Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
Dragoljub Petrović (foto: Đorđe Đoković)
01.11.2016, 08:02

Odlazak doajena valjevske muzičke i boemske scene

č: | fb:

Danas će na Novom groblju u Valjevu biti sahranjen klavirista Prvoslav Dragoljub Petrović, koji je preminuo 30. oktobra. Stariji Valjevci žale zbog odlaska gospodina za klavirom, mlađi žale što ga nisu upoznali i mnogo toga od njega naučili.

 

Dragoljub Petrović je decenijama svirao klavir u Grand hotelu, potom u Centralu, a poslednjih godina je klavir svirao u Zlatiboru.

 

Rođen je 1933. godine u Valjevu. Sa nepunih 12 godina počeo je da svira klavir i to klavir koji je teškom mukom unet u malu kuću na Bairu. Završio je Srednju muzičku školu "Stanković" u Beogradu. U Grand hotelu počeo je da svira kada je imao samo 16 godina. Dragoljub Petrović muzicirao je u različitim prilikama Valjevcima, koji ga izuzetno poštuju i cene, više od 65 godina. 

 

Sedamdesetšestogodišnja Valjevka Nada Sarić, koja 56 godina živi i radi u Americi, Dragoljubova prijateljica, u tekstu za Kolubarske.rs pod nazivom, "Ko je Dragoljub", prošle godine je napisala:

"Dragoljub proslavlja rođenja, krštenja, svadbe i proslave mature. I kad se svi umore i odu kući, Dragoljub još uvek svira. U zoru Dragoljub krene kući i neko mu nosi harmoniku, ne zato što mu je teška, nego zbog toga što je svakome čast da dodirne Dragoljubovu harmoniku. Sutradan se Dragoljub seća samo pristojnih događaja i vrlo je diskretan. Dragoljub čak sa poštovanjem i psuje, tiho i nežno. Dragoljub voli ljubav i oduševi se kad kad je neko zaljubljen, u bilo koga... Dragoljub je prošlost, sadašnjost i budućnost koja drži Valjevo. 

Kada sam daleko od Valjeva i uhvati me panika da Valjevo nije više tamo, ja pozovnem Central da pitam da li Drgoljub svira? Kada mi kazu da Dragoljub svira, onda znam da je u Valjevu sve uredu".

 

Arhitekta Vlada Simović, koji živi u Americi više od 40 godina, u pismu svojoj školskoj drugarici Nadi Sarić, nakon što je saznao da je preminuo Dragoljub, napisa:

"Nadam se da će Valjevo, valjevska štampa i televizija, umeti da obeleže taj tužan dan i veliki gubitak, odlaskom doajena valjevske muzičke i boemske scene i, treba naglasiti, velikog gospodina izraslog u udžericama njegovog garavog plemena.

Na valjevskom zvezdanom nebu jedna je sigurno njegova i ako je tiha blaga noć, sigurno će se čuti njegova muzika i setni glas. Nama ostaje da popijemo po malu rakiju, za pokoj njegove plemenite duse".

 

Sahrana Dragoljuba Petrovića je danas u 14.00 časova na Novom groblju, a opelo će se obaviti u porodičnoj kući u Ulici Milovana Glišića.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 36 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 46 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara