Ružičić čuči drugi s desna ( broj 8)
Ružičić čuči drugi s desna ( broj 8)
24.12.2016, 20:09

Dušan Ružičić Kebac (1956-2016)

č: | fb:

U Valjevu je jutros iznenada preminuo Dušan Ružičić Kebac (1956), bivši košarkaš prvoligaške generacije Metalca i trener mlađih selekcija u tom klubu. Rano je debitovao za prvi tim, verovatno je najmlađi prvotimac u istoriji Metalca dugoj skoro 70 godina.

 

Sa juniorima je 1970-tih u Zadru osvojio četvrto mesto na prvenstvu SFRJ iako je Metalac na tom turniru bio bez trenera, samo sa vođom puta, pok. Banom Aleksićem. Trener Luka Stančić ga je, sa Goranom Radisavljevićem, kao juniore, uvrstio u prvi tim, koji je 1972/73, u "mrtvoj trci" sa novosadskom Vojvodinom, izborio plasman u Prvu saveznu ligu SFRJ.

 

Ružičić i Radisavljević su na nekoliko utakmica "prelomili" rezultat sjajno igrajući presing protiv ekipa, koje su i u Valjevu vodile. Poslednja od njih bila je protiv zemunske Mladosti i braće Bizjak. U toj ekipi još su bili kapiten Ivan Ćane Đorđević, Branko i Zoran Kovačević, Vojislav Kecojević, Rajko Borisavljević, Milan Jerinić, Nedeljko Kole Stanojević, Darko Marjanović, Drago Medan Pudla, Boban Ivković Genije. Među živima, nažalost, više nisu ni Zoća, Dare Mac, Pudla.

 

Kebac je dugo igrao u Prvoj ligi i kod Dragoljuba Pljakića, zajedno sa kumom Milanom Đuricom, imao je zapaženih partija. Pamtimo utakmicu sa ljubljanskom Olimpijom u Valjevu, koju je Metalac dobio, a on je "zmajčeke" zatrpao koševima jer su Branko i Zoran bili dobro čuvani zonskom odbranom gostiju, koja je pleju Ružičiću ostavljla dosta prostora za šut sa vrha "kapice".

 

Posle završene karijere radio je sa mlađim selekcijama Metalca među kojima je vodio i tada dečake rođene 1987. sa Maksimom Kovačevićem i Milošem Teodosićem na čelu. Strog ali pravičan, radeći onako kako je od Luke naučio, sa jednog treninga je isterao Teodosića, što će, kažu, ubrzati njegov odlazak u FMP i doprineti izuzetno uspešnoj karijeri. Ta generacija je kompletno prečla u novoosnovani Gimnazijalac, a sa njima i Kebac kao trener.

 

Prošle sezone uspešno je u Srpskoj ligi vodio Ubljane, koji su izborili plasman u vrhu tabele, a ove godine ih je napustio posle nekoliko kola jer je presušilo finansiranje iz opštinskog budžeta, pa to više nije bila izvorna priča.

 

Iz braka sa Snežanom ima sina i kći. Vlada je bubnjar Nevernih beba, a Ana je udata i gaji blizance. Duško Ružičić Kebac biće sahranjen u ponedeljak popodne na Novom groblju u Valjevu.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 4 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 13 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara