Gvozdenović na Festivalu duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Gvozdenović na Festivalu duvan čvaraka (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
18.01.2019, 07:57

Gvozdenović: "Čvarkijada je kulturna manifestacija"

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, govoreći o planovima u oblasti kulture u ovoj godini, istakao je da su za kulturne manifestacije povećana sredstva, što govori o odnosu Grada prema kulturi.

 

On je za "Vujić" televiziju izjavio da će više novca biti za Tešnjarske večeri, Džez fest i Festival duvan čvaraka, poznatiji kao "čvarkijada".

 

- Što se tiče kulture, videli ste da su za sve ove gradske manifestacije sredstva u budžetu povećana. I za Tešnjarske večeri, i za Džez fest i za "čvarkijadu". Želimo da promovišemo Valjevo kao, mogu slobodno da kažem, centralni grad u Zapadnoj Srbiji. Valjevo je jedno istorijsko mesto sa bogatom i istorijom i tradicijom. I mi treba da se ponašamo tako, mi Valjevci, da uvek kažemo da smo mi najznačajniji grad u Zapadnoj Srbiji. Videli ste da smo prošle godine dosta novca uložili u Divčibare, pa je ove godine gradski doček Nove godine organizovan na Divčibarama. Za Brankovinu takođe imamo neke planove, pre svega u putnoj infrastrukturi gde očekujemo pomoć JP "Putevi Srbije". Što se tiče još kulture, mislim da je u budžetu odvojeno oko 15-ak miliona dinara za Dom kulture, rekonstrukciju, tu mislim na samu pozornicu, i mora se kvalitetno uraditi izolacija, fasada, gde moramo poboljšati energetsku efikasnost u samom Domu kulture, a moramo uraditi i scenu onako kako treba, što se tiče svetla, zvuka i svega onoga što Dom kulture čini značajnim – rekao je Slobodan Gvozdenović za "Vujić" televiziju govoreći o planovima u oblasti kulture u ovoj godini.

 

Za Tešnjarske večeri tri miliona više

 

U budžetu za 2019. godinu za Tešnjarske večeri opredeljeno je 10 miliona dinara, što je za tri miliona više nego lani, a planirano je da se iz drugih izvora obezbedi još 2,1 milion, tako da će ovogodišnja letnja manifestacija ukupno koštati 12,1 milion dinara.

 

Iz budžeta će za ovogodišnji Džez fest biti izdvojeno 3,5 miliona, što je za milion dinara više nego prošle godine, dok je plan da se iz ostalih izvora obezbedi još 1,5 miliona dinara, što znači da će ukpan budžet za valjevski muzički festival biti pet miliona dinara.

 

Ovogodišnji Abrofest koštaće 800 hiljada dinara koliko je odvojeno novca u budžetu Grada za 2019. godinu, što je za 100 hiljada dinara više nego prošle godine.

 

Prošle godine, odlukom odbornika Skupštine grada a na inicijativu gradonačelnika, Festival duvan čvaraka, poznatiji kao "čvarkijada", uvršten je u stalne manifestacije od značaja za Valjevo. Budžet ove manifestacije, koju je gradonačelnik svrstao među kulturne, prošle godine je iznosio 2,4 miliona dinara, dok još uvek nije poznato koliko će taj festival koštati ove godine.

 

Pored "čvarkijade", stalne gradske manifestacije su: Svetosavska atletska trka, Letnja basket liga, Memorijaln atrka "General Đukić", Novogodišnji turnir u malom fudbalu, Juniorski košarkaški turnir, Memorijalni šahovski turnir "Selimir Manojlović", Memorijalni rukometni turnir "Nikola Jevremović Gužva", Olimpijske seoske igre, Valjevski Džez fest, Tešnjarske večeri i Abro fest.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 23 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 24 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara