River bar (foto: Đorđe Đoković)
River bar (foto: Đorđe Đoković)
28.11.2021, 09:08

"Događaj godine", koji se događa tokom cele godine...

č: | fb:

Godina se približava kraju, pa i početku njenog "inventarisanja". Uobičajenog traganja za "događajem godine" i "ličnošću godine", uglavnom odvojeno. Drugo je inicirao i praktikovao Zdravko Ranković, ozvaničeno i formalizovano, a od njegove smrti ga nema. Ni u obliku neformalnog anketiranja pojedinaca od strane nekog lokalnog medija, kako se odvijalo prvo.

 

Podrazumeva se pozitivan, a ne bilo kakav događaj odnosno ličnost, tako da traganje znači doprinos smanjivanju "vrednosne krize". Na koju svuda i svi kukaju uz neumorno serviranje primera koji stvaraju utisak da vrednog i pohvalnog uopšte nema! A naravno da ima, što je najlepše, i "zbirno!". Uostalom, zar je moguć pozitivan događaj pa još "godine", a da u njemu nema ličnosti koja se ističe u toj godini? Ili obrnuto... Sa zadovoljstvom ukazujemo na takav primer, u nadi da će to nekog podstaći da se osvrne oko sebe, i potraži još neki.

 

Događaj koji nije nastao ove nego se učvrstio i prosto "eksplodirao", je "River bar" na obali reke Gradac, do legendarnog a sada, nažalost, bivšeg kupališta "Anatema". A ličnost je tvorac i vlasnik, Miša Novaković. O svom ruvu i kruvu, bez subvencija i kredita, uklonio je džunglu žbunja i šuta. Napravio "restoran sa baštom", travnjak po kome se mogu valjati i bebe... Inače ne samo vrlo ljubazan nego i zabavan pri "usluživanju": pet puta će čučnuti i ustati, dok priča sa vama koji sedite, a on kreće da ode, pa se vraća. Nečeg se setio ili ste se setili vi, a ne ide da vas koji sedite, stojeći gleda sa visine! Njegov mladi, veseli i vredni "personal", rođaci i komšije koji kelnerišu uzgredno, efikasno je sredstvo suzbijanja popularnog i večitog kukanja, na "ovu današnju omladinu".

 

"Čitavo Valjevo" tu nije, ali je zastupljeno reprezentativno! Od najstarijih do najmlađih u kolicima, uključujući osnovce koje dovode njihove učiteljice... "U sezoni", svi na suncu i čistom vazduhu, uz žubor najčistije reke u Zapadnoj Srbiji, i pogled na njene pastrmke. Ko želi može sto premestiti i u reku, i tu će biti uslužen. Korona retko kome pada na pamet, veliki prostor omogućuje vam "držanje rastojanja". Pa i da ne slušate druge, odnosno oni vas... Kad je tome vreme, "ponuda" uključuje samoposluživanje orasima iz "bašte".

 

Ko ima može povesti kućnog ljubimca, da se istrči i zabavi one koji ga nemaju. I celi bogovetni dan možete sedeti za stolom ili ležati kao na javnoj plaži, mada na prostoru koji očigledno pripada "Baru". Ako hoćete, ne potrošiti ni dinar! Razume se da van lepog vremena "gušterisanja" nema, ali je dobar i sam pogled na reku koja teče (kažu zdrava zamena za Bensedin!), i iznutra. Sa toplom peći iza leđa, i "toplim napitkom" ispred sebe...

 

Sve ovo i ponešto nepomenuto, u vreme pandemije, opšteg "zatvaranja" i osamljivanja! Zato, čast svakom "lokalu" i njegovom vlasniku, ali ovo nije "još jedan". Po mnogo čemu je, jedini. Ako ste tu ikad bili, pokušajte da ovom nađete slično. Ne samo u Valjevu! Zbog mogućeg prigovora za pristrasnost, naglasimo ono što se lako zaboravlja. Istinski događaj i ličnost u sećanjima ne traju kratko, i nisu to za malobrojne! Taj uslov ovde je ispunjen, i nastaviće da se ispunjava. Pogotovu ako Miši pođe za rukom da "ponudu" na sledeće leto, obogati malim književnim i muzičkim večerima. A na dosadašnju, kod mnogih je već stvorena snažna navika...

Blogovi