Mile Petrović pored portreta oca (foto: Đorđe Đoković)
Mile Petrović pored portreta oca (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2016, 15:58

Miodrag Mile Petrović (1935-2016)

č: | fb:

Posle kraće bolesti, jutros je u svom domu na Ubu preminuo akademski slikar mr Miodrag Mile Petrović (Negotin, 1935). Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1959. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Postdiplomske studije, kod istog profesora, završio je dve godine kasnije, kao stipendista SIV-a (Saveznog izvršnog veća). Član ULUS-a od 1960.

Na Ub se doselio 1963. godine, gde je dve decenije radio kao profesor Učiteljske škole i Gimnazije. Prosvetni savetnik u Prosvetno-pedagoškom zavodu Valjevo bio je do 1992. godine. Aktivno službovanje završio je u "Tamnavskim novinama" i Kulturno-infomativnom centru Ub.

 

Akademski slikar Mile Pe­trović šezdeset godina je sa jednakom st­ra­š­ću, emocijama i posvećenošću prilagao nove slike. U tih še­st decenija stalo je preko 2.000 slika i vi­še od 130 samostalnih izložbi, mnoštvo nagrada i priznanja i jedan požar u njegovom ateljeu pre 30 godina, kada su mnoga platna uništena. Iz istog tog ateljea, kasnije je proizašla jedna čitava škola, Ud­ru­ženje likovnih stvaralaca Tamnave "Sp­ektar", čiji je bio osnivač i prvi predsednik.

 

Sigurno vladajući likovnim tehnikama, ogledao se u mnogim slikarskim temama: portretu, mrtvoj prirodi, pejzažu, aktu, gradskoj veduti. U tom raznolikom i širokom spektru interesovanja i stvaralaštva, posebnu pažnju zavređuju portreti.

"Ono što isijava s njegovih portreta, a Ma­est­ro je među najboljim portretistima u Sr­ba, jeste otmena rezignacija nekog ko je os­tavio umirujuću poruku: IZAŠAO SAM/IZAŠLA U PET SATI, ne vrati se nikad više. Maestro je slikao devojane pod elegantnim šeširima koje su tek, ovih godina, počele da „izlaze”. U vreme kad  ih je on portretisao – jednostavno ih nije ni bilo". (Radovan Beli Ma­rko­v­ić).

 

Slike Mila Petrovića

Slike Mila Petrovića (Foto: Đorđe Đoković)

Autor je i galerije portreta zn­am­en­it­ih Tamnavaca (Branislava Petronijevića, Božidara Kn­ež­ev­i­ća, Akeksandra Popovića, Radomira Ra­še Plaovića, Svetomira Nikolajevića, Ljubiše Jocića, Dragana Džajića, Dušana Savića), kao i ličnosti iz srpske kulture i is­to­ri­je (Desanke Maksimović, Živojina Mišića, Ži­ki­ce Jovanovića Španca,…).

 

Na nekoliko stotina slika ov­ek­ov­eč­io je Tamnavu i Kolubaru, stari Ub i Tešnjar, rodni Negotin, Šabac i Loznicu, palanačka dvorišta i vodenice na Kolubari, usamljene udžerice i pecaroše na paljuškom jezeru, varošku kaldrmu i ostrvce Gospa od Škrpjela u Perastu, čiji je počasni građanin bio. Žanrovski dosledan, nikada nije odstupiom od figuracije i realističnosti, njegovo slikarstvo ostalo je u okvirima i najboljim tradicijama dvadesetog veka.

"Zračeći čistom humanošću, Petrovićeve slike su artikulisanim likovnim jezikom uzdignute na visok stepen umetnosti našeg vremena. Kompoziciono dobre, crtački snažne, koloristički sigurne i tematski doživljene, ona nam nude retko zadovoljstvo lepog, uz pomalo gorak ukus želje da umetnost jednog dana ponovo bude vraćena čoveku". (Zoran Vujčić). 

 

Svi ljudi po kojima je Ub st­ek­ao ime i glas otišli su iz njega, a aka­de­mski slikar Mile Petrović jed­an je od retkih koji se u ovu varošicu doselio i zauvek u njoj ostao.

"I nalazili smo ga zanetog i posvećenog, sanjar koji sigurno korača, stišanog kolorita, svedene forme, nesklon eksperimentu, najčešće sam sebi i predak i preteča. U godinama kada se svode računi, on kao da i dalje lebdi nad Remboovim stihom: Razvite jedra, ploviti se mora. Miodragu Petroviću „kapetanu duge plovidbe“, predstoje nova putovanja.“ (Petar Lalić)

Slikar Miodrag Mile Petrović biče sahranjen sutra u 13.00 časova na ubskom groblju. 

Aktuelno

Skupština grada (foto: https://leparecvaljeva.rs/)
Skupština grada Pre 2 minuta

Gradonačelnik o prvom rebalansu budżeta Valjeva

Skupština grada usvojila je predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2024. godinu kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 1,76 posto. Gradonačelnik Lazar...

 (foto: )
Festival "Znanjem za budućnost" Pre 2 minuta

Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mbot robota

U osnovnoj školi u Divcima će u utorak 19.03.2024. godine biti održano 9. Okružno takmičenje u korišćenju dronova i mBot robota dve generacije. Najbolje plasirane ekipe sa okružnih takmičenja će se...

Divčibare (otpadne vode) (foto: Kolubarske.rs)
U eko fondu manje novca nego lane Pre 1 dan

Za ekologiju 72,7 miliona dinara

Ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosi oko 72,7 miliona dinara, dok je prošle godine za eko fond bilo planirano oko 208,5 miliona dinara. Značajno manje novca ove...  · 2 komentara