Slobodan Kobi Mitrović (foto: Foto arhiva revije Kolubara)
Slobodan Kobi Mitrović (foto: Foto arhiva revije Kolubara)
14.02.2017, 09:24

Kobi i Boba

č: | fb:

Valjevo je za kratko vreme ostalo bez dvojice uglednih sugrađana, braće Mitrović – arhitekte Slobodana Kobija (1934-2017) i univerzitetskog profesora prava dr Dobrosava Bobe (1933-2016), sinova tešnjarskog advokata Momčila Mitorvića (1903-1990), koji je između dva svetska rata bio urednik Glasa Valjeva, novina koje su tada izlazile dva puta nedeljno.

 

Kobi Mitrović umro je u Beogradu juče ujutru, bio je arhitekta koji je ostao upamćen po uređenju planinskih turističkih kompleksa, posebno Kopaonika. Duže od 20 godina (1970-1992) bio je glavni urbanista turističkog kompleksa "srpske lepotice" i rukovodio projektovanjem i izgradnjom kapitalnih infrastrukturnih objekata na Kopaoniku. Autor je idejnog rešenja većeg broja hotela i drugih objekata na toj planini, među kojima je i hotel Bačište uništen tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

 

Kobi je bio angažovan i na uređenju Tare, Golije, Stare planine, Prokletija, Vlasine, Šar planine, Zlatibora, Bjelasice, Žabljaka... Nije dočekao realizaciju uređenja kompleksa Valjevskih planina sa centrom oko brane Rovni na Jablanici, gde je trebalo podići i akva park. Višegodišnja izgradnja tog sistema, koja je konačno privedena kraju, odlagala je realizaciju projekta izgradnje pratećih sadržaja, delo nekadašnjeg valjevskog gimnazijalca. Projekta, koji bi omogućio ne samo turističku valorizaciju Valjevskih planina već i svekolikog života na njima.

 

U braku sa Dolores (rođ. Tomić) ima sinove Nemanju i Nebojšu. 

 

Dobrosav Boba Mitrović

Dobrosav Boba Mitrović (Foto: Foto arhiva revije Kolubara)

Stariji od braće Mitrović, dr Dobrosav Boba, valjevski gimnazijalac iz generacije arh. Stojana Maksimovioća, sudije Miće Đerića, novinara Zorana Joksimovića i Zorana Tripkovića, stomatologa dr Zorana Hranjeca, bio je univerzitetski profesor na Pravnom fakultetu u Nišu, Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pravnim fakultetima univerziteta Singidunum i Union, a radio je i u Institutu za uporedno pravo u Beogradu. Kao pravnik bavio se uporednim pravom, međunarodnom arbitražom, stranim ulaganjima i transferima tehnologija...

 

Bio je šef delegacije SRJ za pregovore o sukcesiji SFRJ, 2006. imenovan za člana Pravnog saveta predsednika Srbije, bio dopisni član Međunarodne akademije za uporedno pravo u Parizu. Sa FPN je u oktobru 1998. otišao u prevremenu penziju nezadovoljan Zakonom o univerzitetu koji je donet u vreme Miloševićevog režima.

 

U braku sa Ljiljanom (rođ. Aleksić) ima kćerke Irenu i Stanislavu i sina Momčila. Umro je krajem prošle godine i sahranjen u Beogradu, a Valjevci su o njegovj smrti obavešteni čituljama u Politici i Napredu (dali su je njegovi školski drugovi iz Gimnazije).

 

Kobijev i Bobin otac Momčilo, jedan od sedma sinova tešnjarskog trgovca Dobrosava i Zorke, bio je advokat od 1930-te sa kancelarijom u Ulici vojvode Mišića 27. Uređivao je Glas Valjeva između dva svetska rata, docnije bivao u njegovom vlasničkom i uređivačkom timu. U Beograd je prešao 1960-te za sekretara Saveza advokatskih komora Jugoslavije i urednika časopisa Jugoslovenska advokatura.

 

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 43 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 40 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara