Registracija Prijava preko FB
Slobodan Santrač  (foto: www.novosti.rs)
Slobodan Santrač (foto: www.novosti.rs)
14.02.2016, 11:11

Slobodan Santrač (1946 – 2016)

č: | fb:

U Beogradu je sinoć, od posledica srčanog udara, preminuo fudbaler i fudbalski trener Slobodan Santrač (70), najbolji strelac u istoriji jugoslovenskog fudbala sa 218 postignutih golova. Rođen u Koceljevi, prve fudbalske korake načinio je u Gornjem Milanovcu (otac Dane bio je vojno lice, pa su se Santrači često selili), a njegov talenat prvi su uočili Dragoslav Škoba Filipović i Dragoljub Milošević Bebica, treneri valjevskog Metalca. Škoba ga je selektirao u Školi fudbala 1960-te, a Bebica uvrstio u ekipu svojih „beba“ dve godine docnije.

U toj ekipi, Santrač je igrao desno krilo, a u navalnom redu još su bili Žika Janković, Lale Đurić, Sile Tomić i Raja Lazić, Još su igrali (nešto stariji) golman Vladika Ladavec, pa bekovi Desko Ranković i Ivan Ivanović, potom Sveta Savković, Živan Rakić, Braca Brajović, Ratko Starčević, stariji od braće Plavšić, a u stasavanju su im pomagali Peca Pajić, Toza Milošević, Paja Jovanović, Gnjeca Perović... Sreten Đurica i Dragoš Babić bili su u Crvenoj zvezdi.

Kao osnovac, Santrač je odlično branio rukomet za Prvu osnovnu školu na gradskim prvenstvima. Drugu osnovnu predvodio je Ikica Ilić, Treću Mića Janković, a Četvrta je samo tada imala dobru ekipu u kojoj su bili Žika Janković, Bora Stefanović, Backo Stanišić, Vita Ranđelović, Joca Đurđević, Vlajko Radović (golman)... Posle osnovne, Santrač je završio Tehničku školu u Valjevu.

FK Metalac, pioniri, 1960.

FK Metalac, pioniri, 1960. (Foto: Obren Jovanović)

Santrač je 1965-te, kao najbolji strelac Južne grupe Srpske lige sa 33 postignuta gola, otišao u OFK Beograd, gde je u špicu napada igrao sa reprezentativcima Pajom Samardžićem i Joškom Skoblarom. Rasnog golgetera prepoznao je tadašnji „tehniko“ OFK-a, Svetozar Kika Popović. Na Karaburmi je proveo najviše fudbalskih godina, a pre no što će zaigrati sa Turudijom, Zecom, Lukićem i Petkovićem imao je sreće da u OFK-u zaigra i sa velikanima YU fudbala Milošem Milutinovićem i Dragoslavom Šekularcem, koji su 1970-tih bili pozvani da pomognu u kriznim godinama, pa je Stara karaburma bila tesna za ljubitelje fudbala i romantike na magičnom četvorouglu. Kratko je igrao u švajcarskom Grashopersu, potom se vartio u OFK Beograd.

Poslednji prvoligaški gol, posle igranja i u Partizanu, Santrač je postigao u dresu Galenike na utakmici protiv Budućnosti u Pogorici (1:1). Prema nekim podacima, kada se saberu sve utakmice (pionirske, omladinske i prve ekipu timova za koje je nastupao, tim JNA, utakmice za sve selekcije SFRJ i takmičenja za Kup UEFA i Kup Sajamskih gradova) i pogoci - Santrač je odigrao 1.359 mečeva i dao 1.301 gol. Prvoligaških je bilo 218, a u sezoni 1971/72, sa 33 gola, osvojio je “bronzanu kopačku” prestižnog Frans fudbala iz Pariza. Nije bio atleta ali je umeo da nadmudri daleko snažnije od sebe. Imao je “obe noge”, umeo je da gol da i glavom, a specijalnost su mu “otpaci”, koje je nemilosrdno sprovodio u protivničku mrežu.

Slobodan Santrač je bio selektor reprezentacije SRJ, a ostao je upamćen po tome što je “plave” na SP u Francuskoj 1998. doveo u završni deo. Bio je i slektor Makedonije i Saudijske Arabije, kao trener radio je u nekoliko kineskih klubova. Za nacionalni tim SFRJ igrao je osam puta i postigao jedan gol. Potom je bio direktor reprezentativnih selekcija u FSJ.

Bio je oženjen Biljanom Krsmanović, Valjevkom iz Sinđelićevog bloka, ima sinove blizance Aleksandra i Nenada, koje fudbal nije mnogo zanimao (završili su fakultete). Živeo je na Banovom Brdu u Beogradu. Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Aktuelno

Darija Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Iz redakcije Pre 13 sati

Da li su u Srbiji samo Maje i Barbare žene?

Skoro me nisu dirnule neke reči kao one koje je izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na skupu u organizaciji SNS "Jake žene za jaku Srbiju", da će "nastaviti da se bori za pristojnu...  · 20 komentara

Deponija (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Iz republičkog i opštinskog budžeta Pre 10 sati 37 minuta

Dva miliona dinara za uklanjanje deponije

Ministarstvo zaštite životne sredine je opštini Mionica opredelilo 1,5 milion dinara za uklanjanje divlje deponije koja je locirana na desnoj obali reke Ribnice u selu Mionica, dok je Mionica...

Narodna skupština (foto: Kolubarske.rs)
Bez kraja Pre 11 sati 56 minuta

Jopet mož’ da bidne, al’ ne mora da znači...

Polemika oko toga da li je osuđenom zbog ratnog zločina na zatvor u odgovarajućem trajanju mesto u narodnoj skupštini (manje i o javnim istupima takvih, osobito u svojstvu predavača na vojnim...