Milica Perinčić  (foto: Đorđe Đoković)
Milica Perinčić (foto: Đorđe Đoković)
19.01.2019, 12:11

Milica Perinčić prva do Časnog krsta

č: | fb:

U tradicionalnom plivanju za Časni krst, održanom danas na Berkovoj brani na Gradcu, na verski praznik Bogojavljenje, pobedila je 33-godišnja Milica Perinčić iz Valjeva, medicinska sestra u Službi anastezije Opšte bolnice Valjevo.

 

- Plivala sam za svoju porodicu, za zdravlje i sreću, za mog brata i za sve moje najbliže prijatelje. Nikada nisam plivala u ovakvim uslovima, nisam se ni posebno spremala, ali sve ovo mi mnogo znači - rekla je Milica po izlasku iz ledene reke držeći u rukama Časni krst. Podršku u ovom poduhvatu pružio joj je i suprug Igor koji je zajedno sa njom učestvovao u plivanju.

 

Časni bogojavljenski krst u vodu Gradca spustio je protonamesnik Filip Jakovljević, arhijerejski zamenik episkopa valjevskog Milutina, a takmičenju je, po običaju, prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Oko 40 hrabrih i odvažnih takmičara, među njima i dve devojke, pretežno iz Valjeva, plivalo je 33 metra sa jedne na drugu stranu reke Gradac u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji do vaskrsenja. Među plivačima bila je i grupa učenika Tehničke škole sa svojim profesorom fizičkog vaspitanja.

 

Zanimljivo je da ovogodišnja pobednica, ona koja je prva doplivala do Časnog bogojavljenskog krsta ima 33 godine.  

 

Tradicionalnom plivanju prethodili su sveta liturgija i veliko osvećenje vode u gradskom Hramu Vaskrsenja Hristovog, nekon čega je organizovana litija do Berkove brane na Gradcu.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Đorđe Đoković)

Plivanje za časni krst u Valjevu prvi put je organizovano 2010. godine. Najviše učesnika, njih preko 50, plivalo je 2014. godine, dok je prethodnih godina u proseku bivalo oko 40-ak takmičara. Plivanje je jedino izostalo prošle godine iz bezbednostnih razloga zbog velike količine mulja na Berkovoj brani na Gradcu.  

 

Najdužu tradiciju plivanja za časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani, koji se po tradiciji nadmeću u Banji Vrujci. Ove godine plivanje je bilo organizovano i u SC "Mionica" na bazenu Lepenica.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 41 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 51 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara