Zdravko Ranković
Zdravko Ranković
17.08.2014, 09:43

Zdravko Ranković (1944-2014)

č: | fb:

U Valjevu je proše noći, posle duže bolesti, umro novinar Zdravko Ranković (70), osnivač, vlasnik i urednik privatne izdavačke kuće "Kolubara".

Godinama je radio u Radio Valjevu, čiji je docnije bio direktor i glavni urednik. Sa mesta direktora smenjen je 1992. iz političkih razloga. Potom je učestvovao u osnivanju Agencije "Valjevac" u okviru koje je, u maju 1994, pokrenut nezavisni mesečnik Revija "Valjevac", koja je od januara 1996. promenila ime u Reviju "Kolubara". Do sada su izašla 244 broja tih novina.

Pokretač je i urednik godišnjaka Veliki narodni kalendar "Koluabara", do sada je izašlo 25 knjiga. Izašle su i tri knjige Biografskog leksikona Valjevskog kraja sa oko 1.800 životopisa znamenitih ličnosi, od monaha Avakuma do braće Šuković, boksera valjevskog Metalca iz 1960-tih godina.

ID “Kolubara” je do sada izdala ukupno 59 knjiga. Dve poslednje bile su mu najdraže – drugo izdanje “Valjevki” i “Prvi valjevski gimnazijalci” iz 19. veka sa početaka škole koja će za koju godinu proslaviti 150 godina postojanja.

Poslednje Rankovićevo pojavljivanje u javnosti bilo je nedavno u Kolubarskim.rs, kada se oglasio blogom o tome treba li po svaku cenu Biblioteku seliti u Oficirski dom.

Napustio nas je novinar bez koga mnogo toga u Valjevu i Valjevskom kraju ne bilo, i neće biti, isto. Napustio nas je čovek od koga smo zanat učili. Napusto nas je borac za lepše Valjevo i bolju Srbiju.

Komemoracija će biti u ponedeljak u 11.00 časova, u sali  Višeg tužilaštva, bivše Valjevske banke. Sahrana Zdravka Rankovića biće u 14.30 časova, na Novom groblju u Valjevu.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati 5 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati 6 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara