Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
Parastos za Zorana Đinđića (foto: Đorđe Đoković)
12.03.2018, 12:06

Petnaest godina od ubistva premijera Zorana Đinđića

č: | fb:

U hramu Pokrova presvete Bogorodice u Valjevu održan je parastos za Zorana Đinđića, premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke, koji je pred zgradom Vlade Srbije u atentatu ubijen 12. marta 2003. godine.

 

Parastosu su prisustvovali članovi i simpatizeri stranke, kao i građani poštovaoci Điniđićevog dela.

Parastos za Zorana Đinđića

Parastos za Zorana Đinđića (Foto: Đorđe Đoković)

Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić, a taj datum obeležava se polaganjem venaca i cveća u dvorištu Vlade Srboje na mestu pogibije, tradicionalnom "Šetnjom za Zorana" i finalom takmičenja mladih u besedništvu.

 

Članovi porodice Zorana Đinđića, predstavnici Demokratske stranke i građani položili su danac cveće i vence na grob ubijenog premijera u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Cveće su položili supruga Ružica Đinđić i sin Luka, dosadašnji predsednik DS-a Dragan Šutanovac i članovi te stranke Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Nada Kolundžija i Goran Ćirić.

Poštu Đinđiću odao je i predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je posle njegovog ubistva bio premijer i predsednik Demokratske stranke.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić položila je venac na spomen-ploču nekadašnjem premijeru Zoranu Đinđiću u dvorištu Vlade Srbije, gde je ubijen pre 15 godina, prenosi N1.

 

Cilj mi je da se vlast u Srbiji meri po tome šta je od postojećih realnih šansi svojim trudom i veštinom iskoristila za zemlju, a ne po tome kako lepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namere ima.

 

Zoran Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. Njegovim ubistvom mnoge od tih reformi su zaustavljene ili usporene. 

 

Zoran Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine. Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je predsednik DS-a.

 

Albanska država na Kosovu nastaje kao divlja gradnja. Jednog trenutka će nam reći: skuplje je rušiti, lakše je legalizovati!

 

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

 

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić i Mićunović u Valjevu

Đinđić i Mićunović u Valjevu (Foto: Iz arhive revije Kolubara)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara