Registracija Prijava preko FB
Petar Lalić (foto: Dragana Nedeljković)
Petar Lalić (foto: Dragana Nedeljković)
12.01.2018, 15:50

Petar Lalić (1945-2018)

č: | fb:

U Novom Sadu jutros je, posle duge i teške bolesti, preminuo Petar Lalić, profesor, novinar i misionar mnogobrojnih kulturnih delatnosti na Ubu.

Rođen je u Golubincima u Sremu 1945. godine. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Novom Sadu – odsek jugoslovenska književnost. Odmah po završetku studija, sedamdesetih godina došao je na Ub, koga je kratko, zbog posla, napuštao i odlazio u Obrenovac, da bi se brzo vraćao svom drugom zavičaju, gde je podigao kuću, oformio porodicu i sve do penzionisanja ostao.         

 

Nakon desetogodišnje profesure u ubskoj Gimnaziji, uključio se u novinarsku delatnost, pa je bio jedan od osnivača novopokrenutih Tamnavskih novina, jednu deceniju i glavni i odgovorni urednik, a u međuvremenu i direktor Kulturno-informativnog centra Ub.

 

Organizovao je brojne kulturne programe i manifestacije, pokrenuo Likovnu galeriju "Sveti Luka", "Ubske večeri", Memorijal "Raša Plaović", koji je kasnije prerastao u Repasage fest, književni piknik "Čitanje vode", "Tribinu 2000 i...", Mini fest. Inicirao je saradnju sa nacionalnim teatrom, što je posledičilo potpisivanjem Protokola o saradnji Opštine Ub i Narodnog pozorišta iz Beograda o zajedničkoj dodeli godišnje nagrade "Raša Plaović". Za ubsko amatersko pozorište režirao Glišićevu "Podvalu", monodramu "Sretenovo" i "Kraljević Marko super star", koja je jedna od najgledanijih predstava u istoriji ovog pozorišta.

 

Jedan je od osnivača i urednika Obrenovačkih novina i Radio Obrenovca. Sarađivao u brojnim štampanim medijima: Indeks, Blic, Dnevnik, Politika, Tanjug, Večernje novosti, NIN, Naša borba, Napred. Autor je brojnih pozorišnih kritika i recenzent petnaestak knjiga.

 

Za Petra Lalića možemo reći da je pravi misionar kulturnog života Uba, gde je ostavio dubok trag, kaže njegov dugogodišnji prijatelj, prof. dr Voja Marjanović.

 

"Za relativno kratko vreme od Uba je stvorio mali Partenon gde su se odvijale razne kulturne delatnosti, razna takmičenja, gostovanja, predstave i druženja u Domu kulture, galeriji Sv. Luka, a u danima letnjih manifestacija na ulicama Uba. Svim srcem je radio na razvoju glumačke delatnosti Abraševića koga je prekrstio u pozorište Raša Plaović i želeo da ono postane profesionalno, a ne amatersko. Na Ub je dovodio ugledne umetnike i naučnike koji su držali predavanja iz raznih oblasti i tako podizao nivo vaspitanja ljudi iz male sredine. Gospotstven, otmen, umeren u reči, sa šarmom pravog intelektualca - Petar Lalić je plenio ubsku publiku koja ga je shvatala uglavnom kao pravog svog misionara", kaže dr Marjanović povodom Lalićeve smrti.

 

Profesorka srpskog jezika LjubicaJojkić, koja je sa Petrom Lalićem radila zajedno u ubskoj Gimnaziji i bila njegov dugogodišnji prijatelj, a često i saradnik, takođe je reagovala na vest o njegovoj smrti.

 

"Petar je davao Ubu svoju dušu i Ub mu je uzvraćao poštovanjem. Period koji je proveo na Ubu ima snažan pečat njegovog duha, karaktera i kulture. Počeo je kao mlad profesor srpskog jezika i književnosti u ubskoj Gimnaziji i vrlo brzo stao uz one viđenije Ubljane koji će ostati u analimaovoga grada, koji je tih godina bio zapljusnut velikim entuzijazmom, stvaralačkim zanosom i boemijom. Tada se mnogo radilo, mnogo gradilo, ali i punim plućima živelo. Bila je to plejada pravih intelektualaca, koji su čvrsto utirali put ka napretku kulture i sveopšte urbanizacije Uba. Petar je danas , kao jedan od poslednjih, otišao među svoje prijatelje i drugove", kaže profesorka Ljubica Jojkić.

 

Sahrana Petra Lalića obaviće se u ponedeljak, 15. januara u 14 časova na groblju u njegovim rodnim Golubincima.

 

Aktuelno

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje vodovoda Pre 22 sati 2 minuta

Restrikcija vode u nekim selima

Zbog smanjenog dotoka vode sa izvorišta na području seoskog vodovoda "Kukalj" uvedene su restrikcije za potrošače na seoskom području. Gradski vodovod je saopštio raspored kojim danima pojedini...

Opera Didona i Enej (foto: Đorđe Đoković)
Stvarana sa radošću i snagom prijateljstva, sa radošću je i zaokružena 24.09.2018

Opera "Didona i Enej" na bis!

Aplauz koji je usledio nakon premijere opere "Didona i Enej" i poziv na bis, značili su ne samo pohvale za aktere nego i zahvalnost Valjevaca da nakon 15 godina u svom gradu uživaju u operi....  · 1 komentar