Maska (foto: DjordjeDjokovic)
Maska (foto: DjordjeDjokovic)
30.12.2020, 10:53

Sadašnje skrivanje obraza maskom, valjaće i kasnije...

č: | fb:

Neke su ličnosti ostvarene u svojim strukama i od mnogih cenjene zaista ovakve i onakve, svakakve..., starije i "izlapeli starci" (Vesić), ali ozbiljna je stvar njihovo ukazivanje na više nego neukusno, preterano, slugeranjsko..., veličanje lika i dela Predsednika. I svih koji su neko i nešto, po milosti Božjoj i volji njegovoj! Tim pre što se može primetiti kako to počinje smetati i apolitičnima, ili onima koji glasaju za svakog ko je na vlasti.

 

Takvo veličanje, ogrešenje je o prastaro i uvek živo "Ničeg odviše!", i uglavnom se olupa o glavu onom kome se čini. Pogledajmo šta se desilo svima odviše veličanim i slavljenim! Metanisanje u svim oblicima, uključujući stvaranje kulta ličnosti, prerasta u ritual bez značenja. U drugom slučaju otvoreno napušta, i zasipa drvljem i kamenjem! Trebalo bi da to vodi upozorenju svemu i svakom tako slavljenom, i ohrabrenju onima koji se tome protive... Ali obratimo pažnju na ono što se dešava, onima koji su pomenute odviše veličali. Ako ne zanimljivo onda bar neočekivano, ništa loše!

 

Svojevremeno, naše ljude koji su samo prolazili kroz Bugarsku a ne boravili u njoj, jako je čudilo prisustvo "izraza zahvalnosti" Crvenoj armiji i SSSR-u, praktično na svakom koraku. Spomenici, transparenti i parole, oko puteva! Dok im neko od domaćina, u najdubljem poverenju, nije rekao kako to nije slučajno, i da uopšte ne znači to što znači (piše). Oni koji su to postavljali time su nastojali da bezopasno narodu ogade "oslobodioce", koji nikako nisu hteli da odu...

 

Pošto su Bugari ipak "naša braća" ili nismo manje inventivni od njih, da pravljenje Vučićevog kulta ličnosti posle sunovrata Titovog i Miloševićevog, nije upravo nastojanje da se ostvari isto što opozicija želi, ne može? Da se Vučić ogadi, i demokratski padne na izborima! Ili da oni koji su u tome najviše eksponirani a svesni da "ničija nije gorela do zore", tako pripremaju teren "za dan posle"? Neće morati da se posipaju pepelom, pričaće kako su pravljenjem kulta, vrlo uspešno i žrtvujući obraz, bili "mangupi u njegovim redovima". A lepo je rekao odlični praktičar vlasti: glave nam mogu doći, samo mangupi u našim redovima...

 

A gde je tu "maska", iz naslova? Na svom je mestu, njeno nošenje postaje svakodnevno, čak obavezno! Uz povremeno (u politici ne mora baš svakodnevno), menjanje. Maska ovde maska onde, maska uvek! Visoki funkcioner sam reče i osta živ (čak dobi funkciju), da je bio magarac. Dok je napadao, ovo što sada brani! U osnovanom ubeđenju da među "njegovima" niko neće reći: Jednom magarac, uvek magarac! Sutra će, ako i sadržinom a ne samo datumom bude sutra, sadašnje ponašanje proglasiti maskom. Koja je prikrivala rad na pripremanju sutrašnjeg.

 

A ono što ostaje posle skidanja maske, "obraz"? Nema problema, šta to beše?

Blogovi