Hapšenje Veljka Belivuka (foto: skrinšot Nova.rs)
Hapšenje Veljka Belivuka (foto: skrinšot Nova.rs)
08.02.2021, 10:25

Nevolja sa nama samima veća je od Velje nevolje...

č: | fb:

Hapšenje odgovarajućeg pojedinca i njegove grupe opet je veliki uspeh! U opet borbi sa mafijom, organizovanim kriminalom... I opet razlog za razmišljanje: šta će biti kasnije? Da neće opet biti: "Tresla se gora, rodio se miš!"? I državi podneo račun, za neopravdan boravak u bajboku...

 

A kad bi hteli, odavno bi videli zašto tako često nema željenog kraja aferama. Različite vrste pa i sa osumnjičavanim za ozbiljna nedela, a do skora cenjenim građanima! Jedan razlog, svakako ne jedini ali koji ide na ruku onima koji ne žele rešenje ili podstiču propuste "nadležnih", jeste stalna podela svih, na "naše" i ostale. S tim što su naši stalno ugroženi, na njih je uvek "zinula ala i vrana", tako da stalno moramo da se "okupljamo" i negujemo "sabornost". Nikako stalnu moralnu a ne povremenu političku "diferencijaciju", nikako da inače dobro poznatu podelu na ljude i neljude, praktikujemo na nas same...

 

Nikako da shvatimo kako su "stara vremena" davno prošla, da više nismo svi ugroženi od neke strane sile, koja bi sve nas da fizički uništi ili bar "rasrbi". Kao što ne shvatamo ni da Turci nisu hteli sve da poturče! Ko bi im plaćao harač, nad kime bi praktikovali "pravo prve noći", "čije bi se ženske noge belasale ispod Turaka" (Karađorđe)? Nikako da se oslobodimo predrasude da "nas Srbe, ceo svet mrzi!". A ako je to tačno, onda smo "mimo sveta"!

 

Nikako da nam iz dupeta u glavu dođe kako danas nismo onako "naši", jedinstveni kao u vreme života pretežno u selu. U kome nema ni naročito velikih imovinskih razlika, a kamoli verskih, političkih, etničkih... I u kojima je društvena kontrola rigorozna, zaključno sa skakanjem seljaka na noge i uzimanjem u ruke usranih motki... I da danas, kontroliše država! Naša a ne okupatorska, koju je vajdica i sevap zeznuti, tako da je dužnost pred njom braniti svakog našeg. (I smatrati čudom neviđenim, kad radi svoj posao...).

 

Nikako da shvatimo kako pripadamo različitim grupama, eventualno i konkurentskim, ali nikako neprijateljskim. Tako da kad je neko iz moje grupe u problemu sa nekim iz tvoje ili njegove, pogotovu sa državom kao zajedničkom grupom svih grupa, to je njegov problem! A ne odmah solidarisanje: "Možda je i kriv, ali je naš..., Nije naš, ali nam može valjati...".

 

Ovako, nije isključeno da je opet, a kasnije opet, opet..., po ko zna koji put, na samu optužbu Velje: "Gde nađoše baš njega, i sada? A što ne nađoše nekog od njihovih?". Tako da ako ga država i "odrapi" po zakonu, biće: "Naravno, zna se, jer kao naš, nije zaštićen!". A ako to ne učini odnosno oslobodi, takođe po zakonu, "Naravno, zaštićen je kao njen!".

 

Tako da je normalno što nas ne čudi kad formalno i stvarno najmoćniji čovek u državi, kaže da nije u stanju da izađe na kraj sa "navijačima". Sa "njihovima" neće, i sam je "njihov". A sa "našima" nema potrebe, oni su dobra, malo nestašna deca... Kako onda da svi (ubedljiva većina), prihvate obračun države sa njima? I time upute jasno upozorenje budućim mafijašima, da ne mogu računati na ozbiljnije "razumevanje" i podršku!

Blogovi