Slobodan Ćeranić Ćera (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Ćeranić Ćera (foto: Đorđe Đoković)
11.02.2016, 12:39

Slobodan Ćeranić Ćera (1948 – 2016)

č: | fb:

Preksinoć je u svom domu, u snu, preminuo Slobodan Ćeranić Ćera (67), valjevski košarkaški radnik. Stariji od dva sina Jovana i Jelene (Knežević) odrastao u „Koreji“, oficirskoj zgradi na uglu ulica Dr Pantića i Žikice Jovanovića Španca.

Kao gimnazijalac, na školskom terenu u Kosančića vencu, počeo je da igra košarku kao junior Metalca. Bio je član Metalčeve seniorske ekipe, koja je 1966, u Slavonskom Brodu, igrala kvalifikacije za popunu Prve savezne lige SFRJ. Tadašnji trener dr Aleksa Đurović, koji je menjao Luku Stančića dok je bio na odsluženju vojnog roka, poveo je i juniore Tomu Jovančića, Branka Kecojevića, Peđu Spasojevića, Ćeru... Pripremali su se i u hali na Beogradskom sajmu, gde je pre toga osvojena prva evropska medalja (srebrna) za jugoslovensku košarku pod vođstvom prof. Ace Nikolića.

Ćera je potom sa svojim vršnjacima, ali i sa starjim košarkaškim radnicima Valjeva, osnovao KK Student i učestvovao u izgradnji otvorenog terena pored Ljubostinje. Godinama je bio u upravi kluba, koji je imao žensku ekipu u Prvoj ligi, a mušku selekciju u Srpskoj  i Drugoj ligi tadašnje Jugoslavije. Jedno vreme bio je i profesionalni generalni sekretar.

Studirao je filozofiju, drugovao sa Vladom Mijanovićem, aktivno učestvovao u studentskim protestima 1968, a dvorište Filozofskog fakulteta bilo je glavno uporište buntovnih studenata, koji su od Josipa Broza tražili demokratizaciju društva, koja je bila i obećana. Docnije je bio učesnik stalnih protesta protiv režima Slobodana Miloševića okončanih petooktobarskim promenama 2000. godine.

Bio je oženjen etonolog Zoricom (Savić). Imaju sina Vuka i kćerke Jelenu i Kseniju. Dočekali su i unučiće.

Sahrana Slobodana Ćeranića Ćere biće danas u 14.30 sati na Novom groblju u Valjevu.

 

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 20 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 2 sati 57 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar