Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić
05.05.2021, 09:07

Je li "vidra-čovek", i dalje čovek ili samo vidra?

č: | fb:

Da Mića Jovanović nije to što je: doktor nauka, univerzitetski profesor, osnivač i vlasnik mnogoreklamiranog i u javnosti stalno prisutnog privatnog univerziteta Megatrend, njegovo namicanje sa "slučajem Palma", tipa "Ko pijan s gaćama", bilo bi za sprdnju! Kad se već toliko naljutio na Palmu, što nije postupio ko čobanče koje se naljutilo na selo, pa sebi odseklo onu stvar? Tim pre što, po prvoj izjavi, nije hteo ili nije mogao, da je upotrebi... Pitanje je da li bi zasluživalo ono ozbiljnije: Pas reko pa poreko!, Pljuje pa liže! U takozvanim normalnim prilikama, ni slučajno: Vidra čovek! Kako god padne, dočeka se na noge...

 

Ali pošto jeste to što je, stvari su ozbiljnije. Toliko da se treba setiti kako je nekada bilo i kako je drugde, iz čega sledi da bi tako trebalo biti i sada kod nas. Uključujući nekadašnju "moralno-političku odgovornost", koja se zahtevala za univerzitetske nastavnike. Bilo kakva da je bila, ipak je sadržala tu nesretnu imenicu "moral!". Danas na dobrom putu, samo ka rečnicima... Nagonila je mnoge u tzv. javnosti, poslenike u medijima, ali i one koji su birali i izabrane potvrđivali, da bar malo razmisle i o njihovoj "moralnosti". Tako da zbog toga (da ne pomenemo još nešto, i zbog pomenutog kao "rehabilitacije" prošlog sistema mnogi će se namrštiti), nije bilo univerzitetskog profesora koji je mogao za par dana da optuži, i dobrovoljno se ponudi za svedoka odbrane optuženog. A da u pitanju bude ozbiljno krivično delo!

 

Kako ovom čoveku verovati ubuduće, kad u drugoj izjavi i na mnogo gledanoj televiziji, kaže da je i on četvrtkom na svom faksu organizovao žurke, i da na njima, baš kao i kod Palme, nije bilo ničeg "lascivnog"? Tako da će zbog ovog u eliti veoma visoko pozicioniranog, a ne nekog detinjastog i beznačajnog "Miće", stradati ugled svih koji su radili ili studirali na Megatrendu! (Pa i svim privatnim univerzitetima i fakultetima). Među kojima sigurno ima dobrih i izvanrednih, i nastavnika i studenata!

 

Da li reći kako "Nije ni trebalo da budu na Megatrendu!", kad se o ovom ćuti na drugim fakultetima? Kako će se to odraziti na buduće nastavnike i studente, drugo je pitanje o kome dotični treba dobro da razmisle... Ali razloga za razmišljanje, imamo i mi ostali. Gde smo, i kuda idemo? Neće li i jedni i drugi, normalno kao i prošli, svim silama raditi na opstanku sistema u kome za "kadrove Megatrenda" ne da ima mesta, nego veoma značajnog mesta? I kada ovo, ne "neakademsko" nego maksimalno nemoralno ponašanje, prolazi kao "još jedan događaj"?

Blogovi