Registracija Prijava preko FB
Petar Lalić (foto: Dragana Nedeljković)
Petar Lalić (foto: Dragana Nedeljković)
12.01.2018, 15:50

Petar Lalić (1945-2018)

č: | fb:

U Novom Sadu jutros je, posle duge i teške bolesti, preminuo Petar Lalić, profesor, novinar i misionar mnogobrojnih kulturnih delatnosti na Ubu.

Rođen je u Golubincima u Sremu 1945. godine. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Novom Sadu – odsek jugoslovenska književnost. Odmah po završetku studija, sedamdesetih godina došao je na Ub, koga je kratko, zbog posla, napuštao i odlazio u Obrenovac, da bi se brzo vraćao svom drugom zavičaju, gde je podigao kuću, oformio porodicu i sve do penzionisanja ostao.         

 

Nakon desetogodišnje profesure u ubskoj Gimnaziji, uključio se u novinarsku delatnost, pa je bio jedan od osnivača novopokrenutih Tamnavskih novina, jednu deceniju i glavni i odgovorni urednik, a u međuvremenu i direktor Kulturno-informativnog centra Ub.

 

Organizovao je brojne kulturne programe i manifestacije, pokrenuo Likovnu galeriju "Sveti Luka", "Ubske večeri", Memorijal "Raša Plaović", koji je kasnije prerastao u Repasage fest, književni piknik "Čitanje vode", "Tribinu 2000 i...", Mini fest. Inicirao je saradnju sa nacionalnim teatrom, što je posledičilo potpisivanjem Protokola o saradnji Opštine Ub i Narodnog pozorišta iz Beograda o zajedničkoj dodeli godišnje nagrade "Raša Plaović". Za ubsko amatersko pozorište režirao Glišićevu "Podvalu", monodramu "Sretenovo" i "Kraljević Marko super star", koja je jedna od najgledanijih predstava u istoriji ovog pozorišta.

 

Jedan je od osnivača i urednika Obrenovačkih novina i Radio Obrenovca. Sarađivao u brojnim štampanim medijima: Indeks, Blic, Dnevnik, Politika, Tanjug, Večernje novosti, NIN, Naša borba, Napred. Autor je brojnih pozorišnih kritika i recenzent petnaestak knjiga.

 

Za Petra Lalića možemo reći da je pravi misionar kulturnog života Uba, gde je ostavio dubok trag, kaže njegov dugogodišnji prijatelj, prof. dr Voja Marjanović.

 

"Za relativno kratko vreme od Uba je stvorio mali Partenon gde su se odvijale razne kulturne delatnosti, razna takmičenja, gostovanja, predstave i druženja u Domu kulture, galeriji Sv. Luka, a u danima letnjih manifestacija na ulicama Uba. Svim srcem je radio na razvoju glumačke delatnosti Abraševića koga je prekrstio u pozorište Raša Plaović i želeo da ono postane profesionalno, a ne amatersko. Na Ub je dovodio ugledne umetnike i naučnike koji su držali predavanja iz raznih oblasti i tako podizao nivo vaspitanja ljudi iz male sredine. Gospotstven, otmen, umeren u reči, sa šarmom pravog intelektualca - Petar Lalić je plenio ubsku publiku koja ga je shvatala uglavnom kao pravog svog misionara", kaže dr Marjanović povodom Lalićeve smrti.

 

Profesorka srpskog jezika LjubicaJojkić, koja je sa Petrom Lalićem radila zajedno u ubskoj Gimnaziji i bila njegov dugogodišnji prijatelj, a često i saradnik, takođe je reagovala na vest o njegovoj smrti.

 

"Petar je davao Ubu svoju dušu i Ub mu je uzvraćao poštovanjem. Period koji je proveo na Ubu ima snažan pečat njegovog duha, karaktera i kulture. Počeo je kao mlad profesor srpskog jezika i književnosti u ubskoj Gimnaziji i vrlo brzo stao uz one viđenije Ubljane koji će ostati u analimaovoga grada, koji je tih godina bio zapljusnut velikim entuzijazmom, stvaralačkim zanosom i boemijom. Tada se mnogo radilo, mnogo gradilo, ali i punim plućima živelo. Bila je to plejada pravih intelektualaca, koji su čvrsto utirali put ka napretku kulture i sveopšte urbanizacije Uba. Petar je danas , kao jedan od poslednjih, otišao među svoje prijatelje i drugove", kaže profesorka Ljubica Jojkić.

 

Sahrana Petra Lalića obaviće se u ponedeljak, 15. januara u 14 časova na groblju u njegovim rodnim Golubincima.

 

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 56 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 41 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 19 sati 55 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...