Registracija Prijava preko FB
Zdravko Ranković
Zdravko Ranković
17.08.2014, 09:43

Zdravko Ranković (1944-2014)

č: | fb:

U Valjevu je proše noći, posle duže bolesti, umro novinar Zdravko Ranković (70), osnivač, vlasnik i urednik privatne izdavačke kuće "Kolubara".

Godinama je radio u Radio Valjevu, čiji je docnije bio direktor i glavni urednik. Sa mesta direktora smenjen je 1992. iz političkih razloga. Potom je učestvovao u osnivanju Agencije "Valjevac" u okviru koje je, u maju 1994, pokrenut nezavisni mesečnik Revija "Valjevac", koja je od januara 1996. promenila ime u Reviju "Kolubara". Do sada su izašla 244 broja tih novina.

Pokretač je i urednik godišnjaka Veliki narodni kalendar "Koluabara", do sada je izašlo 25 knjiga. Izašle su i tri knjige Biografskog leksikona Valjevskog kraja sa oko 1.800 životopisa znamenitih ličnosi, od monaha Avakuma do braće Šuković, boksera valjevskog Metalca iz 1960-tih godina.

ID “Kolubara” je do sada izdala ukupno 59 knjiga. Dve poslednje bile su mu najdraže – drugo izdanje “Valjevki” i “Prvi valjevski gimnazijalci” iz 19. veka sa početaka škole koja će za koju godinu proslaviti 150 godina postojanja.

Poslednje Rankovićevo pojavljivanje u javnosti bilo je nedavno u Kolubarskim.rs, kada se oglasio blogom o tome treba li po svaku cenu Biblioteku seliti u Oficirski dom.

Napustio nas je novinar bez koga mnogo toga u Valjevu i Valjevskom kraju ne bilo, i neće biti, isto. Napustio nas je čovek od koga smo zanat učili. Napusto nas je borac za lepše Valjevo i bolju Srbiju.

Komemoracija će biti u ponedeljak u 11.00 časova, u sali  Višeg tužilaštva, bivše Valjevske banke. Sahrana Zdravka Rankovića biće u 14.30 časova, na Novom groblju u Valjevu.

 1. Vladimir Simić

  Otišao je poslednji iz epohe velikih novinara, publicista i hroničara našeg kraja (Radovan Drašković, Bora Vujić, Berko Savić) zahvaljujući kojem smo maučili nenaučeno i otrgli od zaborava nepravedno zaboravljene valjevce (Milorada Gavrilovića, Svetomira i Dušana Nikolajevića, Branu Petronijevića, prof.dr Miladina Koraća i druge - spisak je nepravedno velik). Zdravko je bio borac protiv jednoumlja, medijskog mraka, ekstremnog nacionalizma, ali i borac za evropsko Valjevo i Srbiju, lokal patriota koji je pored Valjeva voleo svoj rodni Sanković kojeg je opisao i proslavio pisanom reči, potomak slavnom vojvodi Živojinu Mišiću, čovek od koga se moglo naučiti i jedan od retkih koji u ovoj despotiji gospodar Vučića svakom hteo da pomogne makar to bio savet i lepa reč kako preživeti ovu izvesnu neizvesnost.

 2. Bora Gavrilović

  Šokiran sam. Otišao je kulturan, mudar i odmeren čovek, istinski predan i posvećen svom pozivu. Godinama je neumorno preturao po prošlosti Valjeva i okoline i spasavao od zaborava ljude, običaje,događaje.., stalno se prisećao proživljenoga i pažljivo uspostavljao vladavinu nad tom nepreglednom teritorijom. Smatrao je da bi život bio besmislen bez konstantnog uvida u pređeni put. Baš onako kako je formulisao D.Velikić “Ne treba izmišljati, već se samo prisećati. Život je božje delo, dato na privremenu upotrebu. I zato se prošlost mora obnavljati; da bi živela...” Ostavio je iza sebe sasvim dovoljno toga, da nikada ne bude zaboravljen.

 3. Gvozdeni Beg

  Za kratko vreme, napustila su nas dva izuzetna coveka, dva znalca i profesionalca u svom poslu, dva coveka, dva brata, dva Valjevca, dva Rankovica. Miic i Zdravko. Oni koji su ih znali i poznavalai, i koji su imali srecu da sa njima razgovaraju, diskutuju, saradjuu, provedu vreme zajedno, bogatiji su za sve ono sto posebne ljude cini posebnim. Pojedini calnovi moje porodice i ja smo imali tu cast. U razlicitim zivotnim situacijama i konstalacijama. Srecan sam i pocastvovan zbog toga. Slava im.

 4. boleross micin

  Здравко је био ИНСТИТУЦИЈА са свим овим што је оставио у Ваљевцу и Колубари. Толико корисних података, информација, едиција, појединачних књига - то чине ИНСТИТУТИ, а не појединци на челу са Здравком који је имао нерв за оно што треба истражити, сакупити и објавити. Не говорим ово сада у тренутку када је отишао од нас, једном се и сам изненадио када сам на неком скупу у Библиотеци нешто у овом смислу, најискреније, казао. Имало је Ваљево Р. Драшковића, имало Бору Вујића, Берка Савића, а време ће показати, ако већ и сада не показује, да је Здравко раме уз раме са онима који су Ваљево итекако задужили. Он је поставио изузетне темеље за истраживање посебно ваљевске прошлости и ја се најискреније надам да ће се наћи достојни наследници да његово капитално ДЕЛО наставе, очувају и унапреде. Тек сада, када није више са нама и када нема могућности да својим идејама, инструкцијама, огромном обавештеношћу и енергијом сам ствара мала и велика истраживачка и издавачка чуда, видећемо сви ми колико је његово присуство и знање значило Ваљеву, Ваљевцима и свим оним подручјима чијом се историјом или садашњошћу Здравко бавио. Молим све оне који говоре и пишу о њему да не говоре о томе како и колико није наилазио на разумевање тамо где би морао да га има, како није био омиљен код политичара, како... једноставно, ко иоле зна шта је тај човек у издаваштву урадио, НЕЋЕ ИМАТИ ВРЕМЕНА, набрајајући Здравкова огромна постигнућа, да се бави оним што у овој прилици уопште није битно.

 5. Aleksandar Djukic

  Zaista je za poštovanje ono što je gospodin Zdravko Ranković činio godinama za Valjevo. Bez njega bi mnoge priče iz prošlosti Valjeva ostale neispričane i zaboravljene. Slava mu.

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Mionica (foto: Đorđe Đoković)
Na vest o završetku sportske dvorane u Mionici Pre 6 sati

Prećutan podatak o rušenjima temelja pre 25 godina

Mionica će, konačno, dobiti sportsku dvoranu namenjenu đacima osnovne i srednje škole, lokalnim sportistima ali i mlađim selekcijama Srbije u rukometu, košarci i odbojci, poručio je javnosti...

Vakljevski odbor DS (foto: Đorđe Đoković)
Demokrate poručuju Pre 8 sati 25 minuta

Izbori bez straha i krađe!

Valjevske demokrate pozivaju građane da na birališta 2. aprila izađu u što većem broju i da bez straha glasaju za Sašu Jankovića, predsedničkog kandidata koga podržava i DS. "Suština je kontrola...  · 1 komentar

Jovan Grujić i Bojana Perić (foto: Đorđe Đoković)
U Omni centru od 6. do 8. aprila Pre 12 sati 1 minuta

SPREG otvara vrata uspeha

"Otvara vrata uspeha" slogan je 14. Sajma privrede zapadne Srbije (SPREG) koji će biti održan od 6. do 8. aprila u Omni centru. Prema najavi organizatora, ove godine predstaviće se blizu 200...

KK Metalac (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Vanredno kolo KLS Pre 9 sati 41 minuta

Metalac dočekuje Zemunce

Od 20.00 sati. U Hali sportova, Metalac u 23. kolu KLS dočekuje Mladost iz Zemuna, koja ima pobedu više u dosadašnjem toku takmičenja. Najveći problem Valjevaca je psihološki oporavak igrača posle...