Zoran Lutovac (foto: Kolubarske.rs)
Zoran Lutovac (foto: Kolubarske.rs)
10.06.2021, 09:13

"Pirova pobeda", bila je bar protiv pravog protivnika...

č: | fb:

Normalno je da svaka organizacija, koja je nastala radi određenog cilja svojih pripadnika, brzo i nužno stiče još jedan cilj: vlastito održanje. A zatim i jačanje, koje (ako nije ilegalna), nužno znači i porast broja pripadnika. Normalni problemi i sukobi unutar nje, ne nastaju samo zbog takođe normalnih razlika među pripadnicima kao ljudi i shvatanja tog prvog i drugog cilja i načina njihovog ostvarenja, nego i oko dolaženja na čelo organizacije, odnosno ostajanje na njemu. Zbog stvarne ili (i) simboličke koristi koju donosi ono, ili "rukovodstvo". Neizbežno za ličnosti određenih tipova i vrlo verovatno većini, ako nema izgleda za ostvarenje osnovnog cilja!

 

Rezultat je nesvesna i njima slabo vidljiva zamena prvobitne i jedinstvene aktivnosti organizacije, i tim aktivnostima njenih pojedinih delova. Osobito u slučaju neuspešnih opozicionih političkih stranaka, kada se prvobitna aktivnost usmerena "napolje" (osvajanje vlasti), usmerava "unutra" (osvajanje "rukovodstva").

 

Dobar primer je Demokratska stranka, najvidljivije u istupanju njenog predsednika ovih dana. Razumljivo je njegovo zadovoljstvo i ponos, s obzirom na funkciju i njeno dovođenje u pitanje, što je stranku "očuvao". Najpre od "napada spolja" odnosno Vučića, ali to je ono što kao opozicionar, i mora da kaže. Očuvanje od "napada iznutra" takođe je uspeh, ali nije toliko za hvalu. I on i oponenti su "demokrate", među kojima nije normalno ni da manjina napušta većinu ni da je većina isključuje. Pripisivanje svakome ko se sa tobom ne slaže, da "služi" protivniku, krajnje je neukusno kod bilo koga. Osobito onom koji je sve do tog neslaganja, priznavan za protivnika tome kome sada !služi!".

 

Sve ovo moglo bi da prođe i bez komentara ili uz ironičan osmeh, da nije onog što Lutovac i njegovi ne pominju. Šta je sa uspehom u onom osnovnom, u aktivnosti stranke "napolju"? Na poslednjim izborima, pa i kasnijim neučešćem na izborima? Da li je samo "zli jezik", ko kaže da je neučešće bilo pametan potez, s obzirom na potpuni neuspeh prilikom učešća? Tu je i drugo pitanje, bitno za organizaciju. Koliko je novih članova, bar da nadoknade članove koji su otišli dobrovoljno, ili su isključeni? Međutim, izgleda da ni to nije važno, ni Lutovcu ni ljudima u sada nesumnjivo "njegovoj" stranci. Važno je biti u njoj "na funkciji" sada, od toga i te kako ima vajdice! A tek kad dođe "dan posle" i selidba na funkcije u državi... Zbog toga je dobro (ne samo njoj!), ono što je apsolutno loše za stvarnu političku stranku: da bude malobrojna... Taj dan, izgleda, i tako se očekuje od neke više sile...

Blogovi