David Koprivica (foto: Đorđe Đoković)
David Koprivica (foto: Đorđe Đoković)
04.08.2014, 13:19

Utisci nakon Olimpijade

č: | fb:

Maturant Valjevske gimnazije David Koprivica nedavno je ponovio prošlogodišnji uspeh iz Moskve osvojivši bronzanu medalju na 46. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je krajem jula održana u Hanoju. Po povratku sa Olimpijade, na kojoj je učestvovalo preko 290 takmičara iz 75 zemalja, kaže da ovo iskustvo za njega predstavlja podstrek za budući rad.

- Takmičenje se sastojalo iz praktičnog i teorijskog dela. Oba su bila prilično obimna u poređenju sa prošlogodišnjom Olimpijadom. Bilo je mnogo više zadataka za isto vreme, pa je trebalo izabrati one koje sam za tako kratko vreme mogao da uradim, tako da veština nije samo u znanju, nego i u biranju najbolje kombinacije. Zadaci su bili teški, iz svih oblasti hemije, a zahtevalo je i znanje i iz drugih oblasti poput fizike i matematike. Imali smo i dosta slobodnog vremena, obišli smo puno mesta, Vijetnam je divna i neobična zemlja, ljudi su drugačiji, prilično ljubazni i topli – kaže David Koprivica.

U Vijetnamu je bio u ekipi sa još trojicom srednjoškolaca iz Srbije. Srebro je osvojio Aleksa Milosavljević iz Svilajnca, a uz Davida su bronzane medalje dobili i Marko Nešić iz Krupnja i Miloš Selaković iz Užica. Koprivica kaže da je ovaj uspeh za njega znači podstrek i samopozdanje u daljem radu, a učešće na Olimpijadi omogućilo mu je sklapanje brojnih prijateljstava sa budućim hemičarima širom sveta. Tokom školovanja se takmičio i ostvarivao najbolje rezultate iz matematike, fizike i hemije. Proglašen je za učenika generacije, kao i najboljeg učenika Valjevske gimnazije, smera, razreda i odeljenja. Njegov uspeh je zasluga višegodišnjeg rada i podrške profesora, od prvih susreta sa hemijom u Osnovnoj školi „Sestre Ilić“ do danas.

Momir Stanojević, David Koprivica i Vojislav Andrić

Momir Stanojević, David Koprivica i Vojislav Andrić (Foto: Đorđe Đoković)

- Zahvaljujući sistematičnom radu, velikoj smirenosti i sigurnosti u sebe David je uspeo da ostvari ove rezultate u veoma zahtevnim uslovima. Siguran sam da će njegov uspeh usmeriti mnoge naše đake da se strpljivo i sistematično pripremaju za takmičenja. Ovo je maksimum koji profesor može da dostigne u svojoj karijeri, da pošalje svog učenika na međunarodnu hemijsku olimpijadu i da on tom prilikom donese medalju. Ovo je prelep osećaj i dalji motiv za još veći rad – rekao je Momir Stanojević, profesor hemije u Valjevskoj gimnaziji, koji je Davidu poželeo puno uspeha u daljem školovanju, ali i „da dostigne maksimum u nauci i osvoji Nobelovu nagradu“.

David Koprivica će od oktobra biti brucoš Hemijskog fakulteta u Beogradu. Kaže da će nakon studija u Srbiji ostati ukoliko bude bilo uslova za to, a u suprotnom će „sreću tražiti na Istoku“, jer ga, kako kaže, jako zanima istočna kultura. Davida interesuje mnogo toga, pa se uz prirodne nauke zanima za jezike, poreklo jezika, uči japanski...

Direktor Valjevske gimnazije Vojislav Andrić se zahvalio Davidu na ostvarenom rezultatu i vanserijskoj afirmaciji škole što za zaposlene predstavlja obavezu da i dalje podstiču učenike da slede njegov i put svih onih koji su do sada imali izuzetne rezultate. Andrić je rekao da je nakon takmičenja u Vijetnamu kompanija NIS najavila da će zbog Davidovog uspeha finansirati adaptaciju jedne učionice kako bi se unapredili uslovi rada, a to će biti hemijski kabinet, tako da će „Davidovi naslednici imati mnogo bolje uslove za pripreme za takmičenja“.  

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 43 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...