Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
07.02.2019, 07:48

Muzej fantastike da, ali zdanje je u procesu restitucije?

č: | fb:

Zdanje na Desankinom vencu, čija je rekonstrukcja počela u maju 2017. godine pa ubrzo prekinuta tako da je zgrada danas napuštena ruina, dato je na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji.

 

Odluku su usvojili odbornici Skupštine grada, a kako je napisano u obrazloženju "prostor bi koristili za Zbirku fantastike gde bi bile izložene slike iz postojeće zbirke Moderne galerije, kao i druga sakupljena umetnička dela, koja imaju status nacionalnog umetničkog blaga".

 

Odbornici opozicije smatraju da je dobro to što će zgrada konačno biti rekonstruisana i na taj način sačuvana od daljeg propadanja, ali su želeli da znaju da li je rešeno pitanje restitucije, ko će finansirati rekonstrukciju, kao i koliko novca je potrošeno u dosadašnje radove koji su započeti pa prekinuti.

 

Odbornik DS Slobodan Pavlović je ponovo upozorio gradsku vlast da je zdanje na Desankinom vencu, koje je izgrađeno 1905. godine a u kome je bila prva Valjevska banka, kasnije Narodna štedionica, u procesu restitucije.

 

"Građevina je u vlasništvu nekoliko porodica i one preko Agencije za restituciju traže da im se imovina vrati. Mislim da ih treba pozvati na razgovor, da čujemo šta oni predlažu i to treba uraditi pre nego bilo kome to zdanje dodelimo na korišćenje i upravljanje", predložio je Pavlović.

Slobodan Pavlović

Slobodan Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović kaže da je dobra ideja da Valjevo dobije Muzej fantastike, ali se plaši da može biti kompromitovana načinom na koji se realizuje. Dodaje da je važno postaviti nekoliko pitanja, a najpre pitanje odgovornosti.

 

"Javnost ne zna koliko je do sada potrošeno novca u takozvano renoviranje zgrade u kojoj su bili Napred i Radio Valjevo. Podsećanja radi gradski službenici su najavili da će u tom objektu biti Gradska kuća, tako da se pristupilo radovima na osnovu projekta. Javnosti je neophodan odgvor na pitanje zbog čega se odustalo od Gradske kuće, zašto nije realizovano i ko je za to odgovoran? Drugo važno pitanje na koje javnost očekuje odgovor jeste šta je sa imovinom i opremom koja je odneta iz zgrade u kojoj je bilo Radio Valjevo, a koja je u vlasništvu Grada", rekao je Radović.

 

Dodao je da se gradski službenici ponašaju neozbiljno s obzirom na to da sada imaju neku drugu ideju, više nije aktuelna Gradska kuća sada je aktuelan Muzej fantastike.

 

"Pred odbornicima je ideja, ali ne i obrazloženje. Navodno, želi se napraviti galerijski prostor gde će biti izložena umetnička dela, koja, kako je rečeno, imaju status nacionalnog umetničkog blaga. Vlast predlaže pokretanje novog elitističkog kulturnog projekta, ne navodeći celokupnu konstrukciju, što je izuzetno važno. I pored toga što je predlagač bio obavezan, ne navodi se koliko će taj projekat koštati, da li će i koliko biti finansiran iz budžeta. S obzirom na to da ne postoji jasna kulturna strategija niti jasna kulturna politika, stiče se utisak da eksponenti vlasti našim novcem mogu finansirati pojedinačne zamisli i možda neke privatne projekte", rekao je Radović.  

 

Kako bi se otklonila svaka sumnja, odbornik Radović smatra da je uz Odluku o davanje zgrade na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji, bila neophodna i informacija o troškovima i izvorima finansiranja Muzeja fantastike.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odbornica Milka Erić Vasiljević zamerila je gradskoj vlasti na tome što odbornicima nije saopštena jasna ideja niti plan u vezi Muzeja fantastike. Saglasna je da Valjevo nema kulturnu strategiju i da se mnogo toga na polju kulture radi stihijski.

 

"Neko dobije neku ideju i onda se krene u njenu realizaciju, ali bez računice i stvarne rešenosti onih koji odlučuju da se to do kraja i realizje", rekla je Erić Vasiljević.

 

Smatra da je Valjevu potrebna gradska galerija s obzirom na to da u gradu živi i radi veliki broj primenjenih i likovinih umetnika, kao i fotografa.  

 

Odbornik opozicije Rafailo Mitrović upitao je gradsku vlast koliko je ozbiljna da realizuje ovu ideju, uz podsećanje da mnoge ideje nisu realizovane o nameni pojedinih objekata koji su u vlasništvu Grada, poput da se biblioteka preseli u zgradu Doma vojske.

 

On je takođe pitao koliko će koštati rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu i ko će finansirati radove s obzirom na to da u budžetu za ovu godnu novac za te radove nije planiran.

 

Zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović nije odgovorio ni na jedno pitanje koja su postavili odbornici opozicije, rekavši kratko da je Odluka o davanju objekta na upravljanje i korišćenje Modernoj galeriji "samo prvi korak, da bi moglo da se ide dalje".

 

Nije odgovorio na osnovno pitanje kako "dalje" ako je objekat na Desankinom vencu u procesu restitucije?

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 16 sati 42 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 39 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara