Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
Česma na Trgu Živojina Mišića (foto: Đorđe Đoković)
22.05.2014, 09:42

Mnogi još uvek bez vode

č: | fb:

Od šest opština Kolubarskog okruga jedino je u Valjevu i Osečini voda ispravna za piće, dok se u ostalim opštinama voda iz gradskog vodovoda  može koristiti samo za sanitarne potrebe. Voda još uvek nije za piće na Ubu, kaže načelnica sanitarne inspekcije dr Branka Miholjčić i dodaje da prve pozitivne nalaze vode sa ubskog vodovoda očekuju danas.

- Međutim zabranu korišćenja vode za piće na Ubu  možemo  ukinuti tek kada dobijemo pozitivne rezultate hemijskih i mikrobioloških analiza i to rađenih tri uzastopna dana. Rezultate higijenske ispravnosti vode za piće u Lajkovcu očekujemo ovih dana, s obzirom na to da su nam potrebna tri uzastopna ispravna uzorka, tako da i Lajkovčani i dalje koriste vodu za piće iz cisterni – kaže dr Branka Miholjčić.

Mionica je imala vodu bez prekida, ali je ona zbog padavina  zamućena i može se koristiti samo za sanitarne potrebe, tako da se Mioničani vodom za piće još uvek snabdevaju iz cisterni. U najtežoj i najneizvesnijoj situaciji je Ljig, gde vode nema zbog problema na vodovodnoj mreži. Međutim i kada se završe radovi Ljig neće imati vodu za piće, koristiće je samo za sanitarnu upotrebu i sigurno je da će biti potrebno još  20- tak dana da se vodosnabdevanje normalizuje, pojašnjava dr Miholjčić.

Posle sedmodnevnih muka, Ljižani su danas dobili tehničku vodu. Cevovod od sela Ba do Ljiga bio je prekinut na 16 mesta, a radnici Komunalca su uspeli da otklone probleme. Zbog niskog pritiska, međutim, vode trenutno ima samo u nižim delovima te varoši. Prema rečima odgovornih, realna je mogućnost da se uz pomoć Građevinara iz Lazarevca obezbede cevi za novi cevovod od sela Ba do Ljiga, a ostatak novca biće pribavljen iz opštinskog budžeta, sponzora i donatora.

Što se tiče seoskih vodovoda, trenutno je u prekidu Prskavac, sa kojeg se vodom snabdevaju pojedina valjevska i mioni;ka sela, zbog potapanja pumpi, kojima nije moguće prići, dok Kukalj ima vodu, ali je ona zamućena, pa su obezbeđene cisterne  sa vodom za piće.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 1 sati 48 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 47 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...