Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
22.10.2020, 09:26

Ćutanje "Srbije" omogućuje i blebetanje u njeno ime...

č: | fb:

Ljubav prema nekom i ljubav prema nečem, određenoj osobi ili svom narodu odnosno Srbiji, razlikuju se po predmetu. Ne po sadržini, radi se o ljubavi. Pošto ljubav može biti stvarna ili samo na rečima, treba da nečim bude potvrđena. To važi i za ljubav prema Srbiji, da ne bi nekima bila samo politički program!

 

Ljubav prema Srbiji, stvarna, podrazumeva što svaka prava ljubav podrazumeva: želju i aktivnosti da se voljeno poboljša, usavrši... Čemu je bitna pretpostavka: ne može biti, baš "slepa!". (Takva je eventualno zaljubljenost. Stanje neposredno posle "ljubavi na prvi pogled", koje ne može biti trajno). Što podrazumeva spremnost da se voljeno poredi sa drugima, vide njegove jake i slabe strane, uči od drugih... A čime oni koji se ubiše pričajući kako vole Srbiju, potvrđuju svoju ljubav?

 

Ničim! Počinju izjavama, i ostaju na izjavama. Za razliku, primera radi, od nekadašnjeg narodnog zajma za prugu Beograd-Bar. Umesto patetičnih i glasnih izjava ljubavi prema Srbiji, mnogi su u svojim firmama samo mirno rekli: toliko i toliko ne dajem na zajam, nego bespovratno... "Srbija, Srbija, iznad svega!", potvrda ljubavi samo je za one koji ne znaju kuda je odvelo takvo starije i poznatije. (Nemačka, Nemačka, iznad svega!). Nije potvrda nego neuljudnost, javna sumnja da drugi neće voleti otadžbinu dok im se to ne kaže. Neukus je same izjave ljubavi upućivati javnosti a ne voljenom, a da voljena nije Srbija nego određena osoba, budalasto je ljutiti se na druge što je ne vole. Ovako, ta ljutnja (šta ga kvalifikuje da određuje ko "ne voli Srbiju"), jako je opasna. Setimo se, nju sledi traženje "praktičnih mera". Uključujući izgon iz Srbije!

 

Ko glasno i jasno (napadno) voli Srbiju, za koju uz to nikad ne kaže šta je, zna da ona ne može ni da mu odgovori ni da "uzvrati ljubav". Onako kao voljena osoba različite vrste, zavisno od vrste ljubavi. Na to i ne računa, ali ima u vidu nešto slično: povoljan utisak na neodređen broj osoba oba pola i svih uzrasta. Nije šala, umesto da voli određenu osobu suprotnog pola, članove porodice, prijatelje, on voli Srbiju! U ovom našem, pretpolitičkom stanju (važni su "opstanak" države i nacije a ne kako je u njima), to je dovoljna zamena političke ideologije i partijskog programa.

 

Ima u ovom i kompenzacije odsustva njihove ljubavi prema konkretnim osobama, a osobto kompenzacije ljubavi drugih osoba prema njima. Kod starih (uz naglašenu brigu za "opstanak srpstva"), i kompenzacije nesposobnosti za polnu ljubav... Ali za razliku od prethodnog, to je samo njihova stvar. I njihov problem.

Blogovi