Vatromet u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice  (foto: Đorđe Đoković)
Vatromet u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2019, 08:17

Badnji dan

č: | fb:

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Hrist, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže julijanskog kalendara. 

 

Na Badnji dan u sva tri valjevska hrama, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija, biće večernje bogosluženje od 17 časova. Potom će biti paljeni badnjaci u sva tri hrama, a nakon toga će uslediti vatromet.

 

Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

 

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. 

 

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

 

Raspored bogosluženja u valjevskim hramovima

 

U hramu Vaskrsenja Hristovog večernjem bogosluženju od 17 časova prisustvovaće episkop valjevski vladika Milutun. U nastavku osvećenje i loženje badnjaka.

 

Božićno jutrenje je od 23.30 časova, druga sveta liturgija je od 05 časova, treća od 8 časova i bdenije od 17 časova na Božić.

 

U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u 17 časova je bdenije i paljenje badanjaka, a u 23 časa jutrenje. Prva Božićna liturgija je u ponoć, u 9 časova je druga Božićna liturgija, u 17 časova praznično bdenije.

 

U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Naselju bdenije je u 17 časova. U nastavku program: beseda, recital učenika veronauke, osvećenje česnice, paljeje badnjaka u 18 časova i vatromet.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 8 sati 36 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 8 sati 37 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 3 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara