Deo deponije koji se ograđuje (foto: Đorđe Đoković)
Deo deponije koji se ograđuje (foto: Đorđe Đoković)
21.02.2019, 08:00

Zašto sada ograda vredna milion dinara?

č: | fb:

Na gradskoj deponiji počeli su radovi na postavljanju žičane ograde koja će koštati oko milion dinara. Odluka da se ogradi deo deponije prema Kolubari doneta je nakon požara koji je izbio početkom oktobra prošle godine.

 

Ubrzo nakon požara, koji su navodno izazvali ribolovci koji su pecali na Kolubari u neposrednoj blizini deponije, JKP Vidrak raspisalo je javnu nabavku za postavljanje ograde na deponiji.

 

Posao je dobila valjevska firma "Epoksid -1973", a ugovor je zaključen 10. decembra prošle godine. Prema ugovoru žičanu ogradu visoku 1,5 metar izvođač radova trebalo je da postavi u roku od 15 radnih dana od dana potpisivanja ugovora. Međutim, i pored preciznog roka, radovi su počeli tek juče.

Početak radova na postavljanju ograde

Početak radova na postavljanju ograde (Foto: Đorđe Đoković)

Početak radova na postavljanju ograde

Početak radova na postavljanju ograde (Foto: Đorđe Đoković)

Nakon raspisivanja tendera za postavljanje ograde, gradom je počela da kruži priča da je požar podmetnut kako bi opravdanje za ograđivanje deponije, koja postoji skoro trideset godina i to bez ograde prema Kolubari, bilo upravo "zaštita od požara i sličnih neželjenih uticaja".

Tragovi požara

Tragovi požara (Foto: Đorđe Đoković)

Požar na deponiji (6.10. 2018.)

Požar na deponiji (6.10. 2018.) (Foto: Valjevac)

Kolubarske.rs su krajem decembra prošle godine uputile dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije sa pitanjem da li je sprovedena istraga u vezi požara na deponiji u Valjevu, koji je izbio 6. oktobra, i ukoliko jeste, šta je pokazala istraga – šta je uzrok požara?

 

"Poslednjih dana sve više su čuju spekulacije u gradu da je požar namerno izazvan kako bi JKP Vidrak imalo alibi za izgradnju ograde prema reci, koja, kako mnogi tvrde, nije potrebna. Nadam se da ćete brzo odgovoriti, kako bi javnost imala potpune i istinite informacije i na taj način negirali komentare i spekulacije u vezi sa požarom koji je izbio na gradskoj deponiji u Valjevu", pisalo je u dopisu koji smo uputili krajem decembra.

 

S obzirom na to da  Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na taj dopis, 1. februara uputili smo zahtev pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kome smo tražili da nam se dostavi izveštaj o uzrocima požara na deponiji u Valjevu koji je izbio 6. oktobra 2018. godine.

 

Na ovaj zahtev Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je 14. februara. "Obaveštamo Vas da će Sektor za vanredne situacije postupiti u roku ne dužim od 40 dana od dana prijema Vašeg zahteva, imajući u vidu obimnost traženih dokumenata i priloga", piše u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Zašto sada ograda?

 

Zašto se sada ograđuje deo gradske deponije žicom ako se zna da je gradska deponija pred zatvaranjem?

 

Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine izdvojilo je 3.312.400  dinara za izradu projekta sanacije i rekultivacije gradske deponije Valjevo. Prema najavama Regionalna deponija u Kaleniću biće završena krajem sledeće godine.

 

Pitanje je i da li će se žičana ograda, koju će građani Valjeva platiti skoro milion dinara, uklopiti u projekat rekultivacije - proces zatvaranja i preuređivanja prostora nakon obustavljanja odlaganja otpada, ili se radi o bačenom novcu?

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 sati 21 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 1 sati 21 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 1 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 1 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...