Miholjčić (Foto: Đorđe Đoković)

Načelnica Sanitarne inspekcije Kolubarskog okruga dr Branka Miholjčić podsetila je da se aerozagađenje u Valjevu prate od 1992. godine, i da je i tada bilo poznato da grad ima problem sa zagađenim vazduhom. Prema njenim rečima tada je stanje praćeno na neki drugi način, sedimentatori su bili postavljeni u Ulici Milovana Glišića, Radničkoj i kod Pošte, a građani su redovno i leti i zimi bili informisani o stanju vazduha u gradu. Uvek su postojala tri merna mesta u gradu koja su kasnije, po preporuci nadležnog ministarstva prebačena u tri obdaništa.

 

Pre skoro tri decenije, između ostalog, kao rešenje problema predlagana je "reorganizacija saobraćaja“; izgradnja zaobilaznice za Užice, kako bi se iz centra izmestio teretni saobraćaj, kao i zabrana saobraćaja u Tešnjaru. Jedna od mera je bila pojačana komunalna higijena i poštovanje urbanističkih uslova.

 

Dr Branka Miholjčić je rekla da danas kvalitet vazduha u Valjevu prate i mere Zavod za javno zdravlje Valjevo, i to na tri merna mesta, i Agencije za zaštitu životne sredine, ali samo na jednom mestu. Otuda  smatra da bi bilo neophodno da u Valjevu postoje bar tri merna mesta u sistemu Agencije, jer "bez tri kontrolne tačke ne možemo sa sigurnošću da kažemo da se nešto dešava".

Žarko Kovač

Žarko Kovač (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jedan od učesnika javne rasprave bio je član Gradskog veća Žarko Kovač koji je rekao da "geografiju i meteorologiju, položaj grada u kotlini i pola godine bez vetra sa niskim pritiskom, ne možemo da menjamo". On je naveo da su upravo podaci o kvalitetu vazduha u Valjevu, mereni pre 15 godina a nisu bili ovako alarmantni, pomogli da dobijemo kod Evropske banke za razvoj oko četiri miliona evra za toplifikaciju grada.

 

- Podsećam da je od 2000. godine svaka vlast u Valjevu mnogo činila na toplifikaciji grada, na gašenju 80 kotlarnica koje su bile veliki zagađivači, uložena su ogromna sredstva. I dalje se radi na širenju toplovodne mreže i priključenju novih korisnika – rekao je, između ostalog, Žarko Kovač.

 

I Kovač smatra da je neophodno da Agencije za zaštitu životne sredine, pored merne stanice na autobuskom stajalištu kod "Krušika", treba da ima još dve-tri lokalcije, kao i da je potrebna koordinacija između Agencije za zaštitu životne sredine i gradskog Zavoda za javno zdravlje.

 

- Nije mi logično kako može koncentracija PM-10 čestica, koje se kod nas mere poslednjih pet-šest godina, da bude veća na "duplim trakama" u Valjevu nego na Mostarskoj petlji u Beogradu i da kod nas aerozagađenje bude veće? Možda je to pitanje za stručnjake - zaključio je Žarko Kovač.   

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 16 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 26 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara