Polaznici IS Petnica (foto: Nikola Božić)
Polaznici IS Petnica (foto: Nikola Božić)
21.01.2019, 10:23

Pristiže nova generacija Petničara

č: | fb:

U Istraživačkoj stanici Petnica tokom sezone zimskih seminara, kroz jednu od 20 naučnih disciplina, proćiće oko 2000 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

 

Učenici 500 različitih škola će tako imati priliku da svoje prve korake u nauci ostvare u laboratorijama, i kabinetima ove prestižne evropske institucije u oblasti neformalnog naučnog obrazovanja.

 

Sezona obrazovnih programa u 2019. godini podrazumeva četiri ciklusa seminara – zimske, prolećne, letnje i jesenje. Tokom cele godine planirana je realizacija preko 160 različitih seminara, kampova, radionica, škola...

 

- Srednjoškolci, naši polaznici, imaju priliku da u okviru godišnjeg ciklusa realizuju svoje male naučne projekte, mentorisane od strane naučnika – postdiplomaca i doktora nauka sa instituta i fakulteta. Boraveći u najmodernijim laboratorijama i radeći na pravoj naučnoj opremi, oni imaju priliku da dožive relnu nauku već kao tinejdžeri. Učenje kroz istraživanje i otkrivanje je osnovni obrazovni model koji primenjujemo. Njihovi prvi koraci počinju upravo na zimskim seminarima – kaže programski direktor u Petnici Nikola Božić.

 
Za ovo godinu Istraživačka stanica Petnica planira i nekoliko eksperimentalnih programa iz oblasti mašinskog učenja, bio-informatike, genetike, preko finansija i ekonomije, do poljoprivrede i klimatskih promena. U toku je priprema ovih programa u saradnji sa poznatim stručnjacima, ali i bivšim petničarima koji sada uspešno rade širom sveta. Pored toga i motivisane nastavnike ove godine očekuje ponuda seminara za dodatno usavršavanje.

  

- Kroz programe u Petnici je za 36 godina rada prošlo oko 50.000 učesnika. Zahvaljujući njima naši programi danas prate aktuelna dešavanja u nauci i obrazovanju. Želja nam je da svoju mrežu partnerskih organizacija, bivših polaznika, i eminentnih svetskih i domaćih stručnjaka stavimo na raspolaganje svima onima koji su zainteresovani za nauka i moderno obrazovanje – objašnjava Božić kako Petnica planira da obeleži godišnjicu osnivanja.

 

Kao i do sada, i ova generacija Petničara ima najbolje moguće uslove za rad, učenje i usavršavanje. Verujemo da će i oni, kao i prethodne generacije, potvrditi svoju posebnost kroz rezultate koje će ostvariti u budućnosti.

 

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 7 sati 37 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 10 sati 14 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara