Pogled u raj (foto: Đorđe Đoković)
Pogled u raj (foto: Đorđe Đoković)
31.05.2015, 09:43

Raj

č: | fb:

U rubrici – Sećanja prenosimo priču Nade Sarić, sedamdesetpetogodišnje Valjevke, koja živi na Floridi. Nada, kao retko ko, voli Valjevo i Valjevce. Seća se godina provedenih u Valjevu, ljudi, događaja. To nisu nostalgična sećanja, to su sećanja koja ispunjavaju dušu. Sledi priča o raju po zamisli Nade Sarić.

KAKO JA ZAMIŠLJAM RAJ

Ja mislim da je raj staro Valjevo i da svi sede na Pećini. Miki Jevremović peva „Pijem da te zaboravim“, a Jova Maqoković svira „Jabuke i trešnje“. Ja ulazim i kažem im: Dame biraju. – ali me niko ne čuje. Bane Spasojević „Mečka“ je u ćošku ispod jednog drveta i krijući čita pesme Jesenjina, kao što ih je čitao ispod klupe u Gimnaziji. Profesorka Draga Atanacković ide okolo i govori neverovatno tečno francuski, ali je niko ne razume jer, izgleda, mi ništa nismo naučili. Laske Laća sedi zagrljen sa ličnom pevačicom i pije. Moma Stanišić je najzad postao čuveni glumac i pokušava da napravi binu od nekih grana koje lomi sa drveća. Đukić mu preti da će ga kazniti jer on još uvek veruje da je predsednik opštine.

Profesor Mijanović se uporno udvara devojčicama ali ne shvata da su sve mrtve i da ga niko ne primećuje, čak ni Snežana Lukić. Vera Jeremić se šeta, lepa kao što je uvek bila, a za njom idu njena majka, baba i tetka i viču - čija li je, dobra li je?!! Cimer je u beloj majci sa pištaljkom oko vrata i boksuje se sa nekim nevidljivim bokserom u jednom ćošku. Naravno, uvek pobeđuje jer on veruje da je prvak sveta. Miki Jevremović se popeo na most i hoće da izvrši samoubistvo jer mu je Uča uzeo Kaću, ali se seti da je već mrtav i nastavlja da peva i pije konjak.

Profesorka Ćubana ide okolo i pokušava da dovede neki red. Stala je na jedan panj i dala nam pismeni zadatak, onaj isti kao u osmom razredu Gimnazije „Kad lišće šušti pod nogama“. Milovan Gligorijević se buni jer smo o tome već pisali, ali Ćubana hoće da vidi šta ćemo da napišemo sad kad smo najzad stigli u raj. Zdravko Ranković je, naravno, tu i piše petu knjigu o Valjevkama koje nisu ušle u raj. I možda se čudi što sam i ja tu, jer kako me je opisao u prvoj knjizi „Valjevke“, ne bi trebalo da uđem u raj. Ćubana još uvek tvrdi da je ona pronašla Matiju Bećkovića i da je zbog nje postao slavan, mada sam to bila ja. Ja sam ga pronašla pre nego što je stigao u Valjevo u najlon košulji sa kratkim rukavima.

Na Zdravljaku na Pećini, u našem raju, su sve mace i kučići koje smo drugi i ja voleli. Tu se svi slobodno šetaju, svi laju i mjauču na srpskom jeziku, spavaju i hrane se gospodski, jer u raju nema šintera. Sloba Petrović je tu i plaća piće za ceo raj. Jedino tu ne vidim Gordanu Đurović i baš me čudi gde je? Nema Sogle nigde i svi smo se zabrinuli. On je, kažu, došao do vrata raja ali mu supruga Mira nije dala da uđe. Srećom, posle dva dana Radovin ga je kidnapovao i doveo u raj kao što je to radio za proslave mature kad mu Mira nije dala da dođe.

Bane Savić je u izviđačkoj uniformi i hoće sve da nas vodi na marš na Kadinjaču, kao nekad, ali Rajko Aškonja kaže - jesi li ti lud? Vidiš da niko ne može da se pomeri! Jedino Cajka ide iza Bana Savića sa ruksakom na leđima i još uvek pokušava da ga zbrzi ali ne uspeva, jer da je tu nešto stvarno bilo, Zdravko Ranković bi o tome pisao. Đole Kifla i Cerović gledaju sve to sa strane i cinički se smeškaju, kao i uvek, i kažu da je bilo bolje u „Centralu“ kad su sedeli pored Dragoljuba. Ali, Dragoljub je isto tu u Raju sa klavirom i svim devojkama i još govori - ljubim te u srce!, a meni specijalno - ljubim te u dušu!

Ice advokata nema nigde, baš me čudi, možda je negde sa Gordanom Đurović. Ljiljana Brkić ide okolo, sve nas grli i vice - e, što sam srećna što smo svi ovde. A gde je Džaf? A, eno ga sa Lasketom i pije. Velja „Brmbota“ još uvek ima plave oči i priča po raju kako sam u njega bila zaljubljena. Naravno, Cerović mu ne veruje. Neša „Šonja“ ide iza Velje Brmbote da bi bio popularan.

Moji omiljeni valjevski ludaci, Dragoslav, Macan, Anka Partizanka, Mira (popova ćerka), Jarcan... Svi su tu u raju i najzad su postali psihijatri, i mi kod njih idemo na terapiju. Devojčice još uvek jure da prođu pored Vlade Gajdarova, koji se elegantno šeta sa belim šalom oko vrata i dubokim seksi glasom kaže - dobar dan! A Žika Šešir se smeje i kaže kako je prešao Vladu Gajdarova, i posle njega je ostao jedini boem u Valjevu, bez belog šala, u farmericama.

Vana Pucelj stiže u raj biciklom i plaši se da je „mamica“ ne vidi. Ja sam se uvek divila Vani jer je uvek majku zvala – mamica i imala je u kući šoljice za kafu sa zlatnim okvirom. Vika Nikolić je na jednom boru napisala - omladinski dom, matine svakog dana od 3 do 6 popodne. Vika igra zavodljivo ispred Ljube hokejaša iz Pančeva. Ja joj kažem da taj hokejaš ne pripada našem raju ali su se svi složili da ga prime jer ima lepu plavu trenerku. Danka Savić ide okolo i preti nam svima prstom da se lepo ponašamo, jer ona kao ima neke veze sa direktorom Milićem i može da nas sve izbaci iz raja.

Debeli Savić je doneo u raj i svoj stočić iz kafane kod Autobuske stanice, i samo se smeška jer u raju ne mora da poručuje piće, čaše su uvek pune. Vlada Simović je najzad našao Ratku Todorović i drže se za ruke ispod jednog bora. Balinica je još uvek najlepša i svratila je za trenutak samo da nas sve vidi. Kaže, ide na drugi kraj jer joj je raj dosadan.

Gordana Malešević  nosi korpu ispod ruke sa babinim uvom i daje nam da se šminkamo kao pre ali Danka Savić  kaže da se to ne radi u raju. Biba, slatka kao i uvek, vesela, nasmejana, našminkana, sve nas voli, ide po raju i traži još nekog mlađeg i uspešnijeg doktora od Mira. Danka Savić je opominje - Bibo, ne treba nam doktor u raju, smiri se!

Pera Šerif je presrećan jer je najzad postao pravi šerif i svi ga se plaše jer još uvek nosi onu crnu kožnu jaknu. Na jednom žbunu piše -  društvo, čuvaj se! – U tom društvu Doda Atanacković, Danka Savić, Mira Matić, Duška Đuršević, Dragana Nikolić i Nada Sarić. Ne sećamo se kakvu je ulogu naše društvo imalo ali smo sve imale imena poznatih glumica. Doda predlaže da promenimo ime društva jer „čuvaj se!“ ne zvuči dobro u raju.

Duška Đurđević je našla Luku Stančića i žao joj je što je zbog nje hteo da izvrši samoubistvo kad ga je ostavila. On joj je oprostio i šetaju se držeći se za ruke. Ja zavidim i Duški i Kaći jer zbog mene niko nije pokušao da se ubije, svi su umrli prirodnom smrću od slomljenog srca. Odjednom svi ustadoše i počeše da pljeskaju jer Ilinka nosi tri velike torte, a Radovin Stepanović iza nje kaže - nije još vreme za torte, jer po njegovom planu torte se jedu kasnije. Radovin nosi na leđima i oko vrata deset video aparata i postavlja neko platno od suknje Lule Antonijević da svi gledamo sve proslave mature i njegove komentare koje je snimao godinama. Svi smo presrećni što je Radovin stigao u raj jer bez njega ne bi znali da se sve to desilo. On jedino ima sve snimljeno i zapisano.

Bata Vasiljević je stigao iz Čikaga u belim pantalonama i pita da li se u raju igra golf. Ima lep ten i izgleda mlađi od svih nas. Mi smo ljubomorni i kažemo da ne znamo šta je golf. Mila Piljić je otvorila frizerski salon i stavila reklamu na jednu jelku - ako želite da izgledate kao 1958. godine, onda uđite… Mila, naravno, ima njenu frizuru iz 1958. godine i svi joj kažu - jao Mila, nisi se ništa promenila! Ko bi se setio da je u tome štos.

Tanja stoji kod vrata raja i ne dâ Neši Šonji da uđe jer je njegova velika ljubav Radica već unutra, ali Neša kaže - nema veze, pobećiću ja kroz prozor u papučama, kao nekad. Odjednom preko zvučnika se čuje glas Žike Šešira, koji počinje svoju emisiju „Bodlje i žaoke“ i intervjuiše Matiju Bećkovića koji mu je 2014. godine obećao da će da gostuje u njegovoj emisiji. I evo, stigao je helikopterom u raj. Matija je stigao u najlon košulji sa kratkim rukavima, koje se seća samo Nada Sarić.

Pošto smo u raju opet postali svi mladi i lepi, Žika Šešir je odlučio da oragnizuje „Mis raja“. Žika se čudi gde je Balinica? Mi smo srećne da nije tu, tako da bi i mi imale neke šanse da pobedimo. Dragan Kezun ulazi i kaže da su naše Valjevke lepše od devojaka u Parizu, a Paja dodaje da je to baš razlog što on nije živeo u Parizu. Naravno, Zdravko Ranković se slaže ali kaže da je bilo samo 70 lepih Valjevki, a sad ih ima samo 69 jer Balinica nije tu. Žika Šešir ima najbolji posao da bira „Mis raja“. U žiriju su i Dragoljub, Vlada Gajdarov, Dragan Kezun, Paja i Radovin Stepanović sa deset kamera. Naravno, tu je i Zdravko Ranković, koji će sve to objaviti u rajskoj „Kolubari“.

Ako još niste stigli u raj, videćemo se u raju na našoj Pećini. Ja ću biti u crvenoj haljini sa belim tufnama i žiponom što mi je sašila tetka Danica, šnajderka iz Gradca.

A, kako vi zamišljate raj??? 

Nada Sarić, maj 2014.

 

ZNAŠ KAKO SI OPISALA RAJ?

KAO NIKO!

DIVIO SAM TI SE KAO NIKOM.

POSLE TOLIKO DECENIJA MRKLIH MRAKOVA,

ČUDA I POKORA

TI PROPUŠTAŠ SVETLOST

SVETLIŠ I MISLIŠ

CELIM TELOM.

Matija Bećković, maj 2014.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 10 sati 43 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 10 sati 43 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 5 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara