Gostovanje vladike Grigorija u vestima Newsmax Adria (foto: skrinšot Newsmax Adria)
Gostovanje vladike Grigorija u vestima Newsmax Adria (foto: skrinšot Newsmax Adria)
12.01.2021, 10:27

A oni bi trebalo nešto da "obuku" (nauče), pre nego što uđu u politiku!

č: | fb:

Intervju vladike Grigorija, još više nego ranija istupanja, normalno je izazvao različita reagovanja. I još više nego ranije, traženje da se ne bavi politikom. Ili ako baš hoće, da više ne bude sveštenik. Naviklima na crno-belo gledanje ili deljenje svega na dvoje, koji se isključuju, sasvim logično! Samo, svet i najveći deo njegove sadržine, sa tim se ne slaže. Može se reći "Utoliko gore po svet!", ali davno je rečeno. I onog ko je rekao, bez obzira na ogroman ugled, to nije sačuvalo od podsmeha...

 

Zabavno je da takva traženja dolaze baš od onih koji se bave politikom, od toga žive ili bar poboljšavaju život! Aktivnih političara i političkih analitičara, kojima je dobro poznato značenje politike i bavljenja politikom uz poznavanje prakse, a pogotovu propisa. Ako nije, krivi su jer moraju da znaju. A ako im je poznato, krivi su što se toga ne drže!

 

Bilo kako bilo, ispada da Nebojši Krstiću i Nenadu Prokiću (Danas, subota 9. januar), nije poznato da sveštenici pa i vladike, imaju "biračko pravo"? Naširoko je objavljivano da ga je pokojni Amfilohije prvi put iskoristio, i otvoreno se kaže da bi i tako podržao određenu politiku! (Da je podržavao ili osporavao i ranije politike, prilično je poznato). Ali šta s tim što pomenuto pravo čine dva prava: aktivno (da se bira), i pasivno (da se bude biran)? Država ga retko kome svodi na prvo, "odvojenost" crkve od države ne znači da njeni ljudi nisu državljani i građani, lišeni građanskih prava ili redukovanih. Ako crkva ne dozvoljava sveštenicima korišćenje pasivnog biračkog prava, to treba reći!

 

Pogledajmo, samo "skidanje mantije"! Zašto se od medicinskih radnika, i te kako prisutnih u politici, ne bi tražilo da prethodno "skinu bele mantile"? I ti mantili, a ne samo mantije, simbol su poziva, ne samo radna odeća! Od nastavnika osnovnih i srednjih škola, pošto nemaju simboličku radnu odeću, moglo bi se tražiti da "ostave dnevnike". Sa sudijama je druga stvar, njima uz "toge" ide zabrana. Kao i aktivnim vojnim i policijskim licima, uz "uniformu". Nimalo uzgred, svaki sveštenik se, bez obzira na rang, može politički značajno obraćati samo pripadnicima svoje religije. Kojima se i inače svakodnevno obraća, za razliku od pomenutih.

 

Povrh svega, Vladika nigde nije rekao da će u politici učestvovati kao Prokić: trudeći se da bude biran, kako mu se „velikodušno“ nudi. Pošto je isto nudio Vesić novinarima odgovarajući na „politička pitanja“, vidi se šta je u pitanju. Treba ograničiti broj aktera političkog života, na što manji broj! Razume se, aktuelnih... Ostali ima samo da biraju, između ponuđenih. A sveštenici, pogotovu arhijereji i popularni, treba da budu „neutralni“ prema akterima. Približno onako, kao Krstić...

 

 

Blogovi