Slobodan Raković (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Raković (foto: Đorđe Đoković)
03.11.2017, 11:42

Slobodan Raković (1948 - 2017)

č: | fb:
U Valjevu je prošle noći, posle dužeg bolovanja, preminuo novinar Slobodan Raković Raka (69), dugogodišnji poslenik TV Beograd (RTS) i stalni dopisnik beogradskog Pregleda.
 
 
Bio je sin učitelja Mirka i Milice (rođ. Jevtić). Posle završene gimnazije apsolvirao je matematiku na PMF u Beogradu, a potom je završio Višu ekonomsku školu u Valjevu.
 
 
Novinarsku karijeru je počeo 1972. godine, dopisnik TV Beograd bio je od 1977. do 2003, kada je, posle petooktobarskih promena 2000-te, dobio otkaz u RTS-u. Dobio je sudski spor ali nije želeo da se vraća u kuću iz koje je isteran, a umeđuvremenu se zaposlio kao stalni dopisnik beogradskog Pregleda, novina specijalizovanih za privredna kretanja, oblašću kojom se Raković najduže bavio. Iz te redakcije je otišao u penziju po navršetku 65 godina života.
 
 
Bio je prvi urednik TV dopisništa RTS-a na Promaji, gde je pokrenut i lokalni program TV Valjevo (TVA), koji je takođe uređivao. Bio je autor mnogobrojnih dokumentarnih i putopisnih rubrika i TV emisija (serijali Putevi i bespuća; o islamu na Kosmetu i u Sandžaku, o verskim sektama...). Autor je dokumentaraca Srbi u Albaniji, Vojnik, inženjer, matematičar o dr Stanišiću iz Bujačića u SAD, Valjevska bolnica 1914-15, o dr Tienhovenu iz Holandije u Prvom svetskom ratu u Valjevu... Autor je knjige o valjevskom boksu, monografije o Krušiku, te koautor letopisa Brankovine, koji se nedavno pojavio.
 
 
Bio je pokretač i urednik Istraživača i Valjevskih omladinskih novina, urednik privatnog nedeljnika Reč nedelje. Sarađivao je sa Napredom, Kolubarinim izdanjima, Valjevskim almanahom, bio dopisnik Radio Sarajeva i Radio Beograda.
 
 
Dobitnik je nagrade RTS za putopis Prokletije, nagrade Dimitrije Davidović i Nagrade za životno delo UNS-a, kao i Godišnje nagrade Valjeva za novinarstvo.
 
 
Bio je jedan od osnivača Kluba mladih istraživača 1969, čiju je Speleološku grupu vodio nekoliko godina od otkrivanja pećine Šuplja lipa u Robajama, preko Durmitora do drugih brojnih velikih akcija u Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji.
 
 
U braku sa ekonomistom Dragicom (rođ. Živković) ima kći Anu, psihologa i sina Filipa, bankara.
 
 
Komemoracija povodom smrti Slobodana Rakovića održaće se sutra u 11.30 sati u sali Skupštine grada. Sahrana je u 14.00 sati na Novom groblju, a opelo počinje pola sata ranije.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 6 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara