Blatnjav put u Valjevskoj Loznici (foto: Đorđe Đoković)
Blatnjav put u Valjevskoj Loznici (foto: Đorđe Đoković)
11.02.2019, 11:37

Pred izbore za mesne zajednice "častili ih" blatom!

č: | fb:

Meštani osam zaselaka u selima Valjevska Loznica i Veselinovac, njih oko 600, dobili su blatnjav put, koji je kako rekoše "gori nego što su imali pre 50 godina".

 

Očekivali su da će putevi kroz njihova sela u ukupnoj dužini od osam kilomatara biti presuti "dobrim materijalom, a ne jalovinom koju kamenolomi daju džabe". 

 

Njihov višegodišnji zahtev da im se put prespe, lokalna vlast je ispunila prošle godine i to pred izbore u mesnim zajednicama, ali umesto da dobiju bolji put nego što su imali, dobili su "blato do kolena što im danas zagorčava život".

 

Blatnjav put u Valjevskoj Loznici

Blatnjav put u Valjevskoj Loznici (Foto: Đorđe Đoković)

"Ovo je sad strašno. Deca u školu dođu kaljava kao da su sa svinjama bila. Koliko radnika ide na posao, a kako da dođe, preko ovog blata? Kako kaljava kola da izađu na asfalt? Mi smo tražili da nam se prespe put, ali sa normalnim materijalom, ali ovo, ovo što je doterao izvođač radova je blato, a ne materijal sa kojim se presipaju putevi", ogorčen je Milan Božić iz Valjevske Loznice.

Milan Božić

Milan Božić (Foto: Đorđe Đoković)

Meštani sumnjaju da je reč o "nekim mahinacijama", smatraju da su za ove radove i ovakav put odgovorni izvođač radova lazarevačka firma "Cevas Co", nadzorni organ Dejan Žarković i načelnik Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoran Trifunović.

 

Bivši predsednik Mesne zajednice Valjevska Loznica Milutin Milinković kaže da su izvođač radova i nadzorni organ odmah, čim su došli da presipaju put, "upozoreni da to ništa ne valja, ali nisu marili“.

 

"Kada je prvi kamion došao da nasipa, ja sam kao predsednik MZ došao i upozorio sam ih. Bili su tu iz Cevasa i nadzorni organ Dejan Žarković. Odmah sam im rekao da taj materijal ne valja, da je to jalovina koja je inače otpad u svakom kamenolomu u kojima ne znaju šta će sa njom i daju je džabe, još im je i utovare! Jalovina služi za nasipanje bara, močvara, nepristupačnih predela, a oni su sa tom jalovinom nausli naš put. Na moje pitanje gospodinu Žarkoviću zašto nasipaju jalovinom, rekao mi je da je izvođač radova na tenderu dobio taj materijal i da tu ima 70 posto kamena i 30 posto zemlje da bi vezivalo. Rekao sam mu da to nije tačno, jer tu ima 20 posto kamena, a 80 posto zemlje", izjavio je Milinković.

Milutin Milinković

Milutin Milinković (Foto: Đorđe Đoković)

 

On naglašava da nije dozvolio da se naspe jalovinom deo puta koji vodi do njegove kuće u dužini od jednog kilometra.

 

"Četiri dana sam se borio sa njima, pretili su mi policijom. Sada kada pogledate taj put koji nije presipan u boljem je stanju nego ovaj što je presut", rekao je Milinković.

 

Meštani su do sada skupili oko 350 potpisa kako bi svoje zahteve prosledili nadležnima u Beogradu, a ako treba, kako rekoše, otputovaće i u Beograd.

 

"Na kraju neka gospodin Vučić pošalje ovde Darka Glišića, mi smo na pola puta između Uba i Valjeva. Neka dođe i neka se uveri na licu mesta šta se radi. Ovo ne može da se popravi. Jedino da se natera izvođač radova da ponovo prespe sa normalnim materijalom. Ovakvi putevi se nasipaju sa granulacijom 031 B, što je druga klasa. Ima takvog materijala ali košta oko 230 dinara po toni. Izračunajte, u jedan kamion staje 30-35 tona pa pomnožite sa 230 dinara. A ovu jalovinu su u našem majdanu dobili džabe, čak su je i utovarili. Ovde se očigledno radi o nekim mahinacijama. Izvodjaču radova Cevasu iz Lazarevca treba zabraniti pristup u valjevsku opštinu da bilo kakav posao radi, a nadzorni organ tog Žarkovića treba smeniti odmah, kao i načelnika Zorana Trifunovića", rekao je Milinković.

 

Milinković je precizirao da je ovo presipanje puta bilo "između dva kruga izbora za mesne zajednice", objašnjavajući da su "jedino u Mesnoj zajednici Valjevska Loznica ponovljeni izbori".

Blatnjav put u Valjevskoj Loznici

Blatnjav put u Valjevskoj Loznici (Foto: Đorđe Đoković)

 

O problemu meštana Valjevske Loznice i Veselinovca novinarima je ukazao nezavisni odbornik u Skupštini grada Ljubomir Radović kome su se meštani obratili.

 

"Valjevska sela kao i sela po Srbiji su osiromašena i bez obzira na to što se radi o možda najplodnijem delu Valjeva, opstanak je postao nezamisliv. Svaka čast ljudima koji pokušavaju i bore se, i imaju uopšte motiva, volje, želje da se izbore sa svim nedaćama sa kojima se susreću u 21. veku. To je život koji nije dostojan čoveka. Na svu tu muku, svedoci smo da je krajem prethodne godine neko odlučio da za naš novac ljudima uništi puteve. Ovim ljudima je život u potpunosti obesmišljen", rekao je odbornik Radović.

 

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

Prošle godine Gradska uprava raspisala je dve javne nabavke redovno održavanje makadamskih puteva za koje je iz budžeta izdvojeno ukupno 30 miliona dinara bez PDV-a.

 

Da li su putevi u Valjevskoj Loznici i Veselinovcu "rađeni" u okviru ove dve javne nabavke ili su "radovi" izvedeni mimo javne nabavke po principu "idi prespi malo puteve pred izbore", pokazaće dokumentacija o izvođenju radova na teritoriji MZ Valjevska Loznica koju je odbornik Ljubomir Radović tražio pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

 

Prema priči meštana nekoliko zaselaka Valjevske Loznice i Veselinovca nije problem samo "blatnjav put". Tomislav Ružičić je rekao da život u selu dodatno otežava situacija i sa strujom koju, "kada se saberu svi prekidi u toku godine nemaju tri meseca", a žive 20 kilometara od centra Valjeva.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara