Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
Gradski trg (foto: Đorđe Đoković)
31.01.2019, 09:02

Protestni skup na Gradskom trgu i šetnja

č: | fb:

Udruženje boraca rata od 1990. godine danas od 14 časova organizuje protestni skup na Gradskom trgu, a potom i šetnju do Uzun Mirkove ulice.

 

"Osnovni zahtev boraca jeste ostavka gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića", rekao je na konferenciji za novinare najavljujući protest predsednik Udruženja boraca Ljubomir Bradić.

 

Pored ovog osnovnog zahteva, dodaje Bradić, borci traže i redovnu isplatu ratnih dnevnica, pare za tužbe za diskriminaciju, pare za borce od 1990. godine za diskriminaciju, opstanak rada Udruženja, i lečenje boraca i njihovih porodica.

 

Bradić kaže da ima više razloga zbog kojih Udruženja boraca traži ostavku valjevskog gradonačelnika Slonodana Gvozdenovića. Prvi je odluka Gvozdenovića da promeni članove Komisije za izbor programa iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Predsednik Komisije prethodnih godina bio je upravo Ljubomir Bradić, koji kaže da je smenjen, navodno, zbog sukoba interesa.

 

"Gvozdenović je smenio komisiju koja nije dirana ni za vreme Demokratske stranke i postavio je partijsku komisiju u kojoj sukob interesa ima jedan odbornik koji je član više komisija, a Statutom grada je precizirano da odbornik može biti član dve stalne i dve povremene komisije. Drugi član Komisije, Miroljub Ivanović, je u sukobu interesa jer je član Gradskog veća. Gradonečalnik je promenio članove da bi Rajku Milinkoviću dodelio milion dinara koje mu je obećao i pre raspisivanja konkursa", rekao je Bradić na konferenciji za novnare.

 

On tvrdi da niko u Valjevu ne ispunjava uslove konkursa za dodelu sredstava za podsticanje i sufinansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja u oblasti boračko-invalidske zaštite, koji je nedavno objavljen. 

 

Bradić je objasnio da je u konkursu jasno precizirano da se novac dodeljuje za poboljšanje položaja ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i boraca, dok Opštinski odbora SUBNOR-a, čiji je predsednik Milinković, radi sa ciljem negovanja tradicije oslobodilačkih ratova, obeležavanja istorijskih datuma, sređivanja spomen obeležja...

 

"Ne može Slobodan Gvozdenović uskratiti borcima da se leče, i mi to nećemo dozvoliti. Beograd prati konkurs i svakako će reagovati ako bude namešten ili ako ga poništi", poručio je Bradić. Dodao je da ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema poluge vlasti da smiri Gvozdenovića, onda ne treba da priča neistine o pravnj državi.

 

Drugi razlog zbog čega Gvozdenović "treba da ode sa mesta gradonačelnika" jeste to što je Grad podneo tužbu protiv majke pokojnog borca Željka Petrovića, a Gvozdenović neće da uvaži molbu boraca da Grad tužbu povuče i otpiše sporni dug koji je proistekao iz pogrešno obračunate invalidnine koju je nasledila Željkova majka Ljubica Petrović.

 

Ljubomir Bradić dalje navodi da borci traže smenu gradonačelnika Valjeva i zbog "lošeg rada i nenamenskog trošenja budžetskih sredstava", o čemu su "obavestili Beograd i izneli sve podatke o njemu!".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 54 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati 51 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara