Jelena Kalat (foto: Kolubarske.rs)
Jelena Kalat (foto: Kolubarske.rs)
23.01.2019, 09:47

Direktorka Vidraka u socijalnom stanu bez ugovora i ne plaća zakup

č: | fb:

Direktorka JKP "Vidrak" Jelena Kalat (SNS) godinama nije plaćala kiriju za stan socijalnog stanovanja koji je dobila na korišćenje u okviru "Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica u Srbiji-SIRP".

 

Mesečnu zakupninu stana, koji je u vlasništvu Grada, Kalat nije plaćala čak ni nakon presude Osnovnog suda u Valjevu, koja je postala pravnosnažna 13. marta 2017. godine, po kojoj je bila dužna da izmiri dug od 147.000 dinara, za korišćenje stana, koliko je iznosio u trenutku donošenja sudske presude 20. septembra 2016. godine.

 

U međuvremenu dug za zakup stana socijalnog stanovanja narastao je na 293.986 dinara, koliko je Kalat dugovala u julu prošle godine nakon što je imenovana za v. d. direktora JKP "Vidrak".

 

Jelena Kalat i nakon što je postala direktor javnog preduzeća nije plaćala mesečnu zakupninu za stan socijalnog stanovanja, koji pritom koristi bez potpisanog ugovora o zakupu stana!

 

Naime, ugovor o zakupu stana izgrađenog u okviru "Programa stanovanja i trajne intergacije izbeglica u Srbiji-SIRP", Jelena Kalat je zaključila sa JP "Opštinska stambena agencija" (OSA) 6. marta 2008. godine na period od tri godine.

 

Tim ugovorom je precizirano da mesečna zakupnina za korišćenje jednosobnog stana iznosi 39,10 evra u dinarskoj protivvrednosti.

 

Među dokumentacijom o stanu Jelene Kalat, koju su Kolubarske.rs dobile na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, nema aneksa ugovora o produženju roka korišćenja stana na još tri godine. Prema našim saznanjima taj aneks ugovora je većina zakupaca potpisala sa JP "OSA" 9. juna 2011. godine.

 

Ubrzo nakon toga, dakle 2011, Odlukom Skupštine grada prestalo je da postoji JP "OSA", a poslove koji su po osnivačkom aktu bili predviđeni za stambenu agenciju, kao i manji broj zaposlenih, preuzela je Gradska uprava i tadašnja Direkcija za urbanizam i izgradnju Valjeva. 

 

Međutim, Gradska uprava koja je preuzela sve poslove i obaveze JP "OSA" nije sklopila nijedan ugovor sa zakupcima 77 stanova socijalnog stanovanja nakon isteka roka korišćenja 2014. godine, kako je regulisano aneksom ugovora.

 

Praktično zakupci socijalnih stanova, među kojima je i Jelena Kalat, te stanove koriste bez ugovora. Sudeći prema dostupnoj dokumentaciji o zakupu stanova, većina je plaćala mesečnu kiriju i bez ugovora i to na račun Gradske uprave.

 

Za razliku od njih, direktorka JKP "Vidrak" Jelena Kalat nije plaćala mesečnu zakupninu za stan. Zbog duga od 147.000 dinara koliko je iznosio na na kraju 2015. godine Grad Valjevo je tužio Jelenu Kalat. Međutim ni nakon sudske presude dug nije platila, nego je deo duga izmirila tek dan nakon što su Kolubarske.rs tražile, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ugovor o zakupu stana socijalnog stanovanja koji je u vlasništvu Grada, a koji je dobila na korišćenje Jelena Kalat, kao i dokaz o plaćanju zakupa.

 

Zahtev sam uputila 23. oktobra prošle godine, a Jelena Kalat je sutradan 24. oktobra uplatila 250.000 dinara. Potom je 5. i 6. novembra uplatila po 35.000 dinara za zakup stana, dok je preostali dug za mesečnu zakupninu u decembru prošle godine iznosio 36.874 dinara.

Kartica Jelene Kalat

Kartica Jelene Kalat

 

Porazno je to što Jelena Kalat deo duga za zakupninu stana po sudskoj presudi nije platila godinu i sedam meseci, ali je to učinila nakon što su Kolubarske.rs tražile dokumentaciju o korišćenju stana!?

 

Recimo još i to da je Jelena Kalat, nakon pisanja medija da je dobila na korišćenje stan socijalnog stanovanja i da pritom u njemu ne živi nego ga izdaje, za "Vujić" televiziju 18. oktobra potvrdila da ona ne živi u tom stanu, ali je negirala da ga izdaje rekavši da su u njemu "njene stvari". Ona je tvrdila da plaća sve obaveze "uključujući kiriju i račune". Međutim, tada je za zakup stana ili za kiriju dugovala 307.850 dinara.

 

Kolubarske.rs na odgovor čekale više od dva i po meseca

 

I pored toga što je zakonski rok za postupanje po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja 15 dana, Kolubarske.rs su tražena dokumenta i odgovor na zahtev podnet 23. oktobra 2018. dobile tek 11. januara 2019. godine.

 

Kako saznajemo od izvora u Gradskoj upravi, gradonačelnik Sobodan Gvozdenović (SNS) je naložio da svi zahtevi Kolubarskih.rs prvo "dođu kod njega na sto", a onda će on odlučiti da li će nam dostaviti tražene informacije.

 

Gvozdenović je tako zabranio da nam se dostavi dokumentacija u vezi stana socijalnog stanovanja koji koristi direktorka JKP "Vidrak" Jelena Kalat (SNS). Tek nakon naše žalbe Povereniku za informacije od javnog značaja, Rodoljubu Šabiću, dobili smo traženu dokumentaciju.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 40 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 50 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara