Registracija Prijava preko FB
Vatromet u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice  (foto: Đorđe Đoković)
Vatromet u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice (foto: Đorđe Đoković)
06.01.2019, 08:17

Badnji dan

č: | fb:

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan. Božić, dan kada se veruje da je rođen Hrist, 7. januara obeležavaju pravoslavne crkve koje se drže julijanskog kalendara. 

 

Na Badnji dan u sva tri valjevska hrama, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Hristovog i Svetog Velikomučenika Georgija, biće večernje bogosluženje od 17 časova. Potom će biti paljeni badnjaci u sva tri hrama, a nakon toga će uslediti vatromet.

 

Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo - badnjak, koji predstavlja simbol svetlosti i toplote koja treba da greje i zbližava ukućane. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

 

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić. 

 

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post. Ljudi se na Božić pozdravljaju sa "Hristos se rodi", a odgovor je "Vaistinu se rodi".

 

Raspored bogosluženja u valjevskim hramovima

 

U hramu Vaskrsenja Hristovog večernjem bogosluženju od 17 časova prisustvovaće episkop valjevski vladika Milutun. U nastavku osvećenje i loženje badnjaka.

 

Božićno jutrenje je od 23.30 časova, druga sveta liturgija je od 05 časova, treća od 8 časova i bdenije od 17 časova na Božić.

 

U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u 17 časova je bdenije i paljenje badanjaka, a u 23 časa jutrenje. Prva Božićna liturgija je u ponoć, u 9 časova je druga Božićna liturgija, u 17 časova praznično bdenije.

 

U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Novom Naselju bdenije je u 17 časova. U nastavku program: beseda, recital učenika veronauke, osvećenje česnice, paljeje badnjaka u 18 časova i vatromet.

 

Aktuelno

Krušik (foto: Đorđe Đoković)
U vojnoj fabrici Pre 7 sati 27 minuta

Dve radnice Krušika lakše povređene

U pogonu preduzeća Krušik u Valjevu, juče oko 19.30 došlo je do rasprskavanja alata za kompletiranje kapisle usled čega su dve radnice zadobile lakše telesne povrede, saopšteno je iz valjevske...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Još jedna donacija za Valjevsku bolnicu Pre 1 dan 2 sati

"Vega" kupila uređaj za Službu urologije

Valjevska kompanija "Vega" sa 1,7 miliona dinara finansirala je nabavku uređaja fleksibilni cistoskop za Službu urologije Opšte bolnice Valjevo. Uređaj je već instaliran i njegovom upotrebom...  · 2 komentara