Aktivisti Lokalnog fronta  (foto: Đorđe Đoković)
Aktivisti Lokalnog fronta (foto: Đorđe Đoković)
20.02.2019, 08:05

Godišnjica nelegalnog bilborda

č: | fb:

Aktivisti Lokalnog fronta Va obeležili su "tužan rođendan" nelegalno postavljenog objekta u strogom centru Valjeva, naglašavajući da nadležne službe godinu dana zatvaraju oči i ne reaguju na ovaj nezakoniti čin.

 

Aktivista Lokalng fronta Va Ljubomir Radović podsetio je da je jedan preduzetnik iz Obrenovca prošle godine postavio reklamni objekat i to u danu državnog praznika kada su "gradske i ostale inspekcije koristile svoje pravo na odmor i opuštanje".  

 

- Bilbord je postavljen na godišnjicu prvog Ustava kneževine Srbije, koji je, kako istoričari kažu, bio veoma dobar, ali je na snazi bio samo dve nedelje. I danas imamo Ustav, imamo zakone i propise. Imamo i institucije koje uglavnom nekažnjeno gaze i krše sva pravila, od Ustava do statuta mesne zajednice. Svetleći primer nad našim glavama osvetljava kako neke propise krše gradske inspekcijske službe - rekao je Radović.

 

Vlasnik bilborda nije imao nijedan od nekoliko papira koje izričito zahtevaju zakoni i gradske odluke, a "reklamni objekat je potpuno promašio svoju namenu, jer je punih mesec dana bio potpuno nevidljiv za revnosne gradske inspektore".

 

Lokalni front je 19. marta prošlegodine podneo komunalnoj inspekciji pismenu prijavu o bespravno podignutom objektu i zahtev za njegovo uklanjanje, međutim "bespravno podignuti objekt i dalje srećno svetluca".

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Radović navodi da su 24. jula prošle godine pisali rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske službe i da su postavili nekoliko pitanja, međutim odgovor je bio lakonski.

 

- Odgovrili su nam da je objekat bio predmet inspekcijskog nadzora, zatim da je investitor još 27. aprila dobio odobrenje za postavljanje reklamnog panoa, pa se potom žalio na takvo odobrenje. Postupak po žalbi vodi se pred nadležnim odeljenjem, a po okončanju će inspekcija preduzeti odgovarajuće radnje, o čemu će Lokalni front biti naknadno obavešten. Ovakav odgovor smo dobili 10. avgusta prošle godine, ali još uvek nimo obavešteni - preneo je novinarima Ljubomir Radović.

 

Dodaje da je Lokalni front istim dopisom postavio i jedno pitanje rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske poslove, ali je izgleda i ono "ostalo nevidljivo".

 

- Da li ste, gospodine, tokom ovog postupka uočili eventualne prekršaje iz člana 53 stav 1, tačke 1 i 2 Zakona o inspekcijskom nadzoru? Prosto, po srpski rečeno, radi se o posebnim slučajevima odgovornosti službenih lica, kakav je, na primer, slučaj da isnpektor ne preduzme mere ili radnje za koje je ovlašćen, ili ako ne pokrene postupak utvrđen zakonom, a bio je dužan da to učini. Obaveza inspektora bila je da naloži da se bespravno podignuti objekt ukloni. On to nije učinio. Obaveza njegovog rukovodioca bila je da ga zbog toga pozove na odgovornost. Ni ovaj službenik nije učinio ono što mu nalažu zakon i njegova radna obaveza - zaključio je aktivista Lokalnog fronta Va.

 

Možda će, kako je rekao Radović, mnogi smatrati da je taj nelegalno postavljan bilbord sitnica, i možda će im zameriti to što su "zapeli za ovaj jadni displej" u poplavi bezakonja u koje je Valjevo potonulo, gde niko ne odgovora za korupciju u javnim nabavkama, gde se pare građana arče na besmislene projekte i oprost poreskih dugova partijskim prijateljima, na finansiranje fantomskih medija i funkcionersku kampanju.

 

Nelegalni bilbord

Nelegalni bilbord (Foto: Đorđe Đoković)

Aktivista Lokalnog fronta Va Đorđe Petković je dodao da to nije jedini slučaj radova bez dozvole i podsetio na izgradnju drvenog mosta i brane od kamenih blokova na potoku, čije je dno takođe popločano kamenom, na Divčibarama.

 

- Ne ulazeći u estetske ocene, Lokalni front Va je u junu postavio pitanje o investitoru, projektantu i izvođaču radova. Odgovor je stigao brzo, a glasio je da Gradska uprava o tome pojma nema. Jeste, displej je postavljen jednog prazničnog dana i moglo se dogoditi da to inspektori ne primete. Kojom magijom najviši funkcioneri grada i inspektori raznih fela, koji po službenoj dužnosti uredno posećuju Divčibare, nisu opazili obimne radove koje teške mašine izvode nekoliko meseci, to je misterija - rekao je Petković.

 

Lokalni front Va je krajem jula i početkom avgusta o gradnji u centru Divčibara pismeno upozorio, podnetim prijavama, nadležne gradske isnpekcije, a i nadležnog vodoprivrednog inspektora u Kolubarskom okrugu. Poseban dopis upućen je i rukovodiocu inspekcijskih službi, za slučaj, kako su rekli, da podređene inspekcije pokušaju da od njega sakriju podnete prijave.

Đorđe Petković

Đorđe Petković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Đorđe Peković kaže da je nakon toga, Lokalni front Va dobio jedan jedini odgovor.

 

- Građevinska inspekcija je na našu inicijativu, pokrenula postupak inspekcijskog nadzora i saslušala predstavnika "Preduzeća za puteve Valjevo", izgleda izvođača dela pomenutih radova. Predstavnik je izjavio da su radovi na popločavanju korita i izradi erozione brane izvedeni po nalogu JP "Putevi Srbije", u okviru izgradnje pešačkog mosta. Dopis se završava obećanjem glavnog građevinskog inspektora da ćemo biti obavešteni o daljem toku postupka i preduzetim merama nakon što građevinski inspektor sasluša ovlašćenog predstavnika JP "Putevi Srbije". Beše to 10. avgusta prošle godine. Od tada ništa - konstatovao je Đorđe Petković.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara