Karađorđeva ulica (foto: Kolubarske.rs)
Karađorđeva ulica (foto: Kolubarske.rs)
16.01.2019, 08:02

Čisti se samo 84 od preko 450 gradskih ulica

č: | fb:

Lista prioriteta čišćenja ulica i puteva, na teritoriji Valjeva, kao i saobraćajnica na Divčibarama napravljena je pre 18 godina i do sada nije menjana, osim što su u prvu grupu ili prvi prioritet ove godine dodate još dve ulice - Resavska i Špoljarićeva na Petom puku.

 

Tako se prema Programu zimskog održavanja ulica u Valjevu, javnih i nekategorisanih puteva i saobraćajnica na Divčibarama, sneg čisti u 84 ulice u gradu, od toga 41 je u prvoj grupi,  dok su 43 ulice u drugoj grupi zimskog održavanja.

 

Pored gradskih ulica čiste se lokalni putevi i to 18 prvog i 11 drugog prioriteta, dok se na Divčibarama čisti 16 saobraćajnica, od toga deset je prvi prioritet.

 

U većini gradova u Srbiji praksa je da nakon 48 časova od prestanka padavina i uklonjenog snega u ulicama prvog i drugog prioriteta, putari čiste i ulice koje nisu u programu zimskog održavanja. Kolubarske.rs su pokušale da saznaju da li takva praksa postoji i u Valjevu, i ukoliko postoji koje i koliko ulica se čisti?

 

Mirko Međa iz građevinskog preduzeća "Ingrap-Omni", koje je na tenderu dobilo posao zimskog održavanje ulica i puteva za 44,7 miliona dinara sa PDV-om, kaže da se sneg čisti pre svega u ulicama koje su u programu za čišćenje, prva i druga grupa, pa tek kada one budu očišćene i prestanu padavine, onda "ispunjavaju želje sugrađana iz ulica koje nisu u programu zimskog održavanja".

 

Objašnjava da na teren izlaze po pozivu građana, nisu potrebni posebni razlozi, mada, kako naglašava, "najčešće su pozivi zbog bolesnih i smrtnog slučaja".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs u koliko ulica su ekipe preduzeća "Ingrap-Omni" intervenisale, koliko često i koje su ulice očišćene prošle nedelje, a nisu ni prvi ni drugi prioritet, Međa nije želeo da odgovori rekavši da "na to pitanje ne zna odgovor", a osim toga "nebitno je koje ulice su čišćene, a nisu u programu".

 

Međutim, nama je bitno zbog toga što građani tvrde da putari redovno čiste pojedine ulice a nisu u programu zimskog održavanja, dok u ostale ili većinu ne ulaze i pored toga što uporno zovu i mole da se sneg očisti i u njihovim ulicama.

 

Odgovor na pitanje koliko i koje ulice su očišćene prošle nedelje, a nisu u programu, pokušali smo da dobijemo i u Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu, u čijoj je nadležnosti zimsko održavanje ulica i puteva.

 

Načelnik Zoran Trifunović i pored obećanja da će nam dostaviti spisak ulica koje nisu u programu zimskog održavanja, a čišćene su prošle nedelje, do danas to nije učinio.

 

Trifunović je objasnio da ekipe preduzeća "Ingrap-omni" čiste ulice trećeg prioriteta po pozivu građana. Na naše pitanje kako je moguće da reaguju po pozivu građana s obzirom na to da je ugovorom precizirano da nadzorni organ daje nalog da se očiste ulice koje nisu u programu, a ne građani, Trifunović odgovara da je "princip takav da građani pozovu zimsku službu preduzeća Ingrap-Omni, a onda dežurni te službe pozove nadzorni organ Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, i prijavi taj zahtev građana kojima, u najvećem broju slučajeva, izlazimo u susret".

 

Zoran Trifunović nije odgovorio na naše pitanje koliko ukupno ima ulica na teritoriji grada Valjeva, koliko se čisti, a u koliko ulica putari zimi ne ulaze.

 

Prema Plan plusu na teritoriji Valjeva ima 452 ulice. U programu zimskog održavanja je samo 84, dok se 368 gradskih ulica zimi ne čisti, tako da je većina ulica, i to pretežno u visinskim delovima grada, kada padne sneg neprohodna osim ukoliko se žitelji tih ulica sami ne organizuju i ne uklone sneg sa saobraćajnica.

Žitelji očistili svoju ulicu

Žitelji očistili svoju ulicu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Da li treba da stane, ne samo saobraćaj, nego i život u tim ulicama, najčešće je pitanje koje građani postavljaju? U ulicama koje su dugačke nekoliko desetina metara komšije se organizuju i očiste sneg znajući da ako oni to ne učine, putari sigurno neće. Međutim, nije lako uzeti lopatu i čistiti strmu ulicu dugu nekoliko stotina metara. 

 

Poslednjih godina izdvajanja iz budžeta za zimsko održavanje ulica i puteva se povećava, a broj ulica koje se čiste ostaje nepromenjen. Podsećanja radi 2016. godine iz gradske kase za zimsko održavanje ulica i puteva izdvojeno je oko 28,3 miliona dinara, dok je ove godine opredeljeno 44,7 miliona dinara. 

 

"Davanje informacija"

 

Mirko Međa iz građevinskog preduzeća "Ingrap-omni" nije želeo da odgovori na pitanje Kolubarskih.rs koje su sve ulice čišćene, a nisu u programu zimskog održavanja i po čijem nalogu. "Nisam dužan da vam dajem informacije", bio je izričit Međa.

 

Podsetili smo ga da u članu 8. ugovora koji su potpisali Grad i Ingrap-Omni piše da se "pružalac usluge obavezuje da o stanju prohodnosti ulica i lokalnih puteva daje informacije preko dežurnog tehničkog lica, kako sredstvima javnog informisanja tako i svim zainteresovanim učesnicima u saobraćaju". 

"Onda se obratite pismeno", rekao je Mirko Međa.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 21 sati 8 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara